avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plătirea de către noul proprietar a lucrărilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plătirea de către noul proprietar a lucrărilor de reabilitare termică efectuate anterior cumpărării apartamentului

Bună ziua,

Am cumpărat recent un apartament, cu creditul Prima Casă. Proprietarul anterior l-a adjudecat prin licitaţie publică - executarea silită a proprietarului dinainte. Blocul a fost reabilitat termic în 2016.

Administraţia blocului a primit acum documentele de la primărie pentru plata lucrărilor şi ne cere să plătim noi suma aferentă apartamentului, pentru că noi beneficiem de lucrare. Anterior, aceeaşi administraţie a eliberat o adeverinţă pentru notar că nu sunt datorii către administraţie.

Suntem obligaţi să plătim noi lucrările de reabilitare termică, având în vedere că nu noi le-am contractat şi am plătit pentru un apartament reabilitat deja?



Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Beni1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 12:57, 11 Februarie 2017
[ link extern ]
Taxa de reabilitare termică poate fi instituită dacă sumele avansate de către administrația publică locală, pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/ asociațiilor de proprietari, nu au fost recuperate decât parțial, conform OUG 18/2009. Prin această impunere, reprezentanții municipalității vor, de fapt, să recupereze banii puși de primărie pentru eficientizarea energetică a blocurilor. Mai exact, lucrările executate au fost plătite de Primăria Timișoara, iar noua taxă reprezintă cota proprietarilor.

„Taxa se datorează de către fiecare proprietar al imobilelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Cuantumul taxei va fi fundamentat printr-un referat întocmit de către compartimentul de specialitate din cadrul aparatului propriu al primarului, în funcție de sumele avansate de către autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, de cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale și după caz și în baza documentelor și a constatării proprii ale compartimentului”, se arată în proiectul de hotărâre.
Conform documentației care va ajunge pe mesele aleșilor municipali, „sumele avansate de către autoritățile administrației publice locale pentru finanțarea cotelor-părți indivize aferente părților comune ale imobilelor se vor recupera de la beneficiari prin intermediul taxei, în termen de maximum zece ani de la data recepției la terminarea lucrărilor, eșalonarea sumei de recuperat cu titlu de taxă, ce fac obiectul deciziei de impunere, se va face pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care se emite decizia de impunere”.
Taxa ar urma să se achite anual, în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. Decizia de impunere prin care se stabilește taxa devine executorie în condițiile legii, la expirarea fiecărui termen de plată, se mai arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre. Cei care nu achită Taxa de reabilitare termică la timp riscă să plătească majorări de întârziere.
Dacă imobilul este proprietate individuală, a fost reabilitat termic cu fonduri europene și cu bani de la primărie și se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane se aplică mai multe reguli: în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate asupra imobilului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează taxa corespunzătoare cotei părți deținute, iar în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate nu sunt determinate, atunci cotele părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară.


Am in unchi care locuieste intr-un bloc care a pierdut fondurile Europene fiinca lucrarea nu a fost terminate la termen. Faza a fost asa, au spart caramida de pe bloc si dupa firma care executa lucrarile a zis ca este afectata structura de rezistenta si a mai cerut in million de lei pe langa cei 900.000 lei noi de la inceputul licitatiei, blocul fiind turn dublu adica in loc de 44 de apartamente sunt 88. Cine o sa plateasca la final factura?

[ link extern ] /
Cam în jurul datei de 15 iulie, firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea termică a blocului respectiv, contra sumei de 880.000 de lei fără TVA, SC ILA Vorhaben SRL, s-a apucat de treabă și, vreme de o săptămână, conform spuselor unuia dintre locatari, domnul Adrian Alionescu, lucrurile au mers chiar foarte bine, ritmul în care se desfășurau operațiunile fiind unul mai mult decât mulțumitor.
Doar că, așa cum ne avertizează și una dintre legile lui Murphy, orice lucru care începe bine se sfârșește prost, iar asta s-a tradus, în cazul blocului din Calea Șagului, prin stoparea lucrărilor într-o fază incipientă, adică după decopertarea unei jumătăți din fațada imobilului.
În momentul în care au constatat existența unor probleme la structura de rezistență a blocului, adică după doar câteva zile de la începerea operațiunii, cei de la firma executantă s-au oprit și au anunțat primăria, care urma să găsească o soluție pentru continuarea lucrărilor.
Mai departe lucrurile au devenit confuze pe relația executant – municipalitate, cert este doar că nimeni n-a mai mișcat până astăzi un ac, schelele au fost părăsite de muncitori undeva în jurul datei de 20-25 iulie și totul a rămas în aer.
A-ti achizitionat un apartament cu vicii ascunse - adica proprietarul anterior a beneficiat de o lucrare pe care nu a platit-o iar acest lucru v-a fost ascuns la vanzare (banuiesc ca nu a-ti facut o tranzatie online fara sa discutai cu vanzatorul reprezentat de agentie).
E foarte simplu de aflat daca vechiul proprietar stia ca se va face o plata in viitor pentru reabilitare, intreband administratorul sau vecinii.
De-abia daca afla de la ei ca s-ar fi stiut, numai atunci se poate interpreta ca la vanzare au fost vicii ascunse.
E adevărat. Agentul imobiliar și vânzătorul (avocat) ne-au asigurat că totul este în regulă, că nu sunt niciun fel de datorii. Dar sunt numai vorbe, intepretări figurative, vorba cuiva.
Pai nu de la ei trebuie sa aflati adevarul, ci de la vecinii dv. si, eventual, de la administrator.

Alte discuții în legătură

Anveloparea termica prin programul primariei si ordonanta de urgenta 69 din 30 iunie2010 NCorina NCorina Va rog sa imi explice cineva ''OUG 69/2010 Art 13 (3) Beneficiarul va garanta prin angajament asumat de catre propietari locuintelor unifamiliale sau a ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termică a blocurilor - taxă asupra celor ce au beneficiat adrianfltm adrianfltm Bună ziua,, Eu sunt din Timișoara și, mai nou, primarului nostru i-a venit o idee .. năstrușnică [b]<<Timișorenii vor plăti o taxă de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica NCorina NCorina Blocul in care locuiesc este in bloc cu 10 etaje. Presedinta cenzorilor si administratorul ( nu locuieste in blocul nostru) insita sa ne punem polistiren pe ... (vezi toată discuția)