ARVÚNĂ, arvune, s. f. (Pop.) Acont. [Var.: arvónă s. f.] – Din ngr. arravónas.
sursa: DEX '09 adăugată de LauraGellner acțiuni
ACÓNT, aconturi, s. n. Parte dintr-o sumă de bani plătită sau încasată înainte, la o cumpărare sau la încheierea unei tranzacții, ca garanție; avans, acontare, arvună; p. ext. parte din salariu. [Var.: acónto s. n.] – Din it. acconto, fr. acompte.
eu zic ca arvuna e diferita de avans conform Codului civil in vigoare ... ceea ce ma intereseaza este daca promitentul vanzator poate fi obligat la restituirea unei alte sume decat aceea incasata cu titlu de avans (in antecontract zice ca daca se razgandeste, promitentul vanzator va restitui suma incasata ca avans).
Este evident ca arvuna este diferita de avans, insa din punctul meu de vedere intrebarea initiala este o sarada, in sensul in care, si dupa cum s-a si raspuns, clauzele din antecontract sunt esentiale. Fara a se vedea antecontractul discutia ramane total in teorie. Cu toate acestea insa, eu zic ca in principiu promitentul vanzator, poate fi obligat la plata de daune interese chiar daca "in antecontract zice ca daca se razgandeste, promitentul vanzator va restitui suma incasata ca avans", insa trebuie vazut daca o asemenea stipulatie nu este altceva decat o obligatie contractuala asumata de vanzator sub conditie pur potestativa, caz in care nu va produce efecte, iar debitorul obligatiei va putea fi tras la raspundere mai mult decat prin restituirea avansului (restituire care de fapt nici nu are caracterul unei sanctiuni).
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)