avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri din salariu pentru cheltuieli nedecontabile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri din salariu pentru cheltuieli nedecontabile

Buna ziua,
Am avut o delegatie in Anglia (Londra) fara diurne, ni s-au virat bani in conturile personale in schimb pentru a achita mesele. Avand in vedere ca la masa de seara pe langa mancare s-a mai baut cate 1-2 pahare de alcool, eram cu niste parteneri locali si doream sa pastram sau sa inbunatatim relatiile comerciale sau sa facem altele noi. La intoarcerea in tara ni s-au luat bonurile la bani marunti si au zis ca bauturile alcoolice nu se deconteaza si banii aferenti se vor opri din salariu. Am discutat cu dna contabila ca nu a baut nimeni mai mult de 1-2 pahare, de bun simt, si ca era normal sa ni se spuna ca aceste tipuri de cheltuieli nu sunt decontabile. Au dreptul sa imi retina banii din salariu daca nu am fost informat de acest lucru? Daca ajung la cutite cu ei ii pot da in judecata si cere plata diurnei?
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 12:10, 10 Aprilie 2017
Răspunsurile date în precedent, sunt OK. Însă pentru a stabili circumstanţele declarării efectuării reţinerilor din salariu de câtre "d-na contabilă", ar fi necesar a se şti cine este angajatorul dvs. Din considerentele genarale rezultă că acesta este PRIVAT nu PUBLIC. În atare situaţie, numai cel ce v-a trimis în delegaţie de AFACERI este în drept să vă impute "consumul de alcool" la mese oferite partenerilor de afaceri. Aşa că "d-na contabilă" trebuie să informeze "patronul/angajator" care împreună cu persoana care va dispus deplasarea trebuie să vă confirme economicitatea cheltuielilor de reprezentare şi deplasare. Aşa cum se descrie modalitatea decontării cheltuielilor direct prin card, şi fără a vi se oferi "diurna" este o modalitate LEGALĂ, aveaţi dreptul la diurnă numai în situaţia în care nu vi s-ar fi asigurat decontarea cheltuielilor pe baza de documente. În privinţa "nedecontării"/reţinerii din salariu a cheltuielilor aferente consumului de alcool la mesele în cauză, aceasta nu este corectă şi nici legală. Aceste cheltuieli sunt realmente nerecunoscute ca fiind DEDUCTIBILE, în relaţiile de protocol, dar acest fapt priveşte firma şi nu pe salariat, mai ales că aceste cheltuieli efectuate în situaţie de PROTOCOL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Grseala altora e greseala mea? Petra101 Petra101 Sunt intr-o mare dilema, dupa ce mi-am dat demisia, in cont trebuia sa imi intre banii pe o saptamana lucrata,dar mi-a intrat un salar intreg, nu imi venea sa ... (vezi toată discuția)
Poprire diurna adi-boca adi-boca urmeaza sa plec in strainatate si am fost pus sa-mi fac cont in banca pentru diurna in euro. Am poprire pe salar 1/3 din venitul lunar care mi se retie la ... (vezi toată discuția)