1. Stiu ca este incredibil, dar s-a ajuns si pana aici. Este normal ca un chirias sa plateasca becul in cazul in care se arde sau ar trebui ca proprietarul sa plateasca ?
2. Daca raspunsul este ca doar chiriasul plateste becul, atunci cum se va calcula pretul platit de chirias la un bec led care scrie ca are durata de viata 20.000 ore la pret de 25 RON la magazin ? Un chirias doarme sa zicem 8 ore si sta la serviciu 8 ore, deci dintr-o zi intreaga de 24 ore, ar putea sa foloseasca un bec maxim 8 ore. Daca acel chirias sta 1 an de zile, ar insemna ca el foloseste in total 2920 ore, adica reprezinta 15 % din durata de viata a becului. Deci pretul final platit de chirias pt 1 an de folosire a becurilor(adica 2920 ore) ar fi de 25 RON *15%= 3.75 RON. As dori sa stiu daca este bine cum am gandit.
toneamarin
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna seara,
Chiriasul a primit un bun(casa) si trebuie sa il predea in starea in care l-a primit.Poate sa locuiasca fara bec, dar la plecare becul trebuie sa functioneze.
adriano89
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Corect ar fi sa preiei imobilul fara vre-un corp de iluminat, si bineinteles nu vor exista probleme la predare. In Germania aceasta procedura este "standard", fiecare chirias isi monteaza ce tip de becuri sau model de lustra doreste.
geid
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Totuși,
ce și până unde se considera consumabil intr-un apartament închiriat mobilat?
De exemplu, robineții de la baie/bucătărie, salteaua, televizorul, aragazul, frigiderul,... becul de la frigider si/sau becurile din camere etc. etc. sunt consumabile, pe care chiriașul trebuie sa le înlocuiască in cazul in care se ard/defectează?
Iar cum un bec led are o garantie pe un numar asa mare de ore, este oare corect ca ultimul chirias sa il inlocuiasca?
Dacă becul (cu led) este considerat consumabil, pe care chiriasul trebuie sa il inlocuiasca, atunci de ce nu si televizorul, frigiderul, aragazul sa fie reparate tot de chirias?
Atunci oare in ce mai consta termenul de apartament mobilat, atata timp cat chiriasul trebuie sa cumpere din nou/de noua mobila care se deterioreaza/defecteaza in timpul inchirierii?
Iar daca acel chirias care pune aceasta tema, a unui bec, este socotit zgarcit, oare cum se numeste proprietarul acelui apartament de ...zeci/sute de mii de euro la care se arde un bec de 5 euro si care pretinde sa fie inlocuit de chiriasul student/salariat?
Nica70
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Dragilor ajunge......dau eu becul cu led de pomana,unde e adresa?
adriamia
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu daca as fi fost in situatia respectiva nu l-as fi anuntat pe proprietar ca s-a ars. Pentru ce?? Un bec nu e o avere. Proprietarul ar trebui sa raspunda de usi, ferestre, instalatii electrice si sanitare. Dar daca se rupe capacul de wc sau se arde un bec, mi se pare de bun simt sa le inlocuiesc daca locuiesc acolo.
NB: in Germania asa e, nu ca ar fi nemtii exemplu in materie, pentru ca la ei chiriasii n-au mobila si electrocasnice ca la noi, iar proprietarii isi bat joc rau de tot de chiriasi. Legal, adica e prea complicat pentru chirias sa riposteze!