avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Acuzatie de furt pe nedrept
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Acuzatie de furt pe nedrept

Buna seara,
La firma in care lucrez a avut loc un furt in care a fost implicata firma de paza si alte persoane inca necunoscute.Au inceput sa se faca anchete(deocamdata interne) ....cine?unde?cand? etc...etc....S-a organizat o sedinta cu angajatii din departamentul respectiv...sedinta in care 2 persoane au lansat o acuzatie foarte grava asupra unui coleg....cum ca el ar fi implicat in acest furt pentru ca ar mai fi furat si in trecut(la fel-acuzatie fara dovezi) .Acest coleg are un alibi solid si nu exista nici un fel de proba impotriva lui.Ceea ce el vrea sa faca este sa dea in judecata pe cele 2 persoane care il acuza de furt.Intrebarea este:Ce trebuie sa faca el pentru a chema in judecata pe cele 2 persoane si ce poate castiga de pe urma acestei acuzatii care i s-a adus?Amintesc faptul ca are 2-3 martori de partea sa.....martori care sustin ca acesta a fost acuzat in public de furt.Voi reveni cu mai multe detalii la cerere.Va multumesc anticipat pentru raspuns/implicare in acest subiect.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 23:37, 29 Septembrie 2009
art. 259, C. pen., partea speciala: invinuirea mincinoasa, facuta prin denunt sau plangere, cu cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana.
Vedeti, pentru existenta acestei infractiuni, adica pentru ca persoanele care il acuza pe nedrept pe coleg , sa fie trasi la raspundere, ar fi necesar un denunt. Spuneti catotul se desfasoara inca la nivel intern. Daca el va fi cercetat si gasit nevinovat( spuneti ca se bazeaza pe probe solide), cei care il acuza pe nedrept pot fi pedepsiti.colegul ar putea insa depune o plangere pentru calomnie, conform art. 206 C. penal,, "Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu închisoare de la 2 luni la 2 ani sau amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală".
Multumesc pentru promptitudine si pentru sfat. O sa-l incurajez pe coleg sa se duca la un avocat si sa stabileasca pasii pe care ii vor urma.Inca ceva: Faptul ca are 3 martori il va ajuta sa castige procesul sau...care este fapta determinanta in castigarea procesului,daca acesta va exista?
Multumesc mult !!!
Existenta martorilor il avantajeaza , desigur, pe colegul dvs.,ca dealtfel orice proba existenta pentru dovedirea nevinovatiei sale. Persoanele care il acuza pe nedrept, pot raspunede in masura in care se va constata neveridicitatea afirmatiilor lor , iar pe langa aceasta raspundere, colegul le poate pretinde si plata unor daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzatie de furt cosminarchip cosminarchip buna ziua.am si eu o problema.am locuit cam 5 luni cu mai multe persoane intr un aprtament de 4 camere....apartamentul a fost inchiriat in prealabil de 1 ... (vezi toată discuția)
Acuzat pe nedrept de furtul unui telefon TheodorFaur TheodorFaur Buna Ziua ! Am fost acuzat pe nedrept de furtul unui telefon mobil la scoala. As dori sa stiu ce pot face ca acei care m-au acuzat de la scoala sa fie ... (vezi toată discuția)
Acuzat de furt Lazy Lazy Salut, acum 1 luna si un pic un coleg si-a pierdut un Ipod ( declarat furat decat la directoare nu la politie). Peste 2 saptamani eu am cumparat un Ipod de la ... (vezi toată discuția)