romascanu a scris:
Traiti cu impresia gresita ca legatarul universal poate musai unul.
Pot fi mai multi legatari universali.
Si oricare dintre persoanele instituite legatar universal au vocatie la INTREG.
Doamna avocat , ati pus punctul pe "
i", toata stima. Exact asta este cheia discutiei si eroarea in care se afla interlocutorul dvs. atunci cand afirma in mod apasat ca, citez: "prin insusi faptul ca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari, testamentul a devenit cu titlu universal".
Total inexact !
Textul mai jos:
raluk0207 a scris:
Oricum, prin insusi faptul ca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari, testamentul a devenit cu titlu universal.
Eu, personal, imi mentin opinia.
Asa cum am spus,
nu voi interveni in aceasta discutie, insa raspunderea mea (si nu pot sa neglijez acest aspect) sunt actualii studenti si viitorii juristi ai acestei tari, care nu as dori sa confunde
Legatul universal cu
Legatul cu titlu universal.
A se vedea Codul civil:
art.1055 - Legatul universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia
sau mai multor persoane vocaţie
la întreaga moştenire.
art.1056 - Legatul cu titlu universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie
la o fracţiune a moştenirii.
Bun. Asta ce inseamna? Inseamna ca, daca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari universali, testamentul (de fapt dispozitia testamentara)
nu devine automat cu titlu universal.
Discutia devine extrem de interesanta. Sa vedem ce mai urmeaza ...
P.S.
Pentru viitorii juristi, chestiunea pe larg, in:
- F.Deak, R.Popescu, Tratat de drept succesoral. Mostenirea testamentara, Universul juridic, Bucuresti, 2014, , Vol.II, pg.110,113 si urm.
- D.Florescu, Dreptul succesoral, Universul juridic, Bucuresti, 2016, pg.104,106 si urm.
- C.Turianu, Curs de drept civil. Dreptul de mostenire, Ed.Universitara, Bucuresti, 2007, pg.166,168 si urm.