avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Depunere Declaratia 101 de catre Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Depunere Declaratia 101 de catre Asociatie de proprietari

Buna seara !

Asociatia de proprietari pe care o administrez are un spatiu inchiriat la parterul unui bloc apartinand asociatiei si as vrea sa stiu daca trebuie depusa declaratia 101 pentru acest venit.
Daca trebuie depusa, unde se inregistreaza aceasta suma in declaratie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Crina70 , utilizator 20:17, 9 Martie 2017
da trebuie depusa deoarece venitul respectiv este din activitati economice...
Trebuie depusa 101, de fapt trebuia depusa pana in 27 februarie.
Cui ati inchiriat acel spatiu?
Daca suma incasata din chirie este integral folosita pentru reparatii, imbunatatiri la partea comuna, atunci nu se considera ca ati facut profit. Profit faceti cand din suma respectiva cheltuiti doar o parte pentru investitii la partea comuna sau cand nu cheltuiti deloc. Atunci va revine sa calculati 16% din acel profit si sa il virati la bugetul de stat.

Incepand cu anul acesta trebuie sa depuna declaratia 101 toate asociatiile de proprietari chiar daca au numai venituri neimpozabile si declaratia de depune pe zero. Suma din chirii este considerata neimpozabila daca o cheltuiti integral pentru reparatii, investitii la partea comuna. Chiar si asa, dupa cum ziceam, depuneti 101 pe zero, nu din exces de zel, ci pentru ca acestea sunt cerintele ANAF.

Vestea rea este ca declaratia 101 trebuia depusa pana la 25.02.2017 cu raportare pentru 2016, iar pentru a putea depune 101 trebuie sa figurati cu formularul 010 cu mentiunea impozit pe profit bifata, iar acest lucru trebuia facut inca din prima parte a anului 2016. Pentru prima intarziere e posibil sa va ''ierte'', dar ati intarziat si cu 101 si riscati amenda de 500 lei platibili pe loc si suma se injumatateste. Personal va sugerez sa va asumati intarzierile si sa nu lasati problema nerezolvata pentru ca o intarziere si mai mare va genera si mai mari batai de cap, inclusiv prin prisma amenzilor care pot fi date.

Aici sunt niste explicatii completare formular:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
Almaris, utilizator
Pentru ca eu mai citesc aici pe forum si ma mai documentez , va rog sa mi spuneti ca si eu la randul meu sa comunic celor din asociatie in urma discutiei despre sumele incasate din chirii.
Observand ca a " disparut " o suma din fondul de chirii , am intrebat ce sau facut cu acei bani si raspunsul a fost ca s a platit onorariu unui avocat , suma nu este deloc neglijabila - 4000 lei ( 2 procese ) .
Intrebarea :
- Au procedat corect folosind acea suma pentru achitarea onorariului daca aceasta declaratie este obligatorie ? intreb pentru ca nu stiu , aceasta cuprinde vreun punct in care trebuie trecuta aceasta suma de sau folosit de acei bani ? cum se poate justifica .
Multumesc
Nu au procedat corect pentru ca sumele din chirii pot fi utilizate doar pentru reparatii, imbunatatiri, interventii la partea comuna a imobilului. In acest sens ghidul fiscal pentru asociatii proprietari 2016 mentioneaza ca ''sumele reprezentând venituri din închirierea spațiilor deținute de asociațiile de proprietari, sunt exceptate de la plata impozitului pe
profit, dacă aceste sume sunt utilizate pentru îmbunătățirea utilităților și a eficienței căldurii, pentru întreținerea și repararea proprietății comune
''

Cheltuiala cu un avocat din fondul de chirii nu este justificata. Este ca si cum eu care am ca obiect de activitate administrarea imobilelor fac o cheltuiala din banii firmei care nu are legatura cu obiectul meu de activitate. A proceda astfel inseamna sa diminuezi profitul in mod artificial si nepermis pentru a plati un impozit pe profit mai mic introducand in contabilitate cheltuieli care nu au legatura cu obiectul de activitate. Asa este si la asociatie, daca legea permite numai un anumit tip de cheltuieli din acel fond de chirii, nu este permis sa fie facute in alte scopuri.

Alte discuții în legătură

Declaratia 101 maridan03 maridan03 Asociatiile de proprietari depun declaratia 101 chiar daca nu au profit? In situatia in care asociatiile au venituri obtinute din dobanzi, chirii, penalizari ... (vezi toată discuția)
Declaratia 101 StRotaru StRotaru Este adevarat ca , incepand cu anul 2017, Asociatiile de Proprietari trebuie sa depuna Declaratia 101, inclusiv in situatia in care realizeaza numai venituri ... (vezi toată discuția)
D101 Boca Rodica Monica Boca Rodica Monica As dori sa stiu daca este obligatoriu ca asociatie de proprietari sa depunem declaratia 101.Care este termenul de depunere? (vezi toată discuția)