avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Inregistrare corecta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Inregistrare corecta

Buna ziua!
In luna mai 2017 pentru o SC se stabileste un impozit pe cladiri si terenuri in suma de 200000 lei pentru o perioada de 4 ani in urma unui control al Curtii de Conturi la administratia locala. In luna iulie 2017 SC solicita administratiei locale o esalonare la plata pe 5 ani. Intrebarea mea este:
1. in luna mai SC se inregistreaza in contabilitate cu suma de 200000 obligatoriu?
2. Daca se acorda esalonarea se va rectifica suma cu cea ce se esaloneaza pentru anul 2017 ( adica se va storna suma initiala de 200000 si se va inregistra doar suma esalonata pentru anul 2017)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:46, 5 Septembrie 2017
1. ordin 1802/2014:

67. -
(1) Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală ori cumulată a elementelor.
68. -
(1) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.
(2) În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.
(3) În notele explicative la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii cu privire la natura erorilor constatate şi perioadele afectate de acestea.

Totodata:
(6) Dobânzile şi penalităţile de întârziere, precum şi alte datorii de natură similară se recunosc fie în contul de profit şi pierdere, fie în rezultatul reportat, în funcţie de perioada căreia îi corespund şi cu respectarea prevederilor prezentelor reglementări.

Cred ca avand in vedere suma posibil sa fie eroare semnificativa, depinde de politica contabila adoptata.

2. Nu, plata nu are legatura cu inregistrarea pe cheltuiala/rezultat reportat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglare impozit pe profit anul 2016 ionela11 ionela11 Buna ziua, Am o problema...contabila care a fost inaintea mea a lasat o diferenta la impozitul pe profit pe anul 2016 nerezolvata...si imi apare in balanta ... (vezi toată discuția)
Storno cheltuiala simoponea simoponea Buna ziua! AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013. Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174? Si modific 101? (vezi toată discuția)
Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)