Buna ziua ! Am o mica problema si nu stiu cum sa procedez.
In calitate de propietar, am incheiat un contract de inchiriere pe o perioada de 1 an cu o persoana fizica. Problema mea este ca persoana a plecat, iar eu am ramas cu datoriile la lumina, intretinere, etc. In apartament au stat 4 persoane, dar contractul era incheiat doar cu una singura.
Intrebarea mea este, daca in contract nu este specificat ca, chiriasul trebuie sa plateasca cheltuiele apartamentului, eu il pot actiona in justitie pentru a-mi recupera pagubele ?
Iar daca ii intentez proces, am sanse sa-mi recuperez banii in totalitate, sau doar 1/4 din suma, deoarce au stat 4 persoane iar contractul a fost incheiat doar cu una singura ?
trebuie sa mergeti cu contractul de inchiriere la un avocat .
acesta numai dupa studierea clauzelor contractuale va fi in masura sa va indrume corespunzator .
avand in vedere ca chiriasul a parasit locuinta ce face obiectul contractului, inainte de expirarea termenului contractual, va trebui sa cereti in instanta rezilierea contractului .
cu plangerea la MAPN ce credeti ca o sa rezolvati ?
singura in masura sa puna capat acestei situatii faptice este instanta de judecata .
Intrucat in actul de inchiriere figureaza numai doua parti contractante (dumneavoastra ca inchirietor , si chiriasul care , cu rea credinta, nu si-a indeplinit obligatiile ce-i incumba), chiar daca , faptic ,imobilul a fost ocupat de patru persoane , dumneavoastra va puteti recupera in integralitate chiria , si-l puteti constrange la obligatia de a achita si celelalte cheltuieli aferente de la unicul chiarias , parte contractanta.
Acest fapt intamplandu-se daca nu ati permis dumneavoastra folosirea spatiului si de catre celelalte persoane (intrucat un contract de locatiune poate fi incheiat si verbal ).
Si , totodata , un contract de inchiere poate interzice in mod expres subinchirierea.
Daca ati permis folosirea si posesia spatiului de catre toate persoanele mentionate de dumneavoastra , toate au obligatia de a va recupera prejudiciul cauzat , conform raspunderii contractuale.
Fie benevol , fie sesizand instanta de judecata , in vederea rezilierii contractului de inchiriere ,a indeplinirii obligatiilor , cu eventuale daune interese.