avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum pot recupera niste sume de bani de la o persoana, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum pot recupera niste sume de bani de la o persoana, legal

Buna seara,ma numesc Adrian.Doresc sa aflu daca exista solutii legale,de a recupera niste sume de bani de la fosta logodnica ,avind in vedere ca ieu ii trimeteam in tara periodic nestiind ca in timp ce ii trimeteam bani ea avea alta relatie.Mentionez ca pot face dovada cu istoricul transferurilor de bani in decursul ultimului an adica 2016.Doresc sa aflu daca intradevar se poate face ceva legal cu un avocat sa deschid un proces pt ami recupera pierderile banesti. sau sa imi fac dreptate singur in speranta ca voi mai recupera ceva.Mentionez ca cu aceea fata am format un cuplu aproape 9 ani de zile ,pina in Ianuarie acest an cind am aflat adevarul.Am nevoie va rog de un raspuns si sper sa nu rideti de mine.In August ma intorc acasa si doresc sa o chem in instanta ,daca exista o solutie si pt mine,chiar daca trimeteam cu mina acei bani avind incredere .Si daca exista solutie ,cit ar putea costa cheltuielile si un eventual proces.Va multumesc si sper sa primesc un raspuns.
Cel mai recent răspuns: AngGeo , utilizator 11:52, 13 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@gi-jane2
Fara suparare, dar vorbim limbi diferite. Trimiterea unei sume de bani si incasarea acesteia de catre recipient sunt exact un imprumut. Expeditorul si-a exprimat vointa trimitand banii iar destinatarul si-a exprimat vointa incasandu-i. Partile unui contract nu trebuie sa fie una in fata celeilalte.
Intrebarea este in favoarea carei parti actioneaza o prezumtie legala relativa (adica o scuteste de dovada)? In favoarea doamnei care se poate apara doar sustinand ca banii i-au fost donati sau ca au fost trimisi ca sa achite vreun debit al reclamantului, sau in favoarea acestuia care dovedeste ca a trimis niste bani si cere sa-i fie restituiti? Eu va scriu ca donatia nu se prezuma, ca intentia de a gratifica trebuie dovedita iar d-voastra scrieti ca banii n-au fost ceruti. Nu, dar nici n-au fost refuzati ci incasati si probabil cheltuiti ceea ce arata acceptul doamnei in acordarea "imprumutului". Asa ca doamna trebuie sa-i dea inapoi. Atat. Doar daca doamna poate dovedi ca banii i-au fost dati cu intentia gratificarii nu am avea nici un temei pentru actiune.
Putem rationa si altfel: Daca esti obligat la restituire in temeiul injustei imbogatiri (adica fara raport juridic, in urma unui simplu fapt) atunci nu cumva, a fortiori, esti obligat la restituire daca exista un astfel de raport?
In sfarsit, cred ca subiectul e oarecum epuizat.
Sunt convinsa ca aveti dreptate, dar nu inteleg de ce donatia nu se prezuma, dar se prezuma imprumutul.., consider ca nu ar trebui prezumat, ci dovedit in ambele cazuri.


Doar daca doamna poate dovedi ca banii i-au fost dati cu intentia gratificarii nu am avea nici un temei pentru actiune.


Plecand de la premisa ca imprumutul e prezumat, exact asta as vrea sa zic, ca ii va fi f usor sa dovedeasca asta.

u.b.i.k. a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dupa parerea mea sansele de reusita depind de modul in care va avea loc judecata.
Apreciez ca puteti pierde procesul si sa nu recuperati banii daca se judeca bine.


Da' ceva argumente pe text de lege aveti, maestre? Ca eu nu pricep de ce ar putea sa piarda daca "se judeca bine" ? Unde scrie in vreo lege ca daca dau bani cuiva nu-i mai pot recupera?



Daca rezulta ca este un imprumut conform probelor de la dosar sau/si daca exista un inscris doveditor...este imprumut...

Contractul de imprumut trebuie semnat de ambele parti si in speta aceasta am indoieli serioase...ca ar exista un contract scris care sa dovedeasca ad probationem...un contract de imprumut...


