avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsirea de libertate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsirea de libertate

am vazut de nenumarate ori cand pe mijloacele de transport in comun , controlorii prind fara bilet anumite persoane . in acel moment "se da alarma " , toti controlorii se strang in jurul persoanei gasita fara bilet si incep interogatoriile .... daca persoana nu are buletin este cautata in buzunare si mai rau , nu este lasata sa coboare unde doreste fiind dusa " sub excorta " la capatul liniei. faptul ca niste controlori rat , te duc unde vor ei nu este lipsire de libertate ?
Controlorul are calitatea de "agent constatator". Conform O.G. 2/2001, contravenientul este obligat sa prezinte agentului, la cerere documentele de identitate. In caz de refuz, agentul constatator poate apela la subofiteri de politie pentru a-l putea legitima pe "faptas". (art. 18 din ordonanta mai sus amintita). In concluzie, atata vreme cat contravenientului ii revine obligatia legala de a se legitima in fata agentului, nu putem vorbi de incidenta art 189 C.P.
Eu gandesc altfel si poate ca n-am explicat eu corect ce cred.

Faptul ca acel contravenient, fara dovada de identitate, este luat pe sus si dus la capat de linie (pentru ce? este politie acolo?) sau coborat din masina si tinut in statie pana cand datorita presiunilor scoate ceva bani din buzunar, eu zic ca este infractiune.

Adica, nu poti sa iei un om de pe strada sa-l duci unde vrei tu numai pentru ca ai calitate de agent constatator.
Il duci la politie, dar nu in alta parte. Mie nu mi se pare normal nici sa ma duci in sediul RATB-ului, spre exemplu. Contravenintul ala nu este sclav pe plantatie.

Dar, ma rog, este parerea mea. :D

aveti dreptate doamna avocat . intr-un asemenea caz putem lua apararea contravenientului ?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
mancipri, utilizator
Si eu sunt de aceeasi parere cu colega GabrielA...acesti controlori poate isi fac meseria, insa trebuie sa o faca legal (sa nu mai vorbim ca le e frica sa intrebe anumite persoane de bilet, iesind la vanatoare doar de elevi, studenti sau femei). Conducerea la cea mai apropiata sectie de politie este singura masura legala pe care ar trebui sa o ia in vederea legitimarii si sanctionarii contravenientilor - insa in aceste conditii cum ar mai putea beneficia de cateva beri la sfarsitul turei? Nici controlarea prin buzunare sau genti nu are vreun temei legal...:thumbdown:
Dar conducerea la cea mai apropiata sectie de politie nu se poate face cu forta de catre acesti controlori. Prin urmare, in momentul in care contravenientul a fost coborat din mijlocul de transport, el ar putea linistit sa plece unde vrea.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)