avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului din concediul de crestere a copilului ?

Eu sunt in concediu de crestere a copilului de 1 an si 6 luni si vreau sa ma intorc la serviciu de la 1 ianuarie dar in alta parte decat la firma care mi-a platit pana acum indemnizatia, . Deja mi-am facut lichidarea si incheierea concediului cu data de 1 ianuarie 2006, de cand intra in vigoare OU 148 care stipuleaza un stimulent de 300RON pt mamicile care lucreaza in timpul de 2 ani dupa nastere. intrebarea mea este daca ma incadrez in OU si daca sa cer acest stimulent si cum ? Depun cerere la angajator sau la primarie. Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2005
anaradut, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 19:37, 30 Octombrie 2006
b) începând cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente; sper sa fi inteles bine si sa fie vorba de plata alocatie in cuantum de 200 RON, alocatie pe care o primesc copiii incepand cu data de 01.01.2007.
stii ce elena....cred ca ai dreptate. am uitat cu desavarsire ca ordonanta mai vorbeste si despre alocatie. si totusi, spune-mi tu acum ce se intampla cu o mamica ce nu are stagiu de cotizare cerut de lege? sa presupunem ca nu ar avea nici 4 luni vechime.
traieste din alocatie?si se face cerere cumva si pentru alocatie?
Sau, daca tinem cont, Ordonanta 96/2003 obliga mamele sa efectueze un concediu postnatal de 42 de zile pt protectia sanatatii lor si a copiilor lor.Si la fel, daca nu au cotizatie?
imi pare rau ca trebuie sa iti spun dar mamicile care nu au cotizat in termenul cerut de lege nu beneficiaza de indemnizatie. beneficiaza de la 01.01.2007 de alocatia in cuantum de 200 de ron si atat. acum, parerile sunt impartite : pe de o parte gandeste-te ce s-ar intampla daca ar trebui statul sa plateasca aceasta indemnizatie tuturor mamicilor rome care nu au muncit o zi in viata lor; pe de alta parte ce ma fac daca ma angajez maine si peste o luna aflu ca sunt insarcina si nu ajung sa platesc cotizatia in termen de 12 luni. in fine, discutii ar fi multe pe marginea acestei ordonante si pro si contra. in legatura cu ordonanta 96/2003 trebuie sa stii ca indemnizatia pentru cresterea copilului o primesti dupa cele 42 de zile de postanal. acum nu inteleg ce ma intrebi in legatura cu cotizatia neplatita si cu cele 42 de zile de postanal, ca pentru cele care nu au cotizat chiar nu mai are nici o relevanta.
pai...eu abia acum, cu subiectul asta am inceput sa aprofundez legislatia in materie si ma gandeam o salariata care nu are cotizatia necesara, ce face dupa ce naste? intra sau nu in postnatal obligatoriu asa cum spune OG 96/2003?
eu presupun ca intra, dar ca nu primeste indemnizatia de maternitate, nu? primeste doar alocatia, zic eu.
Si in legatura cu ce spuneai despre femeile rrome...da e un aspect, si iti dau dreptate ( si nu sunt numai rrome ci si romance uneori) dar suntem oameni inteligenti si cred ca se poate obtine o reglementare corecta. de ce nu se ia de exemplu in calcul si vechimea in munca?
pai, femeia care nu a cotizat in termenul stabilit de OUG 148/2005 o sa intre si ea in postnatal(daca perioada de cotizare este mai mica de 12 luni), si beneficiaza de drepturile postnatale, dupa care primeste doar alocatia copilului. da, suntem oameni inteligenti, si am putea gasi solutii pentru a ajuta o viitoare mamica, dar ce pacat ca gandim doar noi lucrurile astea nu si cei care elaboreaza astfel de legi, cu toate ca ar trebui sa o faca. ideea ta cu vechime in munca mi se pare buna, insa.....

Alte discuții în legătură

Renuntare cic vs reintoarcere la munca mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Sunt angajata unei societati de asigurari in acest moment in concediu de crestere a copilului. Ce drepturi am in cazul in care doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou pt mamicile aflate in cic enis enis Mamicile profesoare aflate in cic primesc tichete cadou? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 77way 77way Buna seara. Am nascut pe 14 decembrie 2010 si pe 1 decembrie 2012 ma intorc la serviciu. Spuneti-mi va rog daca mai primesc indemnizatie in luna decembrie? Si ... (vezi toată discuția)