Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a spatiilor pe care le ocupa. Societatile au montate apometre si eu le citesc si le calculez lunar consumul de apa rece, factura respectiva continand si consumul lor de apa (nu si-au facut separat camin pentru aceasta). Asociatia a decis ca societatile respective sa fie puse sa plateasca si cota parte, in functie de suprafata detinuta (echivalenta a 2 apartamente a 2 si 3 camere), din cheltuielile administrative, din salariul administratorului si din retributia presedintelui; va rog sa-mi spuneti daca este legal si in baza carei legi.
Va multumesc, Stefania M.
D-le Marius, calculul tuturor cotelor inclusiv reparatiile se fac si repartizeaza pentru fiecare apartament si fiecare spatiu comercial indiferent ca acolo este proprietarul sau chiriasul proprietarului. Toate apartamentele ca si toate spatiile comerciale au proprietari. Eu, ca asociatie, nu o sa fac pentru acelasi spatiu comercial sau apartament liste de plata si evidente separat si sa tin cont ca o parte din cheltuieli le suporta proprietarul si o parte chiriasul. Acestea se stabilesc prin contractul de inchiriere intre cei doi si deconteaza intre ei.
Asa ca, inca o data, nu are importanta daca acei agenti economici sunt proprietari sau sunt chiriasi. Avem si apartamente in bloc unde majoritatea sunt proprietari persoane fizice dar si apartamente unde sunt chiriasi ai primariei care sunt proprietari. Sunt tratati la fel si participa la toate cotele inclusiv reparatii, fond de rulment, penalizari, etc.
Nu sunt pe locatia unor foste apartamente; sunt spatii detinute in proprietate de societati private (nu stiu in ce conditii), dar sunt sub apartamentele blocului, asa au fost amenajate de la inceput; blocul este din 1980, iar acolo erau magazine ale statului: paine, lactate etc.Dupa revolutie au fost cumparate.
La constituirea Asociatiei de proprietari a blocului Dv., aceste spatii au fost incluse in asociatie?
- daca nu, ele nu sunt obligate sa plateasca cheltuielile asociatiei, decat in masura in care detin "la comun" cu asociatia instalatii in subsol si de asemenea cheltuieli cu privire la reparatiile condominiului (izolatii exterioare ale peretilor, reparatii terasa etc.). Banuiesc ca aceste magazine au intrari (in fata si in spate), separate de ale locatarilor din bloc..... Faptul ca le cititi apometrele si le faceti un simplu calcul de cat au a va da pe apa pentru plata facturii la furnizor nu cred ca ar trebui sa li se ceara bani pentru asta. In ce masura presedintele asociatiei reprezinta si interesele acestor spatii fata de terti?
- daca ele fac parte din asociatie atunci trebuie sa participe la toate cheltuielile asociatiei.
Da, inteleg, dar acesti agenti economici nu folosesc spatii din bloc; blocul este din 1980 si aici erau magazine alimentare ale statului: paine, lapte, aprozar etc, dupa revolutie fiind cumparate de societati private; deasupra sunt apartamente. Au separat si curent electric si caldura, au acces independent de bloc, doar apa rece este la comun pt.ca nu si-au facut separat un camin sau cum se cheama. Au apometre si eu le citesc lunar consumul, pt.ca factura la apa rece este eliberata asociatiei, fiind doar un contor de citire a consumului pt. toti: asociatie si cele 2 societati
Dar daca se sparge conducta de apa rece din subsol ei nu participa? Ar trebui sa participe. Daca se hotaraste sa se repare terasa trebuie sa participe si ei, ca stau sub acelasi acoperis cu toti proprietarii.
In rest, n-au de ce sa fie pusi la cheltuieli de salarizare, de exemplu. Asta v-am si spus.
Cota indiviza
mihaialbert
Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)