avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Servicii sau productie?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Servicii sau productie?

O firma de termopane care produce tamplarie la comanda CAEN 2223,este servicii sau productie?
Puteti sa-mi dati si baza legala?
Sunt putini angajati, nu este magazioner, atelierul este intrun loc improvizat, s-a construit acum cladirea in care se vor muta din 2010.
Pana in prezent s-a trecut in contul de servicii-704, si sa facut un bon de consum la sfarsit de luna.
Cel mai recent răspuns: niko 94 , utilizator 10:55, 2 Octombrie 2009
Ca stocul sa fie egal ar trebui facut un inventar. Atunci se va vedea ce e minus si plus in gestiune (diferentele intre scriptic si faptic)......Dupa asta, se fac inreg respective in conta si se veti avea la mom acela scripticul= fapticul. Poti sa faci lunar acest lucru sau chiar saptamanal.
Ati mai putea folosi inventarul intermitent. Asta inseamna ca treceti pe ch tot ce intra iar la sf fiecarei lunii faceti inventar si stornat de pe ch si treceti in ct de stoc.
La acest mod de evidentiere a stocurilor este mai greu pt ca:
- trebuie facut inventar lunar
- trebuie identificat pretul de achizitie al mat prime gasite la inventar
- nu exista un control al materiilor prime si nici al eventualelor lipsuri din gestiune.
Sunt angajati 5 persoane dintre care 2 pers. sunt rudenii,directorul, casierul care este si gestionarul (este bine casier si gestionar?). Gestionarul ar trebui sa faca fisele de magazie, avem 300 articole(maner, balama, prag, cercevea.....), si ar trebui facut zilnic, de abia reuseste sa faca registru de casa, facturi...
Directorul spune ca nu poate sa puna gestionar pe unul din cei 3 pt ca nu au timp de hartii, au mult de lucru.
Pana acum am facut un bon de consum la sfarsit de luna,de acum sa inteleg ca ar trebui facut pe fiecare lucrare avand ca si ajutor fisa de magazie, pe care sper sa il conving pe director.
ex. in 01.10.09 intra maner usa,in 02.10.09 se scoate din gestiune pt comanda unui client si factura este facuta in 04.10.09, In fisa de magazie la intr. este 01.10.09, la iesiri 02.10.09, pe bonul de cosnum ce data?
Datimi un sfat cum sa il conving pe director cu fisa de magazie, el sustine ca le vom face de cand ne vom muta in noua cladire 2010. Puteti sa-mi dati un raspuns si la ex. prezentat
Multumesc
Ex. intrare in fisa de magazie 01.10 pe baza de NIR
Iesire in 2.10. pe baza de bon de consum (data bon consum 2.10 daca in aceasta data este dat in consum) neavind legatura cu data iesiri catre client a prod finit.
Fisele de magazie pot fi tinute si in programul de contabilitate, dar bonurile de consum trebuie intocmite de cei care stiu cite materii prime sunt consumate efectiv. In mod normal aceste fise de calculator ar trebui comparate cu fisele de magazie intocmire de gestionar, pt a se evita inreg eronata. La inventariere se compara fisele de magazie cu cant faptica si se stabilesc diferentele.

Vedeti si postare mea initiala in care va sugeram inventarul intermitent. Informativa ce presupune el si puteti lua o hotarire, coroborat cu intentiile directorului si modalitatea de organizare a activitatii.

Metoda inventarului permanent (cel cu fise de magazie pt fiecare intrare si iesire, FIFO, Lifo, etc) este cea mai buna in cazul in care se doreste eliminarea "tentatiilor". Exista un control mai bun in ceea ce priveste eventualele lipsuri si eventualii vinovati. Posibil ca aceasta argumentatie sa-l determine pe director sa ia masuri pt o astfel de evidenta a stocurilor si a prod finite.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
Multumesc, am inteles cu fisele de magazie si inventar, dar am o dilema , o contabila mia sugerat sa fac bon de consum pe factura, dar acuma am inteles ca trebuie facut bon de consum zilnic, adica b.c. pt toti clientii la care sa lucrat in ziua respectiva ( de obicei se incepe la un client, dar nu este de ex.manner si se incepe la alt client pana ce vin manerele).
ex in 01.10.09 301=401
02.10.09,03,04....30.10.09 601=301
05.10.09,10,15,20.10.09 411=704 (inca suntem la servicii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Productie niko 94 niko 94 Puteti sa-mi spuneti daca inreg contabile sunt bine? 301-401 100 601-301 100 345-711 100 pret de productie 411-701 pret de vzare(pret de prod.+cota ... (vezi toată discuția)
Materiale consumabile? luciapap luciapap Vrem sa facem pt nevoi proprii,niste caruciore,sa cumparat tot ce trebuie pt aceste carucioare(roti,teava....).Cum le inregistrez acestea?Mate. consumabile? (vezi toată discuția)
Proces verbal productie danalungu danalungu Buna ziua. Lucrez la o statie de betoane, si m-ar interesa cum as putea sa intocmesc atat scriptic cat si in contabilitate, produsele finite ce rezulta din ... (vezi toată discuția)