avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... certificatul de medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

certificatul de medicina muncii

Buna ziua,

in Codul Muncii spune ca certificatul de medicina muncii, care arata daca angajatul este apt sau nu pentru a desfasura munca respectiva, se obtine anterior semnarii contractului de munca.

Se poate intelege prin "anterior" si cu cateva ore inainte de inscrierea contractului in Revisal sau este necesar sa treaca o zi intre cele 2 momente - luand in considerareipoteza ca angajatul este apt.

Apare in Revisal si data la care s-a facut inscrierea, pentru a determina daca documentele de mai sus, emise in aceeasi zi au fost anterioare unul celuluilalt?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 20 Octombrie 2019
Parerea mea este ca va legati prea mult de semantica.
Oricum, vorbim de 2 lucruri diferite.
Fisa de aptitudine poarta o data, semnarea/ intrarea in vigoare a CIM poarta data de a 2-a zi. Inceperea lucrului de catre lucrator nu este posibila din punct de vedere legal fara efectuarea instruirii ssm si psi-su. Data inceperii instruirii trebuie sa fie aceeasi cu data semnarii CIM.
suciu_diana a scris:

Parerea mea este ca va legati prea mult de semantica.
Oricum, vorbim de 2 lucruri diferite.


1. Nu e vorba de semantica, ci de denumirea corecta a "Fisei de aptitudine" si am si explicat de ce nu se numeste altfel.
2. Eu v-am raspuns la ce ati intrebat in forum. Daca v-ati gandit la altceva fata de ceea ce ati intrebat nu e vina mea. Daca vreti puteti reformula.

In completare, data introducerii contractului in Revisal nu are legatura cu data Fisei de aptitudine, ci cu data inceperii activitatii.

Concluzie: data eliberarii Fisei de aptitudine si data introducerii contractului de munca in Revisal trebuie fie cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității.

Pe de alta parte, un angajator normal, serios, nu ar semna un contract de angajare inaintea eliberarii Fisei de aptitudine, urmand sa faca si instruirea SSM inainte de inceperea activitatii, dar in timpul platit de catre angajator. Dar aici e Romania, unde instruirea SSM consta doar in semnatura angajatului ca a fost instruit, deci instruirea SSM nu se face de obicei, nici la angajare, nici periodic.
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2017
ionion2000, utilizator
Bună ziua!
Sunt angajată fără fișa de la medicina muncii din data de 12.09.2019,iar in data de 18.10.2019 mi am depus demisia fără executarea perioadei de preaviz, seful ma obliga sa ma duc in preaviz. In acesta situație contractul este nul?
Trebuia sa deschideti o discutie noua pentru a nu obliga pe cei care doresc sa comenteze sa citeasca tot ce s-a mai scris in urma cu mult timp.
Verificati pe exemplarul dvs. de CIM daca exista un nr. de inregistrare la ITM sau puteti verifica direct la ITM daca este inregistrat CIM in revisal.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza"
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării.
Codul muncii mentioneaza:
-art. 16 (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în
formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.
(2) Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
(4) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
-art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Dupa cum se observa CIM al dvs. este nul de drept.

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)
Angajat fără fișa postului, fișă medicală și fără instructaje. poate fi amendată firma din aceste motive? LaurLucreția LaurLucreția Sora mea e angajată ca lucrător gestionar de aproape 2 luni. La angajare a primit doar un exemplar al CIM; nu i s-a oferit niciun exemplar al fișei postului ... (vezi toată discuția)