avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturile parintesti

va rog, un sfat!
in speta, mama minorului a depus actiune prin care solicita restrangerea programului tatalui la "minimul posibil" invocand ca motive faptul ca tatal a batut minorul. mama uzeaza de acte medicale care le-a obtinut ca urmare a presiunilor facute asupra colegilor de breasla (medici)-respectiv certif med-legal,adeverinta de la psiholog.exista pe rol ordonanta presed si o actiune de fond cu acest obiect. reclamanta mai adreseaza cereri "accesorii" de decadere din drepturile parintesti Autoritatii Tutelare si Directiei de protectie a copilului, pt aceleasi motive. certif med -legale atesta 3 zile de ingrij medicale pt un abuz fizic presupus dar inexistent, faptic, tatal neagresandu-si copilul. inafara de martori care pot confirma faptul ca intre tata si copil existau relatii foarte bune si expertizarea certif med-legal, ce alte probe poate invoca tatal in apararea sa? intr-o astfel de situatie ce mijloace legale are la indemana tatal pt a demonstra adevarul si a combate toata probatiunea falsificata de reclamanta-mama? daca mama aduce doi martori mincinosi care spun ca au vazut minorul batut tatal se poate astepta la o hotarare care sa-i rapeasca orice drept parintesc? minorul are 6 ani si e foarte influentat de mama, mituit cu jucarii si amenintat cu sanctiuni daca nu spune ce vrea mama! multumesc!
Cel mai recent răspuns: alfa_omega , utilizator 18:48, 3 Octombrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Pana una alta ordonanta presedintiala este ca si castigata. Pe fond se poate face intr-adevar ceva.
1. martori cu care sa se probeze ca desi certificatul medico-legal atesta traumatisme fizice, acestea nu au fost provocate de tata.
2. inscrierea in fals cu privire la actele medicale ce au stat la baza intocmirii certificatului medico-legal ( desigur daca la stabilirea concluziilor certificatului medico-legal s-au avut in vedere si acte medicale ).
3. plangere penala pentru marturie mincinoasa
4. tatal solicita ca proba efectuarea unui raport de evaluare psihologica a minorului, acest raport fiind o proba incuviintata si dispusa de instanta si nu una extrajudiciara., cum e cazul evaluarii prezentate de mama.
5. Se solicita avizarea certificatului medico-legal de catre comisia superioara.
jurist Clement a scris:
In instanta se va putea solicita incuviintarea unei probe de veritate,audiindu-se si copilul,si alta aceea a testului cu detectorul de minciuni !La interogator,poate fi incuviintata si aceasta proba cu tahograful !


Eu nu am auzit pana acum de proba veritatii in instanta civila!!! Aceasta este prevazuta la art. 207 C.pen. si se refera la infractiunile de insulta si calomnie prevazute la art. 205, 206 C.pen.
Audierea minorului, da este posibila in cadrul unei evaluari psihologice a acestuia.
Testul cu detectorul de minciuni si proba cu tahograful la interogatoriu in cadrul procesului civil?!? La care instante civile se procedeaza asa? Care este temeiul legal pentru admisibilitatea acestor mijloace de proba in procesul civil?
In procesul penal se poate folosi testul Poligraph numai daca invinuitul/inculpatul consimte a fi testat astfel, dar acesta nu are valoare de mijloc de proba de sine statator, ci doar de indiciu care poate fi coroborat cu alte mijloace de proba ce se vor administra in cadrul procesului penal unde, la final, instanta va stabili vinovatia sau nevinovatia inculpatului. ;)
Voi lua in considerare opinia dvs., multumesc pentru timp si sfaturi!
legat de solicitarea adresata de reclamanta Autoritatii Tutelare si Protectiei Copilului relativ la decaderea din drepturile parintesti a tatalui pt " abuzurile fizice si fizice" asupra minorului v-as ruga sa ma consiliati, cam ce strategie ar trebui urmata?!
Mii de mutumiri!
Din pacate, legislatia in materie este intr-adevar, restrictiva as zice eu raportat la mijloacele de proba ce pot fi administrate chiar si in astfel de cauze, mai ales ca este vorba de minori, interesele acestora si nu de interesele unui parinte abuziv-cum este in acest caz mama-care se prevaleaza de calitatea de parinte caruia i-a fost incredintat copilul uzand de atributul maternal in scop distructiv pentru minor.
Cred ca evaluarea ar trebui facuta nu doar minorului, ci si parintelui caruia i-a fost incredintat sau chiar si parintelui "divortat de propriul copil" si aceste evaluari ar trebui facute de specialisti si cuprinse mai apoi intr-un raport desfasurat pe o anumita perioada de timp( de observare) , nu pret de o ora intr-un birou...interval in care nu e posibil a evalua corect persoana sau comportamentul sau decat tangential, "trucat""regizat".Adevarata fata a unei mame sau tata-dupa caz ar putea fi, cu siguranta, depistata de acei psihologi specializati in problemele minorilor si cele de familie.In cazul de fata, ca si in marea majoritate a cazurilor de acest gen, cred ca deciziile judecatoresti se bazeaza pe un formalism, judecatorii nu particularizeaza, fapt ce prejudiciaza enorm viata unui copil si a parintelui afectat de astfel de decizii.Multumesc pentru idei, sugestii, sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor corne_daria corne_daria buna ziua .un prieten are nevoie de sfatul d-voastra.prietenul este intr-un divort si ar dori ca fetita sa locuiasca cu el avand in vedere ca a divortat de ... (vezi toată discuția)
Probe incredintare minori pauleo pauleo Buna ziua, Nu am fost casatoriti si suntem in proces pt. incredintarea copiilor (un copil are 3 ani si celalalt 4 ani). S-au admis de catre instanta: proba cu ... (vezi toată discuția)