avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general declaratia "SUMAL" ??
Discuție deschisă în Contabilitate în general

declaratia "SUMAL" ??

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cine are obligatia de a intocmi declaratia "SUMAL"si actul normativ care o prevede, daca exista asa ceva.
Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 15:28, 31 Octombrie 2012
HG nr. 996 / 2008 inlocuieste incepand cu 01.10.2008 normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund aprobate de HG nr. 427 / 2004.

Normele aprobate de HG nr. 996 / 2008 reglementeaza documentele de provenienta si de insotire a materialelor lemnoase, modul cum se completeaza si se elibereaza aceste documente, circulatia materialelor lemnoase, precum si controlul circulatiei acestora, al depozitelor, al spatiilor destinate depozitarii temporare si al instalatiilor de transformat lemn rotund.

Prin aceasta hotarare se identifica ca documente de provenienta a materialelor lemnoase: actul de punere in valoare (APV), avizul de insotire, declaratia vamala de import, documentele intracomunitare, registrul de intrari-iesiri material lemnos.

APV-ul, este documentul de provenienta a materialelor lemnoase rezultate din masa lemnoasa pe picior inventariata sau marcata si autorizata spre exploatare. APV-ul este un document tehnico-economic care contine rezultatele evaluarii cantitative, calitative si valorice, precum si localizarea, conform normelor tehnice silvice pentru amenajarea padurilor, a masei lemnoase destinate exploatarii.

Avizul de insotire este si document de provenienta numai atunci cand in baza lui se emite alt aviz de insotire, si anume:
a) la transbordarea materialelor lemnoase dintr-un mijloc de transport in altul;
b) la achizitionarea materialelor lemnoase de catre achizitori;
c) la expedierea materialelor lemnoase cumparate din piete, targuri, oboare, precum si din centre de sortare si prelucrare si altele asemenea.

Declaratia vamala de import este documentul de provenienta al materialelor lemnoase importate din state terte.

Documentele intracomunitare constituie document de provenienta pentru materialele lemnoase din statele membre al Uniunii Europene.

Registrul de intrare-iesire a materialului lemnos este document de provenienta in situatia depozitelor de materiale lemnoase, a altor spatii destinate depozitarii temporare, precum si a instalatiilor de transformat lemn rotund. Acest registru este document cu regim special, are paginile numerotate, iar tiparirea si distribuirea se asigura de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A.

Materialele lemnoase, altele decat cherestelele se transporta doar insotite de avizul de insotire primar, iar cherestelele de avizul de insotire secundar. Aceste avize sunt documente cu regim special si sunt prevazute cu elemente de securizare specifice.

De asemenea comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin structurile teritoriale ale acesteia.

Prin aceasta hotarare sunt emise si norme privind modul de circulatie a materialelor lemnoase si controlul acesteia precum si norme privind controlul depozitelor de materiale lemnoase si instalatiilor de transformat lemn rotund.

Conform acestor norme autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura asigura realizarea si functionarea SUMAL. Utilizarea sistemului SUMAL este obligatorie pentru:
a) ocoalele silvice;
b) operatorii economici care exploateaza, prelucreaza, depoziteaza sau comercializeaza materiale lemnoase.

Astfel prin SUMAL se vor genera actele de punere in valoare, autorizatiile de exploatare si actele de reprimire a partizilor, iar masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala.

[ link extern ]

SUCCES!
=D>
buna ziua,imi puteti spune cum se completeaza acest program ?am achizitie de cherestea pe care o folosesc in procesul de productie .Intrarea este pe baza de receptie la factura si iesirea pe bon consum .Unde le operez in sumal ?Cand mi-au dat programul nu am primit si instructiuni .multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie pt srl prelucrarea primara a lemnului(debitare busteni) rusudan rusudan Am un atelier de debitat busteni si sunt intersat sa aflu de unde pot face rost de legislatia in domeniu.(Debitare, comercializare,transport, achizitie) (vezi toată discuția)
Conditii de livrare albulescu albulescu Buna ziua,o SC are in perspectiva un contract de livrare pentru lemn sub forma de bustea unei firme din Germania.Daca stie cineva ce documente trebuie avind in ... (vezi toată discuția)
Autorizatii avize necesare exploatare forestiera Scepo Scepo buna, vreau sa incep sa lucrez pe o firma nou infiintata cu codul 0220 - Expoatare forestiera. Stie cineva de ce avize si autorizatii am nevoie pentru a ... (vezi toată discuția)