avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parasire asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parasire asociatie de locatari

Buna ziua! As avea o intrebare, va rog: recent, in urma cu 2 ani, am cumparat un apartament cu programul Prima Casa intr-un bloc din Sighetu Marmatiei. La nivelul blocului exista o asociatie de locatari prin care se achita curentul pe scara si, lunar, administratorul citeste contoarele de apa din fiecare apartament, face chitanta si incaseaza sumele aferente. Dupa aproximativ 3 luni de la cumpararea apartamentului am aflat, cu stupoare, ca nu a fost achitata nicio suma de bani in contul firmei distribuitoare de apa, banii fiind insusiti de catre administrator. A fost putin scandal la aflarea acestei situatii, dar fiind putini proprietari in bloc (si in etate, majoritatea), restul de apartamente fiind ocupate de catre chiriasi fara contract, nu s-a mers mai departe, administratorul angajandu-se ca va achita intrega suma intr-un timp cat mai scurt. Nu s-a intamplat acest lucru, de fapt a continuat sa ceara bani de la fiecare apartament fara a-i achita la societatea de apa. Intr-un final, s-a stabilit ca sa vina o vecina cu dansul, cand citeste contoarele si sa stranga banii dansa, pe care mergea si-i platea personal la societatea de apa ca sa nu ramanem fara aceasta resursa pretioasa. Luna aceasta, persoana s-a simtit jignita de niste remarci ale administratorului si a refuzat sa mai vina sa stranga banii impreuna cu acesta. Avand in vedere faptul ca atunci cand am cumparat apartamentul prin Prima Casa toate cheltuielile de intretinere ale acestuia erau achitate la zi si de atunci incoace am toate chitantele lunare ca am achitat utilitatile, intrebarea mea este daca pot gasi o cale din a ma retrage din aceasta asociatie si a-mi plati singur factura la apa, avand contoare individuale in apartament. Mentionez faptul ca firma de furnizare a apei are incheiat contract cu asociatia. De asemenea, voi plati toate cheltuielile legate de intretinere, lumina, curatenie, etc, fara probleme, chiar daca nu voi mai fi membru. Tot ce doresc este sa ma asigur ca banii platiti de mine pt apa si canal ajung acolo unde trebuie. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
bodeacornell, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoscaWork , utilizator 21:35, 27 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata timp cat nu aveti incheiat un contract direct cu furnizorul nu puteti plati, existe diferente de apa intre contorul de bransament si cele din apartamente care trebuie repartizate si platite.

Daca exista asociatie discutati cu presedintele sa schimbati administratorul.

Aveti in vedere in discutia cu presedintele ca si comitetul executiv si cenzorii sunt responsabili pentru neachitarea facturilor catre furnizori intrucat au obligatia sa verifice lunar incasarile si platile.

Luati-l "tare" pe presedinte ca veti face plangere penala administratorului pentru insusirea banilor si veti solicita sanctionarea presedintelui si memebrilor CEx pentru neindeplinirea atributiilor.

Nu inteleg de ce nu ati depus plangere impotriva administratorului pana acum, veti ramane si cu banii luati si cu facturile neplatite iar furnizorul poate sista furnizare apei.

Articolul 30-L230/2007
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si platilor lunare;

Articolul 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) , c) si g) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

Va multumesc pt rapiditatea raspunsului dv! As dori sa va mai intreb un lucru: daca n-am semnat niciun act legat de asociatia de locatari, sunt automat mebru al acesteia prin cumpararea apartamentului de la fostii proprietari?
De asemenea, nu stiu sa existe vreun cenzor sau asa ceva la asociatie. Va ceream un sfat, o cale prin a-mi pierde calitatea de membru (daca o am) si a-mi face un contract individual cu societatea de apa. Sa nu existe o cale legala de a iesi dintr-o asociatie?! Sa fie un asa-zis "sclavagism" al caliatii de membru asociatie?! Trebuie sa existe vreo prevedere legala sa ma retrag., nu?
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
bodeacornell, utilizator
Daca nu ati facut cerere ptr intrarea ca membru in AP atunci nu sunteti membru.
De retras nu aveti de unde din moment ce nu v-ati inscris in asociatia de proprietari, aveti insa aceleasi obligatii si drepturi ca orice membru cu exceptia dreptului de a vota si a fi ales in conducerea asociatiei.
Hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii, membri si nemembri.
Se afiseaza lista de plata lunar cu cheltuieli?
Puteti solicita presedintelui informatii despre asociatie in calitate de proprietar.

Articolul 10-Legea 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Cheltuielile trebuie repartizate de cineva, partile comune sunt gestionate de asociatie, fiecare proprietar detine o cota parte indiviza. Administrarea unui bloc nu consta numai in plata luminii pe scara si citirea unor apometre.

Daca nu am semnat pt a deveni membru, cum pot sa fac sa-mi platesc singur apa de la bloc?! Restul cheltuielilor le achit la comun, fra probleme. Sa inteleg ca administratorul blocului a venit in mod ilegal si mi-a taiat chitantele?! Ar fi trebuit sa-mi fac automat contract individual cu Vital-ul (firma cu apa)?!
Nu va puteti plati singur apa direct la Vital deoarece contractul de furnizare este incheiat cu asociatia si nu individual cu proprietarii, nu va intra direct in casa conducata de la Vital, intra in bloc si de acolo se ramifica.

Asociatia repartizeaza cheltuielile cu apa pe proprietari in baza citirilor facute de cine le face.

Administratorul trebuie sa va dea o singura chitanta pentru toate cheltuielile lunare (apa, curent, salarii, etc.) si nu separat ptr apa. Probabil din acest motiv nu a platit nici furnizorul.

Luati-l la intrebari pe presedinte ce a pazit impreuna cu ceilalti membri din CEx si cenzorul de nu au verificat platile

Vital-ul isi citeste contorul de bransament si trimite factura la asociatie, asociatia prin administrator (sau cine a fost desemnat) citeste contoarele si apoi repartizeaza cheltuielile cu consumul de apa in lista de plata. Daca exista diferente intre consumul din factura si consumul citit de administrator diferenta se repartizeaza tuturor proprietarilor in baza unui regulament de repartizare a diferentelor aprobat prin hotarare a adunarii generale (pe nr de persoane, proportional cu consumul, combinat, etc.)

Daca ati platit pana acum numai consumul citit inseamna ca nu exista diferente intre factura si consumul proprietarilor.

Alte discuții în legătură

Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)
Conducta furnzorului de caldura la subsolul asociatiei LILI25 LILI25 Intr-un bloc de 3 scari sunt 3 asociatii de proprietari, care au fost infiintate acum 15 ani. Inainte era o singura asociatie pentru tot blocul. Furnizorul de ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)