avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri in timpul CIC. Nelamuriri CCC pentru cel ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri in timpul CIC. Nelamuriri CCC pentru cel de-al doilea copil.

Buna ziua,

Va expun si eu situatia mea.
Sunt insarcinata cu al doilea copil, urmand sa nasc la aproximativ o luna si 2 saptamani dupa finalizarea primului concediu de crestere a copilului.
Va rog frumos daca imi puteti raspunde la oricare dintre intrebari, pt ca nu am la niciuna dintre ele raspuns si fiind pt prima data cand ma confrunt cu asa ceva si aflandu-ma si in concediu de maternitate nu am de unde sa ma informez corect.
Va multumesc din suflet daca ma puteti ajuta.

1. Am primit dupa nastere de la serviciu, un ajutor de nastere, care nu se supune impozitarii cfm raspunsului de la HR.

De asemeni, am primit pt prima data, un drept pe care l-au obtinut liderii sindicali de la serviciu si anume, al 13-lea salariu pt anul 2015, dar a fost virat anul trecut, pentru care s-au retinut toate contributiile.

Intrebare- In lege scrie ca o persoana aflata in concediu de maternitate, poate realiza venituri supuse impozitarii intr-un an calendaristic, dar care sa nu depaseasca de 3 ori valoarea unei indemnizatii-3187.5 lei.
Venitul meu suplimentar este mai.mic, dar nu stiu dc se ia in calcul si ajutorul de nastere, pt ca asa s-ar depasi suma de 3187.5 lei.
De la munca mi s-a spus ca nu trebuie sa returnez nimic, dar vreau sa stiu de la expert daca totul este in regula.

2. Cand trebuie anuntata sarcina la serviciu? Cu cat timp inaintea finalizarii concediului?
Adeverinta trebuie procurata de la ginecolog sau de la medicul de familie?

3. Cand ar trebui reinceputa activitatea la serviciu, daca pe 25 februarie este nascut copilul? Cum procedez ca sa imi reactivez contractul de munca?
Stiu ca ultima luna de concediu apartine celuilalt parinte.
Pe 24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Romane, zi libera. In acest caz, munca trebuie reinceputa le data de 23 ianuarie?
Eu trebuie sa anunt angajatorul printr-o cerere tip sau de mana sau ma contacteaza angajatorul pt controlul de medicina muncii si pt controlul psihologic?

4. Pt prima sarcina doctorul mi-a recomandat intrarea in concediu medical de la 7 luni de sarcina.

La anul probabil imi va recomanda la fel, fiind insarcinata la data respectiva in 8 luni.

Intrebare- Cum pot intra direct din CIC in concediu pre-natal?
Pot intra atat de repede, neavand asupra mea o adeverinta de salariat (ma gandesc ca nu se elibereaza din prima zi dupa reactivarea contractului) pt a putea obtine certificatul medical de la medicul familie?

5. Trebuiesc luate toate cele 126 de zile de concediu, inaintea depunerii actelor pt indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani? Sau concediul este stopat dupa implinirea celor 42 de zile de post-natal?

6. In cazul meu este mai bine sa am concediu pre si post-natal sau indemnizatia de concediu pt crestere a copilului pana la 2 ani?
Efectiv cum se calculeaza indemnizatia de concediu pt sarcina si lauzie? Am nevoie pt la serviciu de adeverinta de venit de la Agentia de Plati, mai precis de acolo de unde am depus dosarul pt alocatie si indemnizatie sau nu e cazul?

7. Dar indemnizatia concediului pt 2 ani, cum se calculeaza? Sau avand doar perioade asimilate, se ia minimum, de 1027.5lei si nu se mai calculeaza nimic?

8. Cum as putea maximiza veniturile mele sau nu e cazul, pt ca daca ma intorc mai repede la serviciu exista probabilitatea desfiintarii postului si intrarea in somaj?

Daca ma puteti ajuta cum sa procedez ca sa fiu corecta cu angajatorul si sa fie totul in regula si sa fiu in continuare un bun contribuabil.
Va multumesc frumos pt orice raspuns, pt ca stiu ca am lansat multe intrebari, dar tot am citit zilele acestea pe acest site si am vazut numeroase studii de caz rezolvate.
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: AM13 , utilizator 21:15, 12 Iulie 2017
1. Pe durata CCC, puteti realiza orice fel de venituri in valoare de maxim 3699 lei pe an calendaristic.

