avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Este Facultatea de drept una spre care ar trebui să ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Este Facultatea de drept una spre care ar trebui să mă îndrept?

Bună ziua! Numele meu este Emanuel, și aș dori să adresez o întrebare comunității dumneavoastră. Sunt elev în clasa a XII-a la profilul Uman secția Filologie. Doresc să mă îndrept spre facultatea de drept, dar mulți m-au descurajat spunându-mi că nu poți să ajungi magistrat sau avocat fără relații sau mulți bani.
Aș dori să știu dacă acest lucru e obligatoriu.
Aș dori ori să mă îndrept spre INM ori să ajung jurist sau notar.
Nu aș vrea să îmi irosesc 4 ani din viață pentru ca mai apoi să fiu nevoit să mă îndrept spre altă facultate pentru a-mi câștiga pâinea.
Nu râvnesc spre salariul mare, îmi place doar domeniul dreptului și sunt dornic de a învăța.
Dumneavoastră ce mă sfătuiți? Sincer mă simt descurajat în acest moment datorită faptului că am discutat cu o profesoară despre această speță și mi-a spus că soțul dânsei a terminat facultatea de drept la București, a intrat la INM dar nu a reușit să ajungă judecător, ceea ce și-a dorit datorită faptului că i s-a impus o sumă de bani spre a fi plătită.
Aș dori, dacă se poate, să primesc răspunsuri de la persoane din interiorul sistemului. Este o decizie în care am nevoie de îndrumare, și doar aici am considerat că o voi găsi.
Vă mulțumesc anticipat!

P.S.: Am ales categoria "Avocați și admitere în avocatură" deoarece am văzut că aici au mai fost puse întrebări de genul.
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 16:29, 12 Aprilie 2017
Nu te lasa descurajat, nu este adevarat ceea ce ai auzit.
Nu ai nevoie de bani nici pentru a ajunge magistrat, nici pentru a ajunge avocat. Nimeni nu iti va cere vreo suma de bani ca sa iei examenul de admitere la barou sau INM. Ai nevoie doar de multa munca, studiu si incredere.
Nuuuu .... nu e nevoie de bani, asa e! E nevoie de foarte multi bani, dragul meu. Treaba cu munca, studiul si increderea nu au nici o legatura cu sansa de a intra in barou sau la INM. Sa te faci notar e oricum de neatins. Consilier juridic nu merita sa fii pentru ca nu te angajeaza nimeni dat fiindca trebuie sa-ti plateasca taxele ca la orice salariat. Daca te angajeaza, iti ofera 1500-2000 Lei (vorbesc de ziua de azi). Daca nu ai bani si relatii si parinti/neamuri in domeniu, e o lupta care nu merita dusa. Ti-as putea spune ca eu am dus lupta asta. Nu am cum sa-ti arat si ce "urme" a lasat atat in viata personala cat si in cea profesionala ... Trebuie sa fii un om foarte puternic ...
Daca iti place domeniul, mergi si studiaza ceva la ASE care sa te apropie cat mai mult de domeniul audit/consultanta; dezvolta-ti abilitatile in ceea ce priveste limbile straine, invata o limba rara, fa un master in drept comercial sau dreptul afacerilor ... Astea sunt doar sugestii. Vezi unde te duce viata.
All in all, nu recomand daca nu ai parinti avocati/magistrati sau in sistem si vreo 2 apartamente a caror valoare sa o pui la bataie.
Sunt convins ca exista si avocati cu parinti in domeniul juridic sau cu multi bani, insa majoritatea sunt tineri care au invatat, au muncit si au reusit fara bani sau relatii.
La INM, atata timp cat iei examenul de admitere si ulterior de definitivat, nu se pune problema sa nu fii repartizat pe un post de procuror / judecator...e adevarat ca poate fi oriunde in tara.
Ca si notar este intr-adevar ceva extrem de greu de realizat, avand in vedere ca vorbim despre o casta inchisa.

Asadar, mult succes orice ai hotari!
As vrea sa ii cunosc pe avocatii aceia tineri care fac parte din majoritate; mie la interviu mi-au venit numai loaze cu pretentii financiare de CEO; carte nu stiau, maniere nu aveau, cultura lipsea cu desavarsire si mutilau dramatic limba romana; am intervievat in jur de 50 de persoane pana in 35 de ani si vreo 20, peste; unul sigur a venit cu un CV civilizat, redactat in lb. engleza conform regulilor generale de redactare a unui astfel de document; mi-a cerut 2000 E, i-am dat 1800 E fiindca atat era bugetul; ii merita. In rest, nenorocire! Nu au habar de o limba straina, nu ii duce capul, nu au logica si nici bun simt ... Si eu n-am fost un recrutor standard care sa puna intrebari din alea stupide. Imi formam o echipa si-mi doream o comunicare libera si fluida cu viitorii mei colegi, subalterni. No way, Jose! Al doilea pe care l-am ales, sta de frica ... nu cumva sa nu mai aiba bani sa-si cumpere haine de la P & C; e mediocru, plin de el, se balbaie si nu stie lb. engleza decat la nivelul unui copil de clasa a VI-a (tot mediocru). Il tin ca e un bun executant, e ascultator si de frica, face orice ii spun; n-are initiativa si-mi trimite spre aprobare si cererile de amanare ... Amandoi "alesii" au parinti avocati/magistrati ...
In avocatura acum nu mai merge cu cabinet in apartament de bloc. Ori faci meserie intr-o mare firma unde poti si sa inveti meserie dar tot sterg unii cu tine pe jos multa vreme pana iti "castigi" un loc "safe", ori te duci in-house si, practic, esti avocat doar fiindca tai factura, altfel, statutul tau fiind de CJ. Dn punctul meu de vedere, experienta in-house e mult mai bogata si te implineste profesional mult mai mult; inveti business-ul din interior ... e fain! Ca avocat, revin, daca nu ai sansa unei firme de avocatura bune (nu gen M***t & damele de companie), tragi mata de coada, cum se zice, fiindca nu poti evolua mult peste nivelul de Registrul Comertului/Contracte de Inchiriere/Divorturi/Partaje/Granituiri.
Cam asta e cu tinerii avocati ... Trist ...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se merita sa faci facultatea de drept? AslPls AslPls Probabil o intrebare foarte comuna insa ideea este simpla. Am de ales intre Drept si Academia Navala. Sunt o fire extrovertita, dornica de a invata, eu unul ... (vezi toată discuția)
Sfaturi, va rog! merita sa urmez cursurile facultatii de drept? RuxandraR RuxandraR Buna seara!sunt inca eleva in clasa a 12a si am ales sa dau la facultatea de drept din Bucuresti , pentru ca acolo admiterea din cate am auzit este mai grea si ... (vezi toată discuția)
E greu sa ajung avocat,judecator,sau procuror. beghean beghean Buna, sunt nou pe forum am 19 ani si am o inclinatie de magistrati sau avocati de vreo 3 ani.Mai pe scurt imi place mult acest sistem. Problema este ca ... (vezi toată discuția)