avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizitare pentru tata. Cum îl pot determina ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizitare pentru tata. Cum îl pot determina să se ocupe de copil?

Buna ziua. Am divortat anul trecut in mai la notar. Motivul a fost adulterul din partea sotului. Avem impreuna un copil cu autism si adhd... la notar am stabilit o zi de vizita, duminica dar el nu vine atunci, ci sambata. Intelegerea de la notar nu este bine stabilita si poate fi interpretata in favoarea tatalui. Sincer, eu sunt epuizata de situatia pe care o am cu copilul si pentru ca tatal lui nu se implica deloc in educatia si terapia lui. Vreau sa fac in asa fel incat sa stabilesc un program fix de vizita si sa pot avea si eu macar odata pe luna un weekend liber! Altfel o iau razna! Eu in tot acest timp sunt legata de copil si nu am dreptul nici la o zi libera in care sa imi incarc bateriile. Pot merge in instanta pentru stabilirea unui program fix? Pot anula cele stipulate in actul divortului de la notar?eu am.crezut ca ne putem intelege dar e clar ca m a luat de fraiera si ma lasa si o sa ma lase sa ma descurc singura cu baiatul meu cu
nevoi speciale!
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
asta e treaba lui. ca o ia cu el, ca raman impreuna, nu intereseaza pe nimeni. Fiecare e cu viata lui, ca au divortat.

Doamna, trebuie sa va resemnati, sau ar fi bine sa o faceti, Sa acceptati ca nu il intereseazaza copilul. Daca nu voiati sa il ia pe copil, poate ar fi vrut sa il ia.. dar asa, nu are pt ce lupta, nu are o miza :).
Asa ca intelegeti-va pt o suma de bani lunara mai mare pt copil ca sa ii asigurati tratamentul si ce ii mai trebuie, eventual platiti pe cineva care sa se ocupe de copil cand aveti alte treburi..
Faceti partajul si sa va dea casa acum cat e dispus sa o faca.
Ganditi-va ca puteti sa nu aveti toate astea si cu copilul tot ramaneti.
Deocamdata, la noi in tara, nu poate fi obligat sa stea cu copilul.
avem lege in legatura cu asta, dar nu va considera nimeni ca si-a abandonat copilul cat va da bani pt el si el e in ingrijirea dvs.
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

iar executarea programului de vizita, de fapt, punerea in executare a hotararii sau a intelegerii asupra programului de vizita, functioneaza doar intr-un singur sens.. parintele nerezident are dreptul la acel program cu copilul, copilul e la cheremul acelui parinte in acel interval, dara daca parintele zice pas chiar de fiecare data, copilul sau celalalt parinte nu au cum pune in executare acea hotarare.

drepturi are si prin legea 274, dar ele , daca cititi cam toata legea, o sa vedeti ca sunt multe ce raman doar pe hartie.
Art. 35
(1)�Copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai.
(2)�Parintii au obligatia sa asigure copilului, de o maniera corespunzatoare capacitatilor in continua dezvoltare ale copilului, orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor prevazute in prezenta lege.
(3)�Parintii copilului au dreptul sa primeasca informatiile si asistenta de specialitate necesare in vederea ingrijirii, cresterii si educarii acestuia.

Art. 36
(1)�Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2)�Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.

Art. 37
Copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. In acest scop parintii sunt obligati:
a)�sa supravegheze copilul;
b)�sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
c)�sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
d)�sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
e)�sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice care exercita atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.

Ar fi interesant sa cereti in instanta ca tatal sa fie obligat sa ia copilul, numai ca el va veni sa zica ca pleaca in strainatate la munca, asa ca cererea dvs va fi oricum respinsa.

Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc. El nu e roman iar copilul are si el cetatenie dubla.

- editat citat- va rog , folositi butonul " raspunde" , nu citati inutil mesajele anterioare, multumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
cu atat mai mult, luati-i banii si angajati pe cineva cu care sa stea copilul un week-end cand vreti pauza.
Momentan ziceti ca vine sambata, desi ati stabilit duminica. Deci vine sau nu ?
Oricum ar fi, v-ar fi util sa va intelegeti , ca un razboi din postura dvs nu va ajuta, instanta poate emite o hotarare, dar prea mult nu va e de folos.
Nimic ca era maritata si avea si ea un copil acasa :))

si cu tipa cu care a facut adulterul ce face ?

gi-jane2 a scris:

de plecat poate pleca oricum .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna doru 40 doru 40 salutare! am si eu o nelamurire.. luna trecuta( in martie) am terminat cu asa zisul divort de fapt am stat in concubinaj.. am fost dat in judecata se fosta ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program minor si nerespectarea deciziei de divort incheiata la notar Elenadoro Elenadoro Buna ziua. In urma cu un an am divortat la notar din cauza adulterului savarsit de sotul meu. Am decis la notar ca minorul in varsta de 6 cu nevoi speciale, ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor borfica borfica Dupa proces fiul meu a ramas la fosta concubina cu drept decustodie totala.numai ca deatunci aceasta pleaca de 2 ani cate 6 luni in strainatate si lasa copilul ... (vezi toată discuția)