Va deranjez cu o intrebare: In cazul in care o persoana iti incredinteaza cu buna stiinta si fara a l obliga altcineva ..un card de debit si tu il folosesti numai cu acordul titularului,fiecare operatiune de retragere numerar avand acordul titularului se poate numi furt???Aceste operatiuni au fost facute in urma cu aproximativ un an si ceva, iar acum sunt 'asaltata' de acest individ si amenintata cu darea in judecata! Va multumesc.
Eu vad altfel lucrurile si nu vad pic de furt. Daca cineva imi da cardul, poseta sau masina se presupune ca mi-a dat lucrurile cu un scop.
E putin probabil sa imi dea cardul bancar ca nu avea unde-l tine, nu? Odata cu comunicarea PINului se presupune si ca mi-a acordat dreptul sa am acces la bani. Daca am avut acordul proprietarului, slabe sanse de furt.
Cat despre partea cu banca, asta e altceva si nu cunosc ce anume sa deranjeze banca. Cert e ca intre mine si banca nu exista nicio relatie contractuala de vreun fel, asa incat banca nu se poate supara pe mine ca nu ma leaga nimic de ea. Atata timp cat legea in sine nu imi interzice sa folosesc acel lucru/bun, nici banca nu o poate face.
De exemplu, pot folosi bani, cash sau din conturi, legea nu distinge. In consecinta, prin folosirea cardului nu incalc legea.
Pe de alta parte, daca iubitul mi-a lasat carnetul lui de conducere, il pot folosi, dar nu la condus, pentru ca incalc legea, e diferenta.
In consecinta, furt nu e, banca nu are treaba. Totusi, iubitul imi poate cere inapoi fiecare banut pe care l-am extras, asta e altceva, vazand ca nu exista o obligatie de intretinere si ca nu pot dovedi ca au fost daruri manuale sau donatii.
Negociati, discutati.
De ce am spus ca poate fi considerat furt, de proprietar, nu de banca, banca neavand in aceasta speta nicio reclamatie de facut pentru ca la bancomat nu sta nimeni de paza sa vada cine, cum si cu ce scoate banii din cont si nici nu e treaba bancii cine scoate bani din cont, daca conditiile de a o face sunt legale?
Pentru ca sunt destule cazuri in care oameni nepriceputi prea mult in ale tranzactiilor bancare, deobicei persoane in varsta sau/si bolnave isi pastreaza cardul in vreun sertar prin casa, loc de care mai stiu si alte persoane, iar cardul sa fie pastrat in plicul original in care este inscris si pinul. De-aici pana la a scoate bani de pe card fara stirea titularului, prin sustragere, nu mai e decat un pas.
In alt caz, da, poate proprietarul i-a incredintat cardul si pinul pentru a scoate o data o suma fixa, dar ulterior cardul sa nu mai fi fost inapoiat si/sau sumele retrase din cont sa fi fost si altele de care proprietarul sa nu fi stiut si sa fi constatat asta mult mai tarziu.
Orice asemenea folosire de card, pin, acces in cont pentru tranzactii, nu sunt legale in afara inscrierii in fisa bancara a persoanelor imputernicite direct de catre titular la sediul bancii sau, indirect, prin imputernicire notariala.