avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Volum foarte mare de documente.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Volum foarte mare de documente.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
Intr-o cauza penala ajunsa in instanta, un expert este numit pentru efectuarea unei expertize contabile.
Obiectivele presupun analiza tuturor documentelor justificative din contabilitatea unei firme pentru 4 ani. E vorba de vreo 2000-3000 de documente.
Firma este radiata. Iar la fostul sediu al acesteia locuiesc "niste oameni de bine".
La convocarea partilor am solicitat prezentare tuturor documentelor necesare in original.

1. Daca acestia ma invita la sediu pentru studiu, am obligatia sa ma duc acolo?
2. Daca vin cu originalele trebuie sa ii pun sa semneze pentru conform cu originalul?
3. Cum ma sfatuiti sa procedez in asa fel incat sa-mi duc la bun sfarsit misiunea fara sa "chinui" foarte mult inculpatul si eventual sa scap teafar din aceasta misiune?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Georgescu , Contabil 11:32, 30 Octombrie 2017
De regula, pentru a nu fi necesar transportul unui volum consistent de documente pana la sediul dvs., convocarea partilor se face la sediul firmei. Este bine sa nominalizati prin adresa de convocare si documentele care sunt utile pentru expertiza. Dupa ce vedeti documentele prezentate, solicitati copierea la xerox, in vederea anexarii la raportul de expertiza, numai a acelor care sunt strict utile, originalele trebuind sa ramana in arhiva firmei. Aceste copii "X" solicitati sa fie semnate si stampilate pentru autenticitate.
Expertiza contabila se face pe baza documentelor deja depuse la dosarul cauzei. Veti solicita copii pentru a le studia in liniste in afara biroului de pe linga arhiva,pe baza de cerere adresata instantei. Daca apreciati ca documentele de la dosarul cauzei nu sint suficiente, atunci informati instanta ca e nevoie de o cercetare la fata locului, nominalizind concret ce documente va mai trebuiesc. Deci aveti obligatia sa mergeti la firma numai daca instanta aproba (e dosar penal), Nu aveti dreptul sa ridicati originalele, le studiati acolo. La pct.3: Expertul contabil, este obligat sa si autoevalueze capabilitatea de a efectua o expertiza sau alta, in raport cu competenta pe care o are NP 3515 a CECCAR, pentru a nu afecta negativ derularea procesului. Ca sfat, nu trebuie sa invocati competenta decit daca in Fisa de optiuni depusa la CECCAR, nu ati optat pentru astfel de procese. Puteti invoca alte cauze credibile pentru instanta si eventual dovedite, pentru a o pasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila judiciara elenaalex elenaalex Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu niste informatii privind pasii pe care trebuie sa ii execute un expert contabil judiciar. Tocmai am primit prin posta ... (vezi toată discuția)
Supliment la expertiza contabila kfcbibi kfcbibi Suplimentul la expertiza contabila judiciara trebuie sa aiba viza CECCAR? Se poate recuza expertul desemnat in supliment la expertiza? (vezi toată discuția)
Expertiza contabila adelafrecateanu adelafrecateanu Se poate face o expertiza contabilă pe documente incomplete si instanta sa le accepte, obligând chiar pârâtul la o anumită plată ce ar reieși din ... (vezi toată discuția)