avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii reangajare dupa o concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii reangajare dupa o concediere colectiva

Ma intereseaza care sunt conditiile de reangajare a unui angajat la firma de la care a fost disponibilizat prin concediere colectiva (inainte de terminarea celor 9 luni in care aceasta firma nu poate face angajari etc.)
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
stefania.ispirescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:02, 1 Octombrie 2009
Dupa concediere colectiva, angajatorul nu mai poate efectua angajari pe o perioada de 9 luni. (cf. art. 72 din Codul muncii)

Daca situatia financiara se modifica si el doreste sa faca angajari, este obligat sa transmita salariatilor pe care i-a concediat o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior.

Daca acestia doresc sa revina in activitate la acelasi angajator. Ei au dispozitie un termen de 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului pentru a-si nmanifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

Daca salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul de 10 zile sau refuza locul de munca oferit, atunci angajatorul poate face noi angajari.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Angajatorul este obligat sa ofere angajatului aceeasi salarizarare ca cea de dinainte de concediere?
1. Legea spune numai ca va fi reangajat fara examen sau concurs.
2. Salariul se va negocia ca la orice incheiere de CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare someri romicichi romicichi Exista o limitare de timp in ce priveste reangajarea unor someri la aceeasi unitate? (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Patroi Sebastian Patroi Sebastian Am avut calitatea se salariat cu CIM pe perioada nedeterminata pana la 31.12.2009, cand societatea la care lucram a efectuat concedieri colective. La acea data ... (vezi toată discuția)
Angajari dupa concediere pt motive ce nu tin de persoana salariatului monik monik in cazul in care se concediaza un salariat pt motive neimputabile lui, exista vreo prevedere legala care spune ca angajatorul nu poata angaja noi persoane in ... (vezi toată discuția)