avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Servicii sau productie?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Servicii sau productie?

O firma de termopane care produce tamplarie la comanda CAEN 2223,este servicii sau productie?
Puteti sa-mi dati si baza legala?
Sunt putini angajati, nu este magazioner, atelierul este intrun loc improvizat, s-a construit acum cladirea in care se vor muta din 2010.
Pana in prezent s-a trecut in contul de servicii-704, si sa facut un bon de consum la sfarsit de luna.
Cel mai recent răspuns: niko 94 , utilizator 10:55, 2 Octombrie 2009
Productie.
Nu cred ca exista baza legala pt asa ceva. Rezulta chiar din definitia cuvintelor.
Servicii sunt acele lucrari care nu se concretizeaza in bunuri. Productie este atunci cind in urma procesului tehnologic rezulta niste produse finite care apoi sunt comercializate.
Am primii amenda daca ar veni in control si noi am pus pe prestari servicii pana acuma?
Din 01.01.2010 trebuie sa mergem pe productie, pt ca nu cred ca se poate schimba contul de venituri in cursul exercitiului financiar.Cei care lucreaza in productie puteti sa ne dati cateva sfaturi, exemple, este obligatoriu si contabilitatea interna de gestiune?
Stiu ca la productie sunt mai multe calcule.
Multumim
Amenda nu cred ca veti primi pt faptul ca ati inreg in ct 704. Puteti avea insa diferente la calculul impozitului pe profit.
Atunci cind lucrati cu produse finite, trebuie sa lucrati cu ct de productie in curs, in cazul in care aveti in lucru produse la care procesul tehnologic nu a fost incheiat la sf lunii. Posibil sa va ramina si produse finite finalizate dar nevindute.
Notele: 301=601 pt mat prime
345=711 obt mat prime
711= 345 pt desc din gest a prod finite
331 = 711 pt semifabricate
Rezulta deci ca in debitul ct 711 se inreg contravaloarea mat prime, manopera si cota parte din ch indirecte (en el, etc) pt toate produsele finalizate sau in curs de finalizare, iar in debitul ct numai pt cele vindute. De aici rezulta ca nu este afectat ct 121 pt cele ramase pe stoc si cele in curs de fabricatie.
Fise de magazie pt mat prime, prod finite trebuie tinute asa cum ar trebui sa faceti si acum pt mat prime. Trebuie facute calcule in ceea ce priveste manopera si cota parte din ch indirecte care se trece pe val prod finite. In rest nu este mare diferenta in ceea ce priveste gestiunea.
Se mai poate lucra si cu pret antecalculat, in acest caz se mai fac calcule in ceea ce privesc diferentele de pret, intre costul de productie si cel antecalculat.
Pana acuma nu s-au intocmit fise de magazie pt m. p., seful a zis ca nu are cine sa scrie in fiecare zi ,pt ca sunt angajati putini si au foarte mult de lucru.
De fapt soldul scriptic la m.p. nu este egal cu soldul faptic,ce este in contabilitate nu este egal cu ce au ei in atelier.
Puteti sa ne dati un sfat cum sa facem sa fie egal soldul, cine ar trebui sa faca fisele de magazie, nu avem magazioner.
Administratorul sustine ca la un control va spune ca ce au ei in atelier este deja in lucru
Cine semneaza receptia ? Cine e raspunzator pentru materiile prime gasite minus sau plus in gestiune? Administratorul?:D
Trebuie sa existe macar un gestionar . Asa e normal. El are raspunderea pentru tot ce misca in acea gestiune de materii prime. Tot el ar trebui sa intocmeasca acele fise de magazie si sa le semneze.

Alte discuții în legătură

Productie niko 94 niko 94 Puteti sa-mi spuneti daca inreg contabile sunt bine? 301-401 100 601-301 100 345-711 100 pret de productie 411-701 pret de vzare(pret de prod.+cota ... (vezi toată discuția)
Materiale consumabile? luciapap luciapap Vrem sa facem pt nevoi proprii,niste caruciore,sa cumparat tot ce trebuie pt aceste carucioare(roti,teava....).Cum le inregistrez acestea?Mate. consumabile? (vezi toată discuția)
Proces verbal productie danalungu danalungu Buna ziua. Lucrez la o statie de betoane, si m-ar interesa cum as putea sa intocmesc atat scriptic cat si in contabilitate, produsele finite ce rezulta din ... (vezi toată discuția)