avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum e legal - procedura respectare program de relatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum e legal - procedura respectare program de relatii personale

Bună ziua,
Vă rog să-mi spuneţi, cum este legal să procedez, ca să nu fiu acuzată de nerespectarea programului de relaţii stabilită prin sentinţă judecătorească?
Concret: sentinţa prevede că tatăl trebuie să preia copilul din primul weekend al lunii iulie, pentru o perioadă de 2 săptămâni şi din al treilea weekend al lunii august, la fel.
Tatăl copilului nu a venit să ia copilul, nu a anunţat că nu vine, dar nici că vine.
Copilul vrea la ştrand, vrea în excursie, eu îl ţin acasă, fiindcă poate vine tata şi voi fi acuzată că ascund copilul.
Cum e legal?
Mulţumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Iulie 2017
Martonze, utilizator
Ba da Martonze, teoretic ar trebui sa respecte sau sa anunte din timp. Din acest motiv mi se pare foarte bun demersul cu executorul judecatoresc.
De fapt, eu v-as indemna chiar sa vedeti daca puteti cere penalizari pentru nerespectarea acestui program. Mi s-ar parea normal ca orice parte nu o respecta sa plateasca.
Primul pas este sa-i scrieti tatalui sa-l intrebati pe tata daca intelege sa mai vina sa preia copilul mai ales ca inteleg ca tatal ar avea dreptul sa preia copilul pentru o perioada de doua saptamani incepand cu weekendul trecut.
Martonze de drepturile tatalui sa se preocupe el. Probabil ca e vorba despre unul dintre acei tati care isi arata "dragostea" prin instante si prin pensii de mizerie. Cand e sa-si ia copilul trebuie sa trimita cineva taxiul dupa el.
Daca in hotarare scrie o data si o ora obligatia dvs e in raport de acea data si acea ora. In hotarare nu scrie (probabil) nici sa-l sunati, nici sa-i scrieti, nici sa-l intrebati, desi nu cred sa mai treaca mult pana cand si astea vor intra in sarcina mamelor.
Cel care a obtinut recunoasterea dreptului are posibilitatea sa si-l valorifice. Nu vrea, nu-i treaba dvs. Ca doar vorba aia, e drept, nu-i obligatie. (obligatie e doar ptr copil si ptr parintele rezident).
Mulţumesc pentru răspuns. Aşa consider şi eu că e legal, numai că tatăl copilului nostru are obiceiul acesta, să nu vină la programul de vizită decât rar, şi când vine, în loc de ora 10 vine la 13, cu martori, şi el spune că are dreptul să vină când vrea în intervalul din hotărâre. De aceea nu vreau să risc noi plângeri penale, dar copilul e nervos, că nu poate merge la film sau la ştrand.
Nu scrie nicaieri ca are dreptul sa vina oricand! Pai daca e asa, atunci de mai scriu instantele zile si ore pentru preluarea, respectiv pentru returnarea minorului?

Alte discuții în legătură

Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Program vizita minori- calcul zile AniOevet AniOevet Buna ziua, vreau sa va intreb cum se procedeaza in situatia urmatoare: - taticul va lua fetita dupa Paste si in weekendul legal, problema este ca una din ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna fara program de vizita andrep andrep Buna ziua!va rog frumos sa-mi spuneti daca nu am o hotarare prin care sa-mi pot vizita copilul dar am o hotarare in care am custodie comuna pot sa-mi vizitez ... (vezi toată discuția)