Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
"Omul? Nu există "omul" decât în tratatele de filosofie care se mulţumesc cu abstracţiuni. În realitate există mai multe feluri de oameni. Există călăul, există victima, există martorul care se amuză, există martorul indiferent, care nu aude sau pleacă pentru că nu-i place spectacolul, îl deranjează sau îl face să sufere. Mai există şi cel care se revoltă. Dar pe acesta nu-l poţi vedea totdeauna, îl copleşesc martorii dintre care se aleg mereu şi călăii, şi victimele, pentru că spectacolul trebuie să meargă fără oprire."
shishiza a scris:
"Oamenii ar trebui sa fie ceea ce par, iar cei care nu sunt, n-ar trebui nici sa para"
Si zice Nietzsche pe undeva:
Nu ca m-ai mintit, ci ca nu-ti voi mai putea da crezare, iata, de aceasta ma cutremur.
Sau, tot de la Nietzsche citire: Daca iti dresezi bine constiinta, te va si saruta in vreme ce te musca.
Omul…
Da, exista mai multe feluri de oameni: negri, rosii, galbeni, albi (si combinatii intre aceste culori).
Calaul poate deveni oricand victima; victima poate deveni calau; martorul care se amuza intr-o situatie poate deveni un martor indiferent in alta… Cel care se revolta? Sigur exista si acesta: o victima se poate revolta; un martor se poate revolta; chiar si un calau se poate revolta… Impotriva a ce? Depinde de fiecare in parte… Ne putem revolta impotriva asa-ziselor tabuu-uri, impotriva asa-ziselor… orice…
Ceea ce il revolta pe unul nu e obligatoriu sa ii revolte pe toti…
Altfel spus: exista “omul” si in afara tratatelor de filosofie (omul e o fiinta complexa – vorbeste lumea: omul poate fi ceea ce… poate)… Sigur, e doar o impresie personala… empirica…
Nu exista defel fenomene morale, ci doar o interpretare morala a fenomenelor (ghiciti cine a scris? Nietzsche, desigur)
"Omul…
Da, exista mai multe feluri de oameni: negri, rosii, galbeni, albi (si combinatii intre aceste culori)".
Machiavelli scria in Il Principe urmatoarele:
"Exista trei genuri de oameni: unii capabili sa inteleaga ei insisi lucrurile, altii care inteleg ceea ce li se explica, in sfarsit al treilea gen sunt cei ce nu pricep nici ei insisi, nici daca le arata alti.Cei dintai sunt minunati, cei din categoria a doua sunt buni, ultimii sunt de-a dreptul nefolositori."
iar in Ganduri Orestano scria :
Exista oameni care nu resusesc sa fie rai nici daca si-o propun cu tot dinandinsul; si care aflandu-se in dilema dintre bine si rau, prefera binele chiar cand alegerea este in dezavantajul lor.
Omul este un animal sociabil - definit de Arstotel, in timp aceasta expresie a capatat si alte variante:
A.I.Herezan in cartea sa Scisori din Franta...."Lumea se teme de omul liber, considerand natura lui rea, in sensul care este dat acestui cuvant.Dar se uita ca omul, inainte de toate, este un animal sociabil, ca in el exista instinctul vietii sociale".
Serban Cioculescu critica in articolul Comunicarea - conditie fundamentala a artei: " Definit ca un animal social, omul si-a manifestat in toate vremurile vointa de a se intelege cu semeni sai".