avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire apartament

Dacă se poate un ajutor cu privire la următoarea problema.
O bunica are un apartament. Are doi copii. Fata si băiat. Băiatul a decedat. Fata traieste. Băiatul si familia lui are datorii la bănci. Bunica a lasat apartamentul moștenire către un nepot fiul fiului său.
În momentul În care bunica moare exista posibilitatea ca banca sa intervină sa ia partea tatălui din cauza datpriilor? Dacă nepotul face succesiunea mai repede poate evita intervenția băncilor?

Specific ca si sotia fiului decedat are datorii la bănci.

Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 11:28, 12 Iunie 2017
ce inseamna bunica a lasat mostenire nepotului? bunica traieste sau a decedat? a lasat testament nepotului?
da, bunica traieste. a lasat testament.
- banca, daca incordeaza muschii suficient, poate inclusiv sa forteze dezbaterea succesorala; nu are importanta ca mostenirea e testamentara sau legala;
- conform art. 1.114 si 1.115 din NCC, pasivul succesoral (adica datoriile care se mostenesc) este suportat de catre mostenitorii legali si legatarii universali (cei carora defunctul le-a lasat prin testament patrimoniul sau) si cu titlu universal;
- legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

Nu stiu unde va incadrati: legatar universal sau cu titlu particular?



Pai nepotul s-ar incadra la titlu particular nu? Adica bunica a lasat prin testament un apartament care el.
Dacă persoana dintre nepot si bunica, fiul, avea datorii, ce Treaba are nepotul?
Imi cer scuze, am citit eu gresit ce ati scris. Nu are nici o legatura datoria fiului decedat si a sotiei sale cu apartamentul bunicii lasat nepotului.
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Datorii la banca pierd casa? creata3112 creata3112 Buna ziua Ma intereseaza daca cineva are datorii la stat si este bagat in Biroul de credit (dat la o firma recuperatoare) si intre timp mosteneste o parte ... (vezi toată discuția)