avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pe motiv ''desfiintare post''
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pe motiv ''desfiintare post''

Buna ziua,
Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de fapt este, exista vreo lege care reglementeaza concedierea in baza acestui motiv sau angajatorul poate sa desfiinteze posturi ori de cate ori vrea sa concedieze pe cineva?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 22:51, 26 Ianuarie 2010
Este Codul Muncii care stipuleaza concedierea colectiva/individuala determinta de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat,implicit postul ocupat de acesta.
1. Codul muncii nu interzice angajarea pe posturile desfiintate. Spune doar ca mai intai v or fi anuntati fostii salariati, daca vor sa revina.
2. Iata ce spnue Codul muncii:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Interdictia se refera numai in cazul concedierilor colective nu si in cazul celor individuale.
Angajatorul isi poate reorganiza activitatea ori de cate ori considera necesar ,numai ca aceasta reorganizare trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa.
daca in urma unei concedieri dovedita ca nereala si neserioasa
postul ( care este si unic ) a fost desfiintat
se va reinfiinta postul la loc?

sau e nevoie sa contesti si concedierea, si desfiintarea postului si reorganizarea ca fiind toate trei nereale si neserioase )
e deajuns sa castig anularea deciziei de concediere si reangajarea pe post?
cum ramane cu postul unic desfiintat ?
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
ContSters83715, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca Patroi Sebastian Patroi Sebastian Am avut calitatea se salariat cu CIM pe perioada nedeterminata pana la 31.12.2009, cand societatea la care lucram a efectuat concedieri colective. La acea data ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)
Angajari efectuate dupa concedierea colectiva Georgeta Anghel (Rusu) Georgeta Anghel (Rusu) buna ziua stimati colegi Supun atentiei dvs urmatoarea speta: un angajator care a recurs, din motive economice, la concedierea unui nr. de salariati ca urmare ... (vezi toată discuția)