avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima pt.iesire la pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima pt.iesire la pensie

In Contractul Colectiv de Munca din Invatamant, inregistrat cu nr.596/15/12.11.2007 la MMFES, art.37 lit (e) prevede:"salariaţii care se pensionează la vârsta standard primesc o indemnizaţie de cel puţin un salariu de bază".
Avem un caz mai deosebit prin aceea ca, secretara nascuta ina anul 1949 luna martie a iesit la pensie anticipata in data de 01.07.2001.
In martie 2007, implineste virsta standard de pensionare.
Vine acum in septembrie 2009 si face o cerere prin care solicita acordarea acelei prime pentru iesire la pensie la varsta standard.
Ce raspuns pot sa-i dau la aceasta cerere, tinand cont de faptul ca chiar daca ar avea acest drept nu am prevazut in buget o astfel de suma.
Va rog daca se poate sa-mi spuneti care sunt termenii legali in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 20:18, 16 Septembrie 2009
Contractul colectiv de munca din invatamant din martie 2007 prevedea acest drept?
Prevederile CCM se aplica numai salariatilor. Odata cu iesirea la pensie anticipata nu mai este salariata si deci nu i se poate aplica respectiva clauza din CCM ("salariaţii care se pensionează..."). Nu vad legatura cu CCM 2007 deoarece ea nu mai era salariata din 2001.
Fosta dvs. salariata nu mai poate beneficia de prevederile Contractului Colectiv de Munca din Invatamant, intrucat nu mai are calitatea de salariat, ci de beneficiar de drepturi de pensie.
Prevederile pe care le-ati citat se aplica numai salariatilor care se pensioneaza atunci cand implinesc varsta standard de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Da, asa este, daca nu mai este salariata a societatii respective la data respectiva nu mai are drepturi din CCM.:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii, pensionare ancfd ancfd In urma unei diponibilizari colective am primit si eu preaviz in vederea disponibilizarii. Conorm CCM se dau doua salarii compensatorii. In situatia in care ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutoare pensionare la limita de varsta say say Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă îşi primesc drepturile potrivit legii şi prezentului contract colectiv de muncă __ [b]CCM la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii la pensionare marza_alexa marza_alexa In ce conditii se pot plati salariile compensatorii la pensionare in invatamant? Si in ce cuantum? in Baza carui act ar putea scoala sa fie obligata la plata ... (vezi toată discuția)