avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura pe numele salariatului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura pe numele salariatului

Buna ziua!

Un salariat face cursuri de engleza si i-a fost intocmita factura pe numele lui, nu al firmei, factura nu contine tva.
Pot sa o inreg. in contabilitatea firmei daca este pe numele salariatului? Daca da, ce nota contabila se face?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:24, 5 Octombrie 2009
fplopeanu a scris:

Scenariul pesimist: este cheltuiala nedeductibila pentru firma si in acelasi timp venit impozabil (in natura) pentru salariat! :stunned:

Scenariul realist: conform Codului Muncii angajatorul trebuie sa se preocupe de pregatirea profesionala continua a salariatilor, deci cheltuiala ar putea deveni deductibila, dar factura ar trebui stornata pe salariat si refacuta pe firma. Nu inseamna ca va contine TVA daca cealalta nu a continut la momentul facturarii. Nu depinde de beneficiar, ci de furnizor (daca e sau nu "platitor"). ;)
In acest caz (factura pe firma beneficiara) se deschide un scenariu optimist - sa nu se impoziteze nici la salariat! :D Doar se fac peste tot pregatiri profesionale...

Succes!

Bun raspunsul! Insa cooperarea patron-salariat, chiar si la nivel mic, e proasta.
Organele fiscale nu interpreteaza in niciun fel si nu aplica nicio teorie despre juridic si economic, nici nu-si bat capul cu asemenea "subtilitati".Scrie in lege ca nu e document justificativ deoarece nu indeplineste cumulativ urmat.conditii:a),b) si c)?!Scrie, deci, fara explicatii, fara logica, nu se recunoaste !!!
fplopeanu a scris:

Pe cheltuieli se trece o singura data (dupa natura = prestari servicii); este vorba de contrapartida in clasa 4, de marire a totalului impozabil al veniturilor salariale (cont 421). Practica mi-a aratat ca si Scenariul pesimist este abordat de organul fiscal venit in control si nu este lipsit de logica!

In primul rind vreau sa reaminesc afirmatiile din potarea mea precedenta :

1- chelt nedeductibila daca se inreg fact pe numele salariatului
2- daca se adauga suma la drepturile salariale deductibila, in acest caz nu se mai inreg factura.

Scenariul pesimist al colegului fplopeanu nu-si are logica pt ca nu intereseaza pe nimeni ce face angajatul cu banii pe care-i primeste ca premiu si nici de ce un angajator acorda premii salariatilor.
Unde este logica organului de control in acest scenariu cind din evidentele contabile nu rezulta ca acest premiu a fost acordat pt plata scolarizarii? Sau cazul nu a fost identic, in sensul ca a fost facuta o inreg contabila gresita, sau cel care l-a reprezentat pe angajator la controlul respectiv nu a argumentat cazul destul de solid.

Daca factura ar fi emisa catre firma ar fi cheltuiala deductibila.
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
Revin cu un exemplu edificator: presupunem ca patronul accepta sa deconteze pe cheltuiala firmei o amenda de depasire a vitezei legale pentru un salariat care se deplasa in interesul serviciului.
Organul fiscal solicita firmei trecerea pe cheltuieli nedeductibile din pdv fiscal a sumei respective, deci firma va plati 16% pentru o cheltuiala care nu apartine obiectului ei de activitate. Pe de alta parte, salariatul este beneficiarul acestei generozitati, iar Fiscul solicita includerea sumei in baza impozabila, ca fiind venit de natura salariala.
Sper ca acum este mai clar Scenariul pesimist.

Numa' bine! :)
Acceptarea acestei situatii este o eroare din partea contribuabilului iar sugerarea ei de catre organul de control este o si mai mare greseala.
Aceasta presupune inreg ei de 2 ori pe chelt, adica pt a fi considerata nedeductibila trebuie ca amenda sa fie inreg direct pe chelt, iar includerea la drepturile salariale inseamna inreg pe cheltuieli salariale.

Alte discuții în legătură

Contabilitate carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu inregistrarea contabila in urmatorul caz?: Am o factura de reparatie masina, emisa pe firma, dar masina nu este ... (vezi toată discuția)
Tva 50% 1 iul karmem karmem buna ziua, am citit noile prevederi din codul fiscal de la 1 iul 2012 si am o nelamurire. Am citit ca la cheltuielile cu intretinere, reparatii, combustibil, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol luciapap luciapap In anul 2009 in ct 623.01 Ch de protocol am facut cateva greseli pe care le-am descoperit acuma,inca nu am depus decl 101: 1-in 04.02.10 am avut o chelt de ... (vezi toată discuția)