Eu sunt in concediu de crestere a copilului de 1 an si 6 luni si vreau sa ma intorc la serviciu de la 1 ianuarie dar in alta parte decat la firma care mi-a platit pana acum indemnizatia, . Deja mi-am facut lichidarea si incheierea concediului cu data de 1 ianuarie 2006, de cand intra in vigoare OU 148 care stipuleaza un stimulent de 300RON pt mamicile care lucreaza in timpul de 2 ani dupa nastere. intrebarea mea este daca ma incadrez in OU si daca sa cer acest stimulent si cum ? Depun cerere la angajator sau la primarie. Multumesc pentru raspuns.
Asta ar fi culmea... Mi-au pus si numar pe dosar.. si erau mai multi pentru aceeasi problema. Au infiintat special biroul ala. E vb de sectorul 3. Doar nu imi dadeau cererea aiurea si primeau dosarul doar de florile marului :D sper.. :D
Aveau cereri de tipul celor aprobate din monitorul oficial.. totul era ca la carte.. E imposibil.
Deci.. presupunand ca am depus unde trebuie, cui trebuie, cand trebuie si ca mi se aproba :D eu ce suma de bani iau prima oara si cand? #-o
am inteles, biroul ala unde ai depus actele era in cadrul primariei sectorului 3. tu urmeaza sa primesti 300 ron. daca tu ai depus pe 25 ianuarie, primaria era obligata sa transmita pana pe data de 10 feb. actele dupa care directia teritoriala in termen de 15 zile lucratoare solutioneaza cererea pe care este obligata sa o transmita, tot intr-un termen, de 5 zile solicitantului. acum facem calculul: 25 ian. pana la 10 feb. + 15 zile lucratoare si iata data de la care primesti stimulentul.(pe urma curge termenul in care este obligata directia sa iti comunice solutia aprobata sau respinsa)
Cf. art 10 al. 1 litera a) si d) , drepturile ti se cuvin de la data incetarii concediului de maternitate si a platii indemnizatiei aferente daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data sau in cel mai rau caz de la data cererii (daca cererea a fost depusa cu intarziere sau in celelalte cazuri)
deci, daca nu ma insel, o sa-ti calculeze stimulentul retroactiv, in cel mai rau caz de la data depunerii cererii.
Daca iesi direct din CM si iti reiei direct activitatea, in mod normal ar trebui sa-ti calculeze retroactiv din ziua in care ai iesit din CM.
Daca ai fost in concediu pentru cresterea copilului, nu se precizeaza expres... sau nu am gasit eu. :P Logic ar fi sa calculeze de la data inceperii activitatii. Daca nu in cel mai rau caz de la data depunerii cererii.
Deci chiar daca platesc in martie, trebuie sa-ti calculeze si din urma.
Nu este posibil (legal vorbind) ca o persoana care primeste indemnizatie pentru crestere copil sa primeasca - in acelasi timp - si stimulentul de 300 RON! La ora actuala, lucrurile stau asa:
1. Indeplinesti stagiul de cotizare aferent - ai dreptul la concediul pentru crestere copil pana la 2 ani (dupa efectuarea obligatorie a celor 42 zile de lauzie) si la indemnizatia lunara de 800 RON;
2. Daca te-ai hotarat sa incepi lucrul inainte de implinirea celor 2 ani (calculati de la data nasterii copilului)
- in 2006 - ai dreptul la stimulentul de 300 RON si nu mai primesti indemnizatia de 800 RON (care se suspenda, in ideea ca poate vei dori sa revii in concediu pt. crestere copil, bineinteles pana la implinirea varstei de 2 ani;
- in 2007 - ai dreptul la stimulentul de 100 RON si logic - nu mai primesti indemnizatia!
Chestia cu cititul printre randuri, asa cum de altfel ti-a spus si Madalina, este o aberatie in acest caz (atat timp cat primesti indemnizatie, nu primesti stimulent si viceversa).