avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama refuza refuza succesiunea dupa moartea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama refuza refuza succesiunea dupa moartea tatalui

Buna ziua! Tatal meu a decedat acum trei ani. Mai am o sora iar cu mama nu ma inteleg foarte bine. In urma cu putin timp am adus in discutie ca ar trebui sa facem succesiunea si sa impartim bunurile dar mama mea a refuzat categoric. Este vorba de un apartament , o casa la tara si ceva pamant. Ce pot sa fac daca mama refuza ? Si as vrea sa stiu si cum pot afla daca mama impreuna cu sora mea au facut succesiunea fara mine.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:01, 2 Februarie 2017
Pentru dezbaterea succesiunii la notar, conditia esentiala este ca mostenitorii sa fie de acord si sa se prezinte personal sau pe baza de procura autentica.
In caz de neintelegeri, nu puteti dezbate succesiunea decat pe cale judecatoreasca, in conditiile si costurile mentionate mai sus.

Nu trebuie sa va prezentati la notar pentru deschiderea procedurii succesorale, ca nu da nimeni consultatii, nu munceste degeaba si nu inregistreaza un dosar (pe care sa-l plimbe prin registre si evidente timp de un an) care nu va fi finalizat niciodata.
Nu va intelegeti, nu mergeti la notar, ci direct la instanta. Simplu.
hm, stiam ca intai trebuie sa se duca la notar..
Art. 193

Procedura prealabilă

(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.

(2) Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.

(3) La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.


Detalii: [ link extern ]
Incheierea prealabila si OBLIGATORIE data de notarul public pentru dezbaterea unei succesiuni in instanta nu inseamna punerea dosarului pe rol si suspendarea acestuia. Se ace confuzie intre incheierea de suspendare conf art 107 din legea notarilor publici si activitatii notariale si Incheierea prealabila si obligatorie data de notarul public pentru ca succesibilii sa se adreseze instantei de judecata pentru a dezbate succesiunea.
Da, intr-adevar pentru instanta, se obtine de la un notar o incheiere din care sa rezulte ca nu s-a dezbatut succesiunea pe cale notariala. Dar asta e altceva.
Dvs v-ati exprimat la modul
"e musai necesar sa mergeti la notar, acolo se incep procedurile si daca nu ajungeti la intelegere sau nu se prezinta, abia apoi va duceti in instanta cu incheierea data de notar."

Se incep procedurile, adica procedura succesorala, adica notarul sa se inregistreze cu dosarul pe rolul biroului sau. Eliberarea incheierii pentru instanta nu inseamna inceperea procedurii succesorale.

Si de aici raspunsul meu, ca nu are de ce notarul sa faca asa ceva, din moment ce mostenitorii nu se inteleg din start. Ca fapt divers, multe persoane se adreseaza notarului, pentru ca asa stiu ei ca se face, notarul da consultatii, informeaza partile, redacteaza incheierea finala, face calcule, inregistreaza dosarul, face interogari pe la Registrele Nationale Notariale si la Camera Notarilor Publici, pentru ca in final sa i se aduca la cunostinta ca de fapt partile nu se inteleg, iar Gigel nu vrea sa vina sa semneze incheierea finala.
Si dupa toate astea, pur si simplu pleaca fara sa ii intereseze ca au deranjat un om degeaba, fara sa ii intereseze ce lasa in urma (un dosar ce trebuie "plimbat" timp de un an prin registre, amanat si iar amanat). Iar multi nici macar nu au decenta sa plateasca consultatia.
Aha, am inteles acum diferenta.
De multe ori partile nu stiu daca se inteleg sau nu , sau se vor intelege..Poate citata, mama se prezinta si va fi de acord sau partile sunt de acord la inceput si apoi nu se mai prezinta sau nu mai sunt de acord(caz prezentat si de dvs)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vrem să dezbatem moștenirea dar nu știm unde sunt ceilalți moștenitori, nu s-a ținut legătura cu ei. cum procedăm? babi2437 babi2437 Buna ziua. Socra mea are un teren agricol unde sunt 4 mostenitorii. Vrem sa dezbatem mostenirea dar nu stim unde sunt ceilaltii mostenitorii. Nu sa tinut ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor - mostenire 2 mostenitori, doar unul de gasit andreistan andreistan Situatia este urmatoarea: Linga casa mea este un teren, proprietarul a murit in 2012, are 2 mostenitori(2 nepoti, fii fratelui defunctului, frate mort si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in instanta florin2014 florin2014 Se poate face dezbatere in instanta fara a merge mai intai la notar? Am consultat un avocat pentru a deschide succesiunea pe cale judecatoreasca si a spus ca ... (vezi toată discuția)