avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nudul proprietar dorește să ducă la azil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nudul proprietar dorește să ducă la azil uzufructuarul imobilului. Cu ce condiții poate face asta?

Buna seara,

As dori sa va intreb, este nevoie de vreo decizie notariala/legala in cazul in care proprietarii imobilului doresc sa duca la azil persoana cu dreptul de uzufruct viager?

mutlumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
Admin, administrator
Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@moni1981

Mi-ar plăcea să fi înțeles din speța aceasta că nicio persoană din preajma noastră (a mea, a dvs. etc.) nu are dreptul de a decide în locul nostru (al meu, al dvs. etc) câtă vreme suntem pe două picioare și relativ în toate mințile.


Extras din Legea 17/2000

Art. 3. - Beneficiază de prevederile prezentei legi persoana vârstnică, definită la art. 1 alin. (4), care se găseşte în una dintre următoarele situaţii:
a) nu are familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
b) nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
c) nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Art. 7. - (1) Serviciile comunitare pentru persoanele vârstnice care se găsesc în situaţiile prevăzute la art. 3 se realizează cu consimţământul acestora şi au în vedere:
a) îngrijirea temporară sau permanentă la domiciliu;
b) îngrijirea temporară sau permanentă într-un cămin pentru persoane vârstnice;
c) îngrijirea în centre de zi, cluburi pentru vârstnici, case de îngrijire temporară, apartamente şi locuinţe sociale, precum şi altele asemenea.
(2) În situaţia în care starea de sănătate a persoanei vârstnice nu permite obţinerea consimţământului acesteia, pentru acordarea îngrijirilor prevăzute la alin. (1) decizia se ia de serviciul social al consiliului local sau de direcţia de asistenţă socială din cadrul direcţiilor de muncă, solidaritate socială şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza anchetei sociale şi a recomandărilor medicale făcute de medicul de familie, prin consultarea şi a medicului specialist, cu acceptul rudelor de gradul I ale persoanei respective sau, în lipsa acestora, cu acceptul unui alt membru de familie.
(3) În cazul decesului persoanei vârstnice lipsite de susţinători legali sau când aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile familiale datorită stării de sănătate sau situaţiei economice precare, serviciile comunitare asigură înmormântarea.
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg, daca nu depunem aici un text de lege care sa lege uzufructuarul de usa unui azil inseamna ca nu-i vrem binele? V-am intrebat detalii ca sa va raspund, ele lipsesc cu desavarsire... ce sa cred?
Inca odata, daca uzufructuarului ii place mai degraba in casuta lui decat la azil, atunci nu voia domnului, ci a uzufructuarului se va face. Asadar, nu de bunul dumnezeu depinde, ci de uzufructuar.
Ar fi culmea ca toti nevazatorii sa stea la azil, Helen Keller s-ar rusina. E casa ei, daca e oarba, sunt convinsa ca o cunoaste pe de rost. Eu nu vad temei de internare cu probabil nu vede nici uzufructuarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager adina09 adina09 buna ziua,am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu nudul proprietar si cu bunica sa care avea dreptul de uzufruct viager si care a fost de acord sa se ... (vezi toată discuția)