la inceputul lunii mai am fost numit in functia de presedinte al asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc. nu ma consider persoana potrivita pentru aceasta functie dar am acceptat pentru ca nimeni nu voia sa se implice, lucru care, ar fi avut probabil drept consecinta desfiintarea asociatiei, lucru pe care nu ni-l permitem, avand in vedere problemele cu care se confrunta acest imobil. pe data de 8 mai am cerut firmei de administratie cu care avem contract sa imi prezinte situatia financiara a asociatiei si un raport de activitate. Am sunat, am trimis mailuri, mi s-a tot promis ca primesc documentele cerute de pe o saptamana la alta. Am solicitat o intalnire cu directorul firmei, cu care, cu greu am reusit sa comunic telefonic. Intalnirea a fost stabilita de 2 ori si de fiecare data a fost anulata.(amanata). Intre timp am cautat si am primit o alta oferta de administrare, m-am intalnit cu reprezentantul firmei cu care as vrea sa inchei un contract de colaborare, dupa rezilierea celui deja existent. Stiu ca schimbarea administratorului presupune o hotarare a comitetului executiv, pe care intentionez sa il convoc la o sedinta cat de curand. Inclin sa cred ca motivul amanarii este ca sunt nereguli in contabilitate, ceea ce fireste va ingreuna clarificarea situatiei si incheierea colaborarii cu aceasta firma. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in aceasta situatie, in care, ma astept sa intampin in continuare dificultati in obtinerea documentelor solicitate. multumesc
Pai ce s-au terminat metodele de colaborare, v-a ramas numai posibilitatea mail-lui?
Luati-va 1-2 membri ai comitetului si mergeti la sediul firmei, discutati cu "tartorul", stabiliti toate alea . Poate omul nici nu stie ce fac subordonatii... . Poate renegociati contractul in noi termeni si continuati activitatea cu dansii, in noile conditii.
Eu va mai spun ceva: si in zona mea de activitate sunt as. prop. administrate de firme sau PFA-uri. Ba sunt si situatii in care adminul este persoana fizica neautorizata. Practic nici nu are importanta ce fel de administrator aveti.
Toata chestiunea este conducerea as. prop., a presedintelui. Domnule retineti ce va spun: dvs. aveti o vioara in mana si cantati o melodie, iar administratorul este nevoit sa danseze dupa melodia presedintelui. Scurt! Nu "dansezi" dupa melodie, incheiem colaborarea!
Cand o sa intelegeti corect aceasta abordare, nu o sa mai aveti nicio problema cu administratorul, cat o fi el de administrator.
Trebuie sa fiti ferm, nu trebuie sa faceti concesii de nicio culoare, pentru ca de aici si pana a nu raspunde la solicitari, nu este decat un pas. Asadar nu raspunde, ii comunicati ca in limita contractului, nu il mai platiti sau ii platiti mai putin (vedeti clauze contractuale).
Mult succes!
nu vreau sa va retin atentia cu detalii, dar pe scurt nu intentionez sa mai colaborez cu aceasta firma. vreau sa rezilez contractul. problema este ca asociatia nu are cont bancar, totul este la ei, bani, arhiva, tot, deci nici macar nu pot pune problema ca nu ii mai platim, pentru ca isi iau banii singuri.
BRAVO!
Uite asa imi plac mie oamenii. Lasati toate alea la administrator....
Cum dracu sa umble o firma in contul asociatiei frate?
Eu v-am sfatuit in ideea cam cum as proceda eu. Mergeti la sediul lor si bateti cu pumnul in masa. Incetati activitatea, dar pe viitor sa nu mai repetati greseala!
@ionica 1980
Raportul juridic al asoc. de proprietari cu administratorul este reglementat prin Legea 230/2007 si HG 1588/2007. Gasiti mai jos articolele care fac referire la acest aspect.
Art. 30. – Legea 230/2007
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
[…]
f) supraveghează desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul asociaţiei de proprietari, în mod special situaţia încasărilor şi plăţilor lunare;
g) pentru scopul şi activităţile asociaţiei de proprietari, angajează şi demite, încheie şi reziliază contracte;
k) avizează documentele asociaţiei de proprietari;
n) gestionează situaţiile excepţionale şi de criză;
Art. 35. – Legea 230/2007
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de muncă, conform celor stabilite prin negociere directă.
(3) Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile trebuie să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate, garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nicio condamnare.
(4) Comitetul executiv adoptă decizii asupra cuantumului salariilor, al indemnizaţiilor şi al eventualelor premieri care se acordă personalului încadrat cu contract individual de muncă, precum şi asupra valorii şi a modalităţilor de contractare, în cazul în care administrarea clădirii este asigurată de persoane juridice, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli adoptat de adunarea generală a proprietarilor.
Art. 17. – HG 1588/2007
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
[…]
g) pentru realizarea scopului şi a activităţilor asociaţiei de proprietari, angajează şi demite personalul necesar, încheie şi reziliază contracte cu persoane fizice/juridice;
k) avizează documentele asociaţiei de proprietari;
n) gestionează situaţiile excepţionale şi de criză;
p) aprobă lunar lista cu cotele de contribuţie la plata cheltuielilor asociaţiei de proprietari, conform hotărârii adunării generale;
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;
Art. 22. - HG 1588/2007
(1) Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie.
(2) Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.