avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nudul proprietar dorește să ducă la azil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nudul proprietar dorește să ducă la azil uzufructuarul imobilului. Cu ce condiții poate face asta?

Buna seara,

As dori sa va intreb, este nevoie de vreo decizie notariala/legala in cazul in care proprietarii imobilului doresc sa duca la azil persoana cu dreptul de uzufruct viager?

mutlumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
Admin, administrator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
a o lua pe după piersic = a spune ceva pe ocolite.

Îmi pare ca sunteți preocupat/ă mai degrabă de „sănătatea” nudului proprietar, decât de a uzufructuarului cu miopie.

Dvs. cine sunteți? Sunteți nudul proprietar și vorbiți despre dvs. la persoana a III-a?
Mira-m-aș să greșesc când mă apuc de citit printre rânduri și dincolo de ele, dar cu neputință firește că nu este.

Mă întrebați cum să scăpați de uzufructuar, când, de fapt, ar trebui să-i admirați ușa pe dinafară!?
Am o reținere.
Încercați cu dr. google - citiți condițiile din Legea 17/2000.

Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
romascanu, moderator
Am doar o intrebare, in cazul in care uzufructuarul nu isi da acordul de a merge la azil pentru ca e de inteles de ce, si totusi condiitile nu permit de a avea grija de el - nu exista timp fizic pentru ca noii proprietari trebuie sa mearga la serviciu si nu exista nici conditii financiare de a plati pe cineva - si/sau starea se degradeaza, cine are totusi grija de el? Datoria morala este a noului proprietar, dar actele nu spun de datorii morale, concret, ce e de facut? Va multumesc.

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnă, pentru a ajunge într-un azil, poți să fii și proprietar deplin, nu doar titularul unui drept de uzufruct. Cu îndeplinirea anumitor condiții scrise prin legea mai sus pomenită.

Una dintre condiții este consimțămțântul persoanei vărstnice.
Există și cazuri de excepție, când starea de sănătate a persoanei nu permite obținerea consimțământului. Numai că un nevăzător s-ar putea să fie mai văzător cu mintea, decât mulți dintre cei ce par a avea ochii doar pe post de opaiț ca să nu dea în gropi.

Ar fi necesar să mă prefac că aș fi mai oarbă decît Oedip după ce și-a scos ochii, ca să văd în speța aceasta (doar) grija pentru o nevăzătoare.

De unde atâta clarviziune? Din ce NU s-a povestit. Sau mai bine zis, din ce s-a evitat cu grijă a fi povestit. Căci de aceea aminteam mai sus de expresia: a o lua pe după piersic.

Ar trebui văzut dacă în afară de chioara calitate de nud proprietar, care rezultă din act, n-ar mai fi și vreo altă calitate. Fiindcă, de regulă, acela care își rezervă dreptul de uzufruct, cu ocazia unei vânzări, mai are și o altă calitate în raport cu nudul proprietar/cumpărător. Îi poate fi bunic, părinte etc.

Or, într-un asemenea caz, nu discutăm doar despre o obligație morală. S-ar putea să mai fie și una legală. Prevăzută, ce-i drept, prin altă parte (Codul civl/obligația de întreținere) decât prin partea de act pe care mi-o vără sub ochi acela care ar să văd doar ce vrea el să vadă.

Sau, altfel spus, dacă tot mi se cere să mă pronunț pe o spetă fără să mi se ofere toate amănuntele (pe nevăzute), măcar să nu vă mire că văd mai mult decât trebuie.
Apropo, am o miopie de speriat (poza e cu lentile de contact).

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Septembrie 2017
romascanu, moderator
Nu poate fi internat fara acordul sau(uzufructurar), sau , daca in urma unei expertize medico-legale rezulta necesitatea internarii si care sa fie in in interesul si necesitatea uzufructuarului, sau curatela art.178 si urm.NCC
Buna seara,
Eu nu sunt nudul proprietar, m-am interesat in numele prietenilor mei care sunt in aceasta situatie. Au fost de acord sa imi trimita pe mail contractul imobilului fara nici o retinere pentru a putea atasa la aceasta discutie, insa eu personal nu vad unde as putea face acest lucru pe acest site. Nimeni nu vrea sa ascunda nimic, nu vor sa scape de uzufruct,Sunt si au fost in relatii bune, nu sunt nici macar rude si totusi au acceptat sa se ingrjeasca de doamna respectiva fara ca acest lucru sa fie stipulat in contract. Insa lucrurile au evoluat intr-o directie care este nefavorabil pentru ei, proprietarii si uzufructant.
Din raspunsurile primite de la dumneavoastra reiese ca saraca persoana varstnica cu dreptul de uzufruct nu are decat sa si continue viata cum o randuie Bunul Dumnezeu.
Eu personal nu inteleg de ce trebuie considerat ceva negativ depsre cei care sunt implicat intr-o astfel de situatie?, sa inteleg ca vina este de partea proprietarilor ca au cazut de acord sa isi lege viata cu ea prin intermediul contractului de vanzare - cumparare, respectiv uzufructantul este de vina ca imbatraneste si mai cade din picioare...

Va multumesc tuturor pentru timpul acordat, le transmit prietenilor mei raspunsurile dumneavoastra in speranta ca ii va ajuta.

O seara placuta,
multumesc



Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager adina09 adina09 buna ziua,am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu nudul proprietar si cu bunica sa care avea dreptul de uzufruct viager si care a fost de acord sa se ... (vezi toată discuția)