avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Penalitati pentru neexecutare hotarare in contecios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Penalitati pentru neexecutare hotarare in contecios administrativ

In cazul in care o autoritate publica nu pune in executare o hotarare definitiva prin care s-a stabilit ca trebuie sa elibereze un inscris, in urma unei cereri formulate in baza art. 24 din Legea 544/2004 actualizata, cum considerati ca ar trebui interpretata sintagma "reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă".

Este obligatorie aplicarea penalitatilor in favoarea reclamantului pentru instanta de executare sau aceasta poate decide sa aplice numai amenda conducatorului unitatii, nu si penalitatile in favoarea reclamantului?

Citez mai jos Art. 24 alin (3) din Legea 544/2001 in forma actuala:


La cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2017
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 09:48, 8 Aprilie 2017
art 905 cod proc civila, prevede o procedura clara: angajati un executor judecatoresc, se obtine incuviintarea executarii pentru obligatia de a face si se emite institutiei o somatie. Daca in 10 zile institutia nu isi respecta obligatia, formulati cerere in instanta pentru a vi se stabili cuantumul penalitatilor pe zi de intarziere (intre 100 si 1000 lei /zi). Daca dupa inca 3 luni nu vi se elibereaza inscrisurile, solicitati instantei sa vi se calculeze suma datorata
Executarea in acest caz se face in baza procedurii speciale reglementate de Legea nr. 554/2004 nu in baza codului civil, pentru ca art. 24 alin. (2) din respectiva lege prevede clar aceasta obligatie:


Legea 554/2004, Art. 24:

(1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

(2) În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se duce la îndeplinire prin executare silită, parcurgându-se procedura prevăzută de prezenta lege.


Avand in vedere ca se aplica procedura din Legea 554/2004, fiind vorba de o procedura speciala care deroga de la normele generale prevazute in codul de procedura civila, nu exista procedura incuviintarii executarii silite si executarea nu se face prin executor judecatoresc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2017
dorincornea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate cere instantei aplicarea amenzii prevazute la art. 24, alin. 2 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ? LuchianSeb LuchianSeb In cat timp se poate cere instsantei de contencios aplicarea amenzii pentru neexecutarea hotararii prevazute la art.24 alin.2 din Legea 554/2004 a ... (vezi toată discuția)
Procedura executarii silite in materia contenciosului MorriganCrows MorriganCrows Buna ziua, In privinta executarii hotararilor [b]definitive[/b] Legea contenciosului prevede ca executarea acestora se face potrivit art. 24 (1), respectiv ... (vezi toată discuția)
Amendarea angajatorului pt neexecutarea sentintei Krissia . Krissia . Unde este mai corect sa solicit amendarea angajatorului pt neexecutarea unei sentinte ? La instanta unde am depus cererea de lamurire a dispozitivului ... (vezi toată discuția)