Buna ziua, am decis sa postez si eu o intamplare a mea prosteasca, in cateva cuvinte si daca este cineva amabil sa imi dea un raspuns .
Intr-o miercuri seara din luna septembrie intro discutie cu un prieten de al meu la telefon am hotarat sa plecam la severin, eu sunt din gorj., apoi urmand sa ne ducem la herculane sa facem o baie la strand. Drumul cel mai scurt este undeva prin muntii Godeanu si am decis sa plecam pe acolo. Pe drumul de munte aproape de statiunea herculane am vazut in fata o masina pe dreapta arata foarte rau era lovita, si am decis sa oprim sa vedem ce s-a intamplat. Cand am coborat din masina am ajuns la concluzia ca era o masina parasita fara nimic in ea fara roti geamuri sparte...undeva in marginea drumului. Prietenul meu dintr-o prostie a luat bratele de stergatoare si o grila de plastic care mai era si sparta, timp in care a aparut politia. si ne au condus la sectie pentru declaratii, ma gandesc ca este vorba de un furt fara intentie.Le am explicat politistilor ca noi trebuia sa ajungem in cu totu alt loc adica in severin dar am oprit crezand ca e un accident. Prietenu a recunoscut ca a luat stergatoarele. Pe data de 1.10.2009 ne-au venit citatii de la politia Herculane fara sa fie specificate in acestea Calitatea sau Cauza in care suntem citati.Cel putin eu pt ca stiu ca eu nu facusem nimic. Mi-e cam frica pt ca pe citatie scrie undeva in antet Dosar Penal nr...../p/2009. Ce pot sa fac in acest caz ?ce pedeapsa putem sa primim sau cel putin eu care nu prea am avut de a face cu ce facea el, pt ca eram cu masina lui si nu puteam sal oblig sa plecam de acolo sau ceva de genu.Multumesc , sper sa fi fost pe intelesu dumneavoastra.
Este vorba desapre art. 18 C. penal.Adica lipsa pericolulului social. Este posibil ca procurorul sa constate lipsa pericolului social si sa va aplice o amenda...nu doar avertisment.
In ipoteza in care faptele s-au petrecut exact aşa cum le-aţi descris dumneavoastră, soluţia ar trebui să fie neînceperea urmăririi penale pentru complicitate la furt calificat.
Dacă însă din declaraţiile prietenului dumneavoastră va rezulta că l-aţi ajutat, îndemnat sau sprijinit în orice mod să sustragă bunurile respective, este posibil şi chiar probabil să se înceapă urmărirea penală, considerându-se că aţi fost complice.
Citez din codul penal: " Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală".
Chiar şi în această situaţie, se impune, după părerea mea, aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, adică ceea ce spuneau mai sus colegii, organele de urmărire penală să constate că fapte este în mod vădit lipsită de importanţă.
În orice caz, apreciez că este necesar ca un avocat să verifice situaţia dosarului şi să vă consilieze/reprezinte.
Nu este obligatoriu pentru inceperea cercetarii sa existe plangerea partii vatamate,care in anumite cazuri poate sa zaca calcata sub masina.
Sunt cazuri ca si acesta ,cand cercetarea se face din oficiu,de vreme ce politistii au fost prezenti si au surprins momentul in care va bucurati sa mai sustrageti cate ceva de pe biata masina abandonata.
Asa la prima vedere cam condiuce catre 208 1,dar procuroruleste suveran si poate aprecia eventuale aparari ale dvs .Oricum nu puteti invoca ca a-ti fost obligat sa sustrageti bunurile ...frizeaza bunul simt
Este de preferat sa va prezentati la cercetari,sa recunoasteti fara rezerve si astfel ,daca nu mai aveti si antecedente ,poate procurorul apreciaza suficient doar aplicarea de amenda
Raspunderea penala va avea ca obiect savarsirea infractiunii de furt calificat ( chiar daca participatia penala e cea a coautoratului , a instigarii , sau a complicitatii actele materiale si moralcu care ati participat la savarsirea infractiunii vor fi avute in vedere).
Insa nu va ganditi la eroarea de fapt , ca si cauza care inlatura caracterul penal al faptei,intrucat ati fost constient de actiunile dumneavoastra.
Si, chiar daca participatia penala a fost cea de instigare si complicitate , aceasta e sanctionata in aceleasi limite cu cea a autorului , totusi , instanta de judecata , individualizand pedeapsa in functie de contributia efectiva a faptuitorului.
Si , in anumite cazuri , instigatorul (autorul moral ) poate fi sanctionat cu o pedeapsa mai mare decat cea a autorului , intrucat rezolutia infractionala e apreciata mai importanta decat cea a autorului .
In functie de un pericol social care aduce o atingere derizorie a unor valori sociale , poate fi aplicata o amenda administrativa , a dispunerii , de catre procuror a unei ordonante de scoatere de sub urmarire penala.
Buna ziua
gaby_flo
am o intrebare:am fost complice la un furt de telefoane,telefoanele le-am pastrat la prietenul meu in masina si fata care le-a furat ne-a cerut bani si noi am ... (vezi toată discuția)