buna ziua.am avut un debit catre romtelecom cateva facturi neplatite din anul 2011 in valoare de 1600 lei fiind intr-o situatie financiara foarte proasta la momentul respectiv.si a unei perioade bune de timp dupa.am primit de la o firma de recuperari creante o scrisoare in care sant somat sa platesc dansilor creanta catre romtelecom in valoare de 1600 lei in baza unei cesiuni incheiate de dansi si romtelecom la data de 28/07/2014.sant somat ca in cazul neplati voi fi actionat in judecata de catre un executor judecatoresc urmand sa platesc si taxa de timbru si onorariul avocatului.doresc sa intreb daca firma de recuperare cu care nu am incheiat si nu am semnat nici un contract cu dansii si pe care nu ii cunosc au temeiul legal sa ma actioneze in judecata cu titlul de executare silita.va multumesc
Înseamnă că plata unei datorii prescrise se poate face în mod valabil și nu mai puteți cere restituirea. E dreptul dvs să invocați sau nu împlinirea prescripției, iar prin contestația la executare puteți face asta.
Prescrierea= stergerea datorie , a se consulta dictionarul. In rest sunt abureli.Cred ca nu le-ati indicat numarul de telefon ca nu mai scapati de apeluri si mesaje de la ei.
Salut din nou.va rogbsa cititi in continuare despre ceea ce am aflat eu despre prescriptia unei datorii civile sau comerciale si astept raspuns din partea persoanelor juridice sau cunoscatorilor.codul de procedura civila stabileste la articolul 405 alin.1 ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala atunci can este vorba de o obligatie baneasca este de 3 ani.termenul de prescriere al datoriilor altele decat cele catre stat incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita comform articolului 405 alin 2,codul de procedura civila.im cazul creditelor bancare,facturi neachitate catre furnizori de sevicii etc termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata,adica de la data la care trebuia achitata ultima valoare a ratei bancare sau a facturii de catre debitor.prin urmare daca termenul denprescriptie a exexitarii silite incepe sa curga de la 1,septembrie 2011 termenul se va implinii la data de 2014.ceea ce inteleg eu din textul de lege este ca prescriptia nu inseamna stergerea datoriei ci dreptul creditorului sau fuenizorului de servicii respectiv al cesonarilor respectiv firmele de recuperari de a cere in instanta executarea silita a unui debitor daca ultima scadenta de plata a acestuia a depasit 3,ani.
Corect ! Nu datoria se prescrie ci dreptul creditorului de a solicita executarea , pentru datoria respectiva , e prescris .
Atentie !!!
Acel termen de 3 ani , stipulat in lege , poate fi intrerupt de recunoasterea datoriei prin : plati voluntare , conventii de plata , acceptari de reduceri ale sumei , mail-uri #-o ( daca se poate dovedi ca dvs sunteti titularul contului de mail ) , conversatii telefonice confirmate ( vi se solicita sa confirmati datele personale , cnp-ul , data nasterii , etc ) , s.a.m.d.
P.S. Multa atentie la ceea ce vorbiti sau semnati , altfel acel termen de 3 ani se reia ...
Nu datoria e prescrisa, ci dreptul creditorului la actiune.
Nu exista titlu executoriu in speta, asa ca daca se hotarasc sa apeleze la instanta, invocati implinirea termenului de prescriptie prin intampinare.