avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanţă preşedinţială program de vizită
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanţă preşedinţială program de vizită

Buna seara,

Tocmai am fost citata deoarece fostul sot a deschis in data de 14.02.2017actiune de stabilire a programului de vizita pe calea ordonanţei preşedinţiale desi in data de 8.12.2016 s-a finalizat fondul programului de vizitare printr-o hotarare necomunicata pana in prezent. Intrebarea mea este cu privire la logica acestei ordonante in acest context chiar daca ar exista si o cale de atac a hotararii de fond dupa comunicare. Este sfatuit legal prost? Se poate invoca exceptia de lucru judecat?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:07, 11 Aprilie 2017
Nu, nu este sfătuit prost.Chiar dacă există o sentinţă de fond, domnul are 30 de zile de la comunicare timp să facă apel, apoi urmează etapa administrativă, cu comunicarea apelului, întâmpinarea, răspunsul la întâmpinare -abia apoi primiţi termen de judecată;administrarea probelor poate să dureze mai multe termene, astfel, poate mai trece un an până la o decizie definitivă.
De aceea, ordonanţa preşedinţială este oportună , pentru el, în această fază.
Nu este vorba de autoritatea lucrului judecat, fiindcă sentinţa de la fond nu este definitivă.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
Martonze, utilizator
În acest domeniu, se poate invoca excepția autorității de lucru judecat dacă nu au intervenit schimbări ale aspectelor pe care instanța de judecată le-a avut în vedere atunci când a stabilit programul de vizitare. Având în vedere timpul foarte scurt scurs de la data pronunțării și faptul că hotărârea este atacată cu apel, consider că se poate invoca excepția menționată. Dvs știți cel mai bine situația de fapt și puteți interpreta în consecință.
Nu se poate invoca autoritatea de lucru judecat.

Are avocat angajat?
Buna seara, are angajat aparator. Studiind niste hotarari pe rolii am constat ca pot invoca autoritatea de lucru judecat fata de ordonanta preşedinţiala anterioara(tot program vizitare minor), pronuntata anul trecut, dar care nu mai este in vigoare deoarece era pana la definitivarea dosarului cu privire la autoritatea parinteasca, in care nu a cerut program de vizitare si pe al meu l-a respins instanta, hot definitiva august 2016. Ulterior a deschis dosarul de fond cu stabilire program de vizita , de fapt s-a intersectat cu prima ordonanta.
Doresc ca la primul termen sa invoc exceptia de lucru judecat fata de ordonanta presedintiala anterioara program de vizita deoarece nu s-au modificat imprejurarile si mai ales deoarece a facut apel la ordonanta initiala care i-a fost respins ca netimbrat(nu s-a prezentat), practic daca avea o nemultumire trebuia sa utilizeze calea de atac prevazuta de lege. Nu doresc sa investesc timp si bani in acest dosar pentru o hotarare provizorie.
Totuşi, cred că are dreptate.Din moment ce se condiţionează valabilitatea primei ordonanţe de finalizarea procesului privind autoritatea părintească şi aveţi hotărâre definitivă, acea ordonanţă NU mai e valabilă.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2017
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Hotărâre judecătoarească program vizita Adli34 Adli34 Buna ziua, Am următoarea situație și as dori o lămurire asupra problemei. Am ordonanța președințială pentru program de vizita, iar hotărârea zice ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna?si cum se materializează comunicarea (email scrisoare ... PAULBUZ PAULBUZ Ce inseamna?si cum se materialiozeaza comunicarea (email scrisoare etc...) Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se ... (vezi toată discuția)
Nelămurire legata de hotarare Malta Malta Am o întrebare legata de doua hotarire una de la ordonanță prezidențială și una de la un ordin de protecție. Prima îmi stabilește un program de ... (vezi toată discuția)