Dupa parerea mea calificare juridica a actiunii este vitala...si depinde si de apararea partii adverse care are aparari diverse la dispozitie...

In nicio lege nu scrie in mod generic ca, banii dati se pot recupera...
Nu mai fac referire la legea speciala pentru ca s-ar complica si mai mult situatia juridica...

Cand zic ca ceva este complicat chiar este...
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In functie de probe actiunea poate fi una pentru restituirea platii nedatorate sau pentru restituirea banilor dati cu imprumut insa ideea de baza este ca banii trebuie restituiti, ca nu este firesc sa dai cuiva bani fara sa ai intentia clara, expresa si neechivoca de a-l gratifica si apoi sa nu-i mai poti cere inapoi pe motiv ca i-ai donat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adrian39, cu parere de rau va spun si opinia mea, chiar daca nu va pica bine, respectiv acceptati situatia si totodata finalul relatiei pentru ca dragoste cu de-a sila nu se face, asa incat puneti punct si cautati-va alta femeie. Sansele dvs sunt minime (spre zero) ca sa recuperati acei bani si sunt maxime sa mai pierdeti si alti bani, timp si nervi (si in final sa aveti si alte dezamagiri si onorarii platite pe la avocati), pentru ca acei bani nu au fost dati cu imprumut, ci au fost fie daruri obisnuite, fie daruri manuale, fie participarea dvs la acea relatie timp de 9 ani (cuplu, sau cum îi spuneti dvs), pentru ca intr-o relatie fiecare participa cu ce poate sau cu ce are (in cazul de față dvs ati avut banii, iar partenara a avut altele, asa este în viață).

Adrian39 a scris:
Acei bani erau trimesi cadou ...
Vreau sa ii dau o lectie pt bataia de joc prin care am trecut, stresul plus ca ma lasat ca pe un ciine. ...

Deci, daca acei bani erau trimisi cadou, atunci natura juridica a depunerilor/trimiterilor aceea este, de cadou, de dar, de liberalitate si nu se poate schimba acest caracter prin simplul fapt ca ulterior v-a inselat si dvs doriti sa-i dati "o lectie" (adica sa va razbunati). Adica, daca era in continuare femeia dvs cadoul ramanea cadou si nu-i mai dadeati "lectia". Nu, nu poate asa ceva. Banii pe care i-ati trimis au fost contributia dvs la relatie. Daca dvs va cereti banii inapoi, fata ce primeste pentru contributia ei de pana acum la relatie? Asta este intrebarea pe care trebuie sa v-o puneti!!

P.S. Deci imprumut nu este dupa cum ati inteles si dvs, iar daca cineva va spune ca ar fi incidenta restituirea platii nedatorate, atunci îi spuneti ca nu, nu este vorba nici despre asa ceva pentru ca nu sunt indeplinite conditiile institutiei invocate (sunt mai multe), intre care plata sa fi fost facuta din eroare. Plata asta nu a fost facuta din eroare in niciun caz. Ba mai mult, textul de la plata nedatorata spune ca "Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate ...". (...sunt si eu curios ce elucubratii mai putem lectura in topicul dvs)

In fine, ca un ultim sfat, o actiune in instanta vă va aduce doar dureri in piept si nimic mai mult, deci cautati-va o noua iubita, faceti-o fericita si asta va fi cea mai dulce razbunare. Bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Salut, cum pot da in judecata pe fosta logodnica pe motiv ca ... Cofarea Cofarea Salut .cum.pot da in judecata pe fosta logodnica pe motiv ca detine masina cumparata din bani mei .precizez ca masina e pe numele ei si eu pot justifica in ... (vezi toată discuția)
Am fost inselat gustiD gustiD Buna ziua As avea si eu o problema si as vrea sa stiu daca am vreo sansa sa recuperez niste bani Am avut o relatie cu o fata din romania ,eu sant stabilit ... (vezi toată discuția)
Escrocherie, sau nu? nu mai reușesc să dau de avocatul pe care l-am plătit ca să mă reprezinte Adrian39 Adrian39 Anul trecut prin luna Mai am scris pe acest site problema mea,incercarea de a recupera niste sume de bani de la fosta mea concubina.Mentionez nu aveam nici un ... (vezi toată discuția)