avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Plata taxa de timbru pentru a te apara ca parat intr-o ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Plata taxa de timbru pentru a te apara ca parat intr-o actiune in justitie de recuperare prejudicii

Buna seara,

Ca persoana juridica, in urma unor controale EON s-a constat o asa-zosa defectiune la un contor de masurare a energieie electrice, si, pe cale de consecinta, EON a calculat asa-zisul consum fraudulos si a facturat societatea cu suma de aprox 12500 lei. La mai bine de un an de la contestatia pe care am depus-o la sediul lor, si dupa faptul ca nu am primit niciun raspuns, EON a deschis actiune in judecata pentru a recupera acel prejudiciu, cu doua capete de cerere:
1. "obligarea paratului la recuperarea prejudiciului in cuantum de 12515 lei",
2. "obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de solutionarea prezentei cauze (taxa judiciara de timbru), precum si a oricaror alte cheltuieli (INEP, ONRC, anunt mica publicitate, onorariu expert, etc.)

Ca persoana juridica am formulat intampinare in care am cerut respingerea cererii de chemare in judecata, anularea actelor administrative initiale si a facturii respective:
"Prin care solicitam respingerea cererii de chemare in judecata formulata de reclamantul SC E.ON ENERGIE ROMANIA S.A, anularea notei de constatare nr 0023500 /12.08.2014 ,a procesului verbal de stabilire a despagubirilor nr.1058586/14.01.2015 si pe cale de consecinta anularea facturii energie electrica-citire cu seria MSEON,NR 100377668,emisa la data de 21.04.2015 cu valoarea de 12454,25 lei precum si a facturii fiscale cu seria MSEON,NR 5500169563 emisa la data 21.04.2015 cu valoarea de 243,23lei.
-Solicitam obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de solutionarea prezentei cauze,precum si a oricaror alte cheltuieli asociate (onorariu expert,onorariu avocat,etc)."


La cateva zile de la depunerea intampinarii am primit adresa de la instanta in care ni se comunica faptul ca trebuie sa depunem taxa de timbru, in valoare aprov de 800 lei. Textul exact:
"In legatura cu dosarul avand datele de identificare de mai sus, in calitate de Parat, va comunicam ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicari, sub sanctiunea anularii cererii, aveti de indeplinit obligatiile de mai jos:

C. Obligatia de a achita taxa de timbru in cuantum de 0 RON. Reclamantul are posibilitatea de a formula in conditiile legii, cererea de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, in termen de 5 zile de la primirea comunicarii.

Nota: veti achita TJT de 20 lei + 20 lei, conf art 27 din OUG nr 80/2013, + 727,71 lei + 20 lei, conf. art 3 din OUG 80/2013, cu posibilitatea de a formula cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru conform OUG nr 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila in termen de 5 zile de la primirea comunicarii, conform art 42 alin 3 din OUG nr 80/2013 privind taxele judiciare de timbru ori sa formulati cerere de reexaminare taxa de timbru in termen de 3 zile de la comunicare, conform art 39 alin 1 din OUG nr 80/2013"
"


Este normal sa fim nevoiti sa depunem taxa de timbru pentru a putea sa ne aparam in instanta asupra cererii initiale, in care figuram ca parat?

Este acest lucru datorat unui aspect incorect mentionat in intampinare?


Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters416386 , utilizator 17:27, 16 Februarie 2017
Nu stiu cat e de "normal" dar e legal .
Legal, legal, asta nici nu puneam sub semnul intrebarii.
Este acest lucru datorat unui aspect incorect mentionat in intampinare? Platesc taxa de timbru pt ca nu am cerut doar anularea cererii lor ci si anularea pe cale de consecinta a facturii respective?

Daca as fi cerut doar anularea cererii de chemare in judecata mai plateam taxa de timbru?
Daca mai sunteti in termen depuneti cerere reexaminare taxa timbru.Probabil ca v-a taxat pt cererea de anulare a facturii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru calculata gresit voinea75 voinea75 Mi s-a pus in vedere sa completez taxa de timbru pana la urmatorul termen, atat mie cat si partii adverse intru-un proces de partaj. Aceasta taxa de timbru a ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila MayaSeal MayaSeal Buna ziua , in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata NICULIN NICULIN Cheltuieli de judecata In urma unui proces deschis , in care reclamantii au modificat cererea de chemare in judecata de 2 ori, instanta “Constata nulitatea ... (vezi toată discuția)