2. Anuntarea sarcinii nu are un anumit termen stabilit prin lege. Din momentul in care ati aflat ca sunteti insarcinata, puteti instiinta angajatorul.

Conform OUG 96/2003, salariata gravidă este femeia care anunţa în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare.

Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanța de urgență este fie adeverința medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătății, fie Carnetul gravidei și Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei și lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătății nr. 12/2004.

3. Revenirea la munca dupa CCC1:
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si solicita sau nu sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni. In speta, la data de 26.12.2017, iar efectiv la data de 27.12.2017

- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani. In speta, la data de 26.01.2018

Pentru revenire se depune o cerere la angajator in acest sens.

4. In baza certificatului medical pentru concediu prenatal puteti intra din CCC1 in concediu de maternitate pentru cel de-al doilea copil.

5. Nu este obligatoriu sa luati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate, inaintea depunerii actelor pentru indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani, obligatorie este efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspunsurile dvs.

Am o nelamurire referitor la ajutorul pt nastere, pt ca in lege scrie, la art 16 alineatul 3, litera c, ca o persoana aflata in concediu de maternitate, poate realiza, in decursul unui an calendaristic, venituri impuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel sa nu depaseasca de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art.2 alin 2, adica sa nu fie mai mari de 3x1062.5 lei= 3187.5 lei.

EU NU AM DESFASURAT EFECTIV O ACTIVITATE IN PERIOADA DE CONCEDIU, CI DOAR AM PRIMIT UN AJUTOR PT NASTERE, CARE SE ACORDA TUTUROR GRAVIDELOR FIRME, ASA CUM SE VA DA INCEPAND DIN LUNA IULIE 2017, ajutor pt parintii ai caror copii se vor naste in Bucuresti. Iar, pt salariul suplimentar care nu depaseste suma permisa de lege, mi s-au retinut toate contributiile.
1. In acest caz se intrunesc conditiile legale?

2. Fiind de 10 ani in firma respectiva si avand indemnizatia pt primul copil calculata pe baza celor 12 luni anterioare nasterii copilului, cum s-ar calcula indemnizatia pre si post-natala pt urmatorul copil, dc nu ma reintorc la serviciu nici o zi, ci intru direct din CIC in concediu de sarcina si lauzie?

3. Dar concediul de maternitate pt cresterea copilului pana la 2 ani, cum se calculeaza, avand la baza doar indemnizatia de crestere a primului copil, calculata pe baza veniturilor mele si dc voi avea si 1 luna jumatate de concediu pre si post-natal?
Se calculeaza cu aceste perioade asimilate sau voi lua minimum ul-de 1027.5 lei, fara alte calcule?

Va multumesc foarte mult pentru tot ajutorul dvs.
Buna seara,

Din ceea ce m-am informat pe site, am vazut ca ceea ce este pe baza de contract colectiv nu reprezinta o pbl.

Vreau sa va multumesc frumos pentru raspunsurile dvs.
Cred ca acest site este un proiect util si de real ajutor.

Din studiile de caz pe care le-am mai citit, am vazut ca atat indemnizatia pt concediul de sarcina si lauzie, cat si cel pt cresterea copilului in varsta de 2 ani, indemnizatia noua se calculeaza ca 85% din indemnizatia pe care am avut-o pt primul copil si nu ca valoarea unui salariu minimum pe economie.

Cand aveti putin timp liber daca imi spuneti va rog doar dc am inteles corect in ceea ce priveste calculul concediului medical de sarcina si cel de 2 ani, dc intru direct din CIC 1 in concediu prenatal sau daca ma dezinformez singura.

Stiu ca se aduc mereu imbunatatiri la legi si modificari si dvs aveti toate informatiile la zi si actualizate.

Va multumesc frumos si o sa apelez la sfaturile dvs ori de cate ori este necesar, pt ca stiu ca aici sunt raspunsurile corecte.
O seara frumoasa, mult succes si va multumesc pt raspunsurile dvs, pt ca recunosc ca am avut numeroase intrebari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil baderca2 baderca2 Va rog daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu unele aspecte aferente [b]Indemnizatiei de crestere copil[/b], deoarece in septembrie trebuie sa nasc: 1) ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)