avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Codebitor dupa casatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Codebitor dupa casatorie?

Buna ziua,
Sotul meu are un credit contractat de el in 2007, fara codebitori.
Ne-am casatorit in 2009 si avem un copil.
Creditul mentionat este pe 20 de ani si urmeaza sa incheie un act aditional cu banca daca poate dovedi ca are un grad de indatorare de peste 60%.
Intrebarea este: la calculul gradului de indatorare voi fi chemata si eu cu veniturile si cheltuielile mele? Sau ar fi corect ca banca sa ia in considerare numai veniturile si cheltuielile lui avand in vedere ca eu nu sunt parte in contract?!
Are banca voie sa ma cheme si pe mine si sa ma faca parte in actul aditional ce va fi incheiat avand in vedere ca in contract nu am fost parte?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 12:37, 22 Martie 2017
Gradul de indatorare este personal si trebuie sa fie SUB o anumita limita. Dvoastra puteti sa intrati ca si codebitor iar, fctie de salariul dvoastra, rata se va miscora mai mult sau mai putin.
Aceasta rata calculata cu dvoastra codebitor, se va aditiona la celelalte forme de indatorare (imprumut, card credit, overdraft) acestea fiind in final raportate la salariul sotului, respectiv nedepasirea gradului de indatorare admisibil.
Nu avem cum sti, asta depinde de normele concrete ale bancii in cauza. Anterior, BNR stabilea gradul de indatorare, normele fiind general valabile tuturor bancilor. Astazi insa, fiecare banca se orienteaza in functie de politica monetara proprie.
In consecinta, nu stiu daca exista specificatii pentru imprumuturi proprii in cadrul unei familii sau nu la banca dv.
Totusi, cu caracter de generalitate, daca aveti comunitate de bunuri si nu ati incheiat o conventie matrimoniala, banca ar trebui sa ia in calcul veniturile familiei si nu individual ale sotului. Asta si pentru ca, cf. Codului civil, toate ratele acestea platite de sot sunt, legal, platite din veniturile comune ale sotilor si este muuuult de discutat ce s-ar intampla cu impartirea lor in caz de separare de bunuri.
Asa incat intai intrebati banca sa va arate normele lor interne. Slabe sanse sa le primiti integral, dar macar va informeaza privind ce trebuie sa stiti. In mare.
Este vorba de o oferta a bancii pentru o reducere a soldului unui credit, in cazul in care debitorul are un grad mare de indatorare (trebuie sa fie mai mare de 60%), determinat ca urmare a cresterii semnificative a cursului de schimb al monedei creditului. Deci gradul de indatorare trebuie sa il demonstram ca fiind cat mai mare (mai mare de 60%).

Poate nu am expus bine intrebarea: Banca va analiza veniturile si cheltuielile familiei sau ale debitorului in situatia in care creditul a fost luat de el, fara codebitori in contractul de credit
.
Sau altfel spus: Poate banca sa ma "oblige" pe mine sa particip (cu veniturile si datoriile mele) in cadrul calcului privind gradul de indatorare?

Precizez ca pentru noi ar fi mai avantajos, pentru a obtine reducerea soldului, sa fie luate in considerare doar veniturile si datoriile/cheltuielile sotului, ca debitor contractant.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
deliammm, utilizator
Dvoastra nu aveti ce demonstra cu privire la gradul de indatorare. Il gaseste banca singura, daca sunt datorii bancare (credit, car e credit, overdraft). Ce ar putea sa nu stie banca, sunt datorii oficiale, extrabancare (sulte judecatoresti, contracte de imprumut particulare etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit la banca pentru apartament partajat TOS55555 TOS55555 cum pot sa modific un contract de credit ipotecar dupa divort si partaj?Am facut in timpul casatoriei credit ipotecar pt casa.Eu fiind girant iar fostul sot ... (vezi toată discuția)
Codebitor contract credit iuliap01 iuliap01 Buna ziua, In 2008 am semnat ca si codebitor la un contract de credit ioptecar de la [editat] Imprumutatul ar fi trebuit sa fie viitorul meu sot ... (vezi toată discuția)
Schimbare titular credit leos leos Asi dori sa stiu un raspuns la urmatoarea speta : sunt titularul unui credit ipotecar ca titular si fosta sotie ca codebitor. Pentru a face partajul ne trebuie ... (vezi toată discuția)