avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca un chiriaș să plătească becul în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca un chiriaș să plătească becul în cazul în care se arde, sau ar trebui ca proprietarul să suporte cheltuiala?

Buna seara,

1. Stiu ca este incredibil, dar s-a ajuns si pana aici. Este normal ca un chirias sa plateasca becul in cazul in care se arde sau ar trebui ca proprietarul sa plateasca ?

2. Daca raspunsul este ca doar chiriasul plateste becul, atunci cum se va calcula pretul platit de chirias la un bec led care scrie ca are durata de viata 20.000 ore la pret de 25 RON la magazin ? Un chirias doarme sa zicem 8 ore si sta la serviciu 8 ore, deci dintr-o zi intreaga de 24 ore, ar putea sa foloseasca un bec maxim 8 ore. Daca acel chirias sta 1 an de zile, ar insemna ca el foloseste in total 2920 ore, adica reprezinta 15 % din durata de viata a becului. Deci pretul final platit de chirias pt 1 an de folosire a becurilor(adica 2920 ore) ar fi de 25 RON *15%= 3.75 RON. As dori sa stiu daca este bine cum am gandit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Radutz , utilizator 15:20, 2 Ianuarie 2019
Dvs. vorbiti din perspectiva chiriasului si sunteti subiectiv.
Daca nu este prevazut clar in contract , de bun simt ar fi:
Tot ce este consumabil trebuie sa plateasca chiriasul;
Din garantie trebuie oprit decat stricaciunile care nu s-au datorat dintr-o uzura normala;
Daca cuptorul s-a stricat pt ca a fost prost folosit sau lovit, atunci trebuie sa suporte reparatia chiriasul;
Gareantia nu se poate returna pana nu este emisa pana la ultima factura de utilitati sau intretinere pt perioada care chiriasul a locuit.
Trebuie sa va intelegeti amiabil, dupa care completati impreuna un proces verbal de predare / primire a spatiului in care scrieti starea spatiului si a mobilei, la sfarsit treceti si cati bani ati primit din garantie si ca nici el nici dvs. nu mai aveti alte pretentii.
Daca aveti prevazut in contract garantia va puteti adresa instantei pt. recuperare.
Sfatul meu este sa fiti ambele parti de buna credinta si sa va intelegeti amiabil, vorbiti cu proprietarul daca este de acord sa apelati la o a treia persona neutra pt. a va putea intelege.
Succes
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mintea umana este stralucita: dovada acest topic !
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Andrei_78 a scris:

din cate stiu chiriasul nu are obligatia sa aduca ce bec vrea proprietarul, nu ? Chiriasul poate vrea sa-i aduca un bec clasic si nu unul LED care este scump.

Chiriasul trebuie sa inlocuiasca corpul de iluminat, asa ca poate sa-l inlocuiasca cu o lumanare.

Daca lumanarea trebuie sa fie sfintita in biserica/manastire/schit sau nesfintita din supermarket, din ceara sau materiale compozite, sa aiba lumina calda sau rece, aceeasi intensitate luminoasa, deja este o situatie care trebuie dezbatuta intr-un un topic nou.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
amvirdan a scris:

mintea umana este stralucita: dovada acest topic !

Sunt curios daca ati fost ironic sau serios :))
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca amvirdan a spus-o admirativ, aproape invidios la cat de profund pot unii imparti filamentul in patru.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
dan_crihan, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctiuni in cazul deterioriarii apartamentului inchiriat andreeaf2002 andreeaf2002 Buna! O intrebare pentru cunoscatori: daca nu am contract inregistrat la ANAF cu proprietara in apartamentul careia stau in chirie poate sa imi faca ceva daca ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere lucfelice lucfelice Buna seara, vreau sa dau in chirie apartamentul meu. Am gasit chiriasi dar tinand cont ca nu ii cunosc, as vrea sa imi protejez apartamentul si bunurile din ... (vezi toată discuția)
Cine plătește garnitura de ... PaulaMuntean PaulaMuntean Bună ziua Întrebarea mea este: Cine plătește garnitura de etanșare (chederul)la termopan de altfel în perfectă stare de funcționare. Locatarul sau ... (vezi toată discuția)