avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Despre Biblie
Discuție deschisă în Cultură generală

Despre Biblie

Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ?
romania inedit a scris:

zoritong a scris:
romania inedit a scris:

Imi poate spune si mie cineva , ce inventie stiintifica a creat biserica ?
Einstein nu credea in Dumnezeu si cu toate astea a lasat omenirii mostenirea suprema : bomba atomica !


ªtiinţa este un instrument al cunoaşterii!
Cum ar raspunde ştiinţa la:

Cum s-au făcut şi funcţionează toate?

De ce şi pentru ce s-au făcut toate?

Cât despre ALBERT EINSTEIN, reiau si eu episodul relatat de godspeed in topicul satanism. Un dialog destul de lung; dar cred ca nu va veti plictisi… Mie mi-a placut tare mult...


Aici nu este un topic despre satanism pentru ca noi vorbim despre Biblie !

Eu sunt foarte curios sa stiu daca se mai indoieste cineva ca Biblia este cartea de capatai a omenirii , alcatuita din mai multe carti , si ca Biblia a fost scrisa si modificata pentru a putea prosti masele foarte usor .

Credinta in Dumnezeu nu are legatura cu binele si raul , pentru ca expansiunea universului este continua si infinita , fiind guvernata de legea echilibrului care functioneaza asemanator cu principiul actiunii si reactiunii .

Spre exemplu Capitolul I din Biblie care se intituleaza Facerea lumii si a omului este un exemplu relevant ca Biblia a fost scrisa de un ignorant si completata ulterior .

Dumnezeu a existat dintotdeauna. La începutul timpurilor el era singur. În afară de el nu exista nimic. Nici măcar "lumina", bunăoară. ªi pe vremea aceea dumnezeu se numea "Elohim". Aşa se spune în textul ebraic vechi al cărţii "Facerea".

Textual, cuvîntul "elohim" înseamnă "zei", şi este destul de curios că Biblia îl numeşte aşa pe cineva care era cu desăvîrşire singur.

Aşadar, "Elohim", sau "Iahve", "Savaot", "Adonai", cum îi mai spune Biblia
în diverse pasaje, se plictisea (sau "se plictiseau") de moarte în mijlocul haosului înconjurător, sau "tohu vabohu", cum numea Biblia haosul, ceea ce
în traducere liberă ar însemna "talmeş-balmeş". ªi fiindcă veşnicia-i nesfîrşit
de lungă, pana la urmă dumnezeu s-a apucat să facă o treabă oarecare , si s-a apucat să creeze lumea si omul .

Chiar daca dumnezeu ar fi putut să le facă pe toate dintr-o dată , el s-a gandit ca nu este cazul sa se grabeasca si a făcut la început numai cerul şi Pămîntul , adica materia a apărut de la sine îndată ce şi-a manifestat el voia , chiar daca era o materie informă, pustie, plină de umezeală, un "talmeş-balmeş".

"ªi pămîntul era fără chip şi pustiu şi întuneric era deasupra adîncului, iar duhul lui dumnezeu se purta pe deasupra apelor", spune versetul 2 din primul capitol al cărţii "Facerea".

Care-i tîlcul acestor cuvinte, cititorul Bibliei n-are cum şi nici nu trebuie să ştie , pentru ca in Biblie este scris ca trebuie sa creada si sa nu cerceteze .

ªi dupa ce dumnezeu a facut Pamantul s-a gandit că-i trebuie lumină , dupa ce
milenii şi milenii de-a rîndul a orbecăit în întuneric , pentru ca de jur împrejurul lui
nu era nimic , :) , asa ca dumnezeu a zis : "Să fie lumină!" , si s-a făcut lumină (Facerea, I, 3).
Ce fel de lumină era aceea, Biblia nu spune , dar in Biblie scrie doar atat : "şi a văzut dumnezeu că lumina este bună" , asa ca s-a gandit" sa desparta lumina de întuneric si a numit dumnezeu lumina ziuă, şi întunericul l-a numit noapte. ªi a fost seară, şi a fost dimineaţă: ziua întîi" (Facerea, I, 5).

Dupa ce a trecut o zi de la facerea cerului si pamantului , s-a apucat să creeze iar cerul : "Si a facut dumnezeu taria cerului si a despartit apele care sunt dedesubtul tariei de apele care sunt deasupra tariei , si a numit dumnezeu taria cer; si a fost seara, si a fost dimineata:ziua a doua" (Facerea, I, 7―8).

Povestea aceasta cu apa de "deasupra" şi de "dedesubtul" tăriei demonstreaza ca atunci cand a fost scrisa biblia se credea ca cerul este tare , de unde si denumirea de "tarie".

In ziua a treia dumnezeu a despartit apa de uscat , asa ca imediat s-au format intinderile de uscat, înălţimile de pe care apele au început să curgă sub formă de pîraie şi rîuri spre mări şi lacuri : " si a numit dumnezeu uscatul pamant, iar adunarea apelor a numit-o mari. Si a vazut dumnezeu ca este bine" (Facerea, I, 10).

Pentru ca nu se terminase ziua , dumnezeu s-a gandit sa mai faca si altceva : "Si a zis dumnezeu: «sa odrasleasca pamantul pajiste verde, ierburi avand samanta in ele si pomi roditori, care sa faca, dupa soiul lor, roade cu samanta in ele pe pamant». Si s-a facut asa" (Facerea, I, 11).

Ce-ar fi fost pe pamant daca dumnezeu ar fi sadit pomi care sa rodeasca altceva decat li-i soiul ?

Povestea ciudata s-a intamplat in ziua a patra , pentru ca făcîndu-se lumină, trecuseră trei zile cu dimineţile şi serile respective. ªi această lumină, care la sfîrşitul zilei ceda locul întunericului nopţii, învăluia lumea ce se năştea fără a porni de la vreo sursă vizibilă; de Soare nu era încă nici pomeneală :
"ªi a zis dumnezeu: «Să fie luminători pe bolta cerului, ca să despartă
ziua de noapte şi să fie semne ale anotimpurilor, ale zilelor şi ale anilor.
ªi să fie luminători pe bolta cerului ca să lumineze pe pămînt». ªi s-a făcut aşa.
Deci a făcut dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare,
ca să stăpînească ziua, şi luminătorul cel mai mic, ca să stăpînească noaptea, precum şi stelele.
ªi i-a pus dumnezeu pe bolta cerului ca să lumineze pe pămînt.
ªi să stăpînească peste zi şi peste noapte şi să despartă lumina de întuneric. ªi a văzut dumnezeu că este bine.
ªi a fost seară, şi a fost dimineaţă: ziua a patra" (Facerea, I, 14―19).

Potrivit Bibliei, separarea zilei de noapte şi alternarea lor existau încă înainte de ivirea Soarelui, care a fost "creat" de dumnezeu în a patra zi după apariţia luminii.
Atunci de ce i-a dictat "sfîntul duh" lui Moise acele născociri uluitoare cu privire la Soare şi lumină? Explicaţia este foarte simplă: pînă la sfîrşitul secolului al XVII-lea, chiar şi învăţaţii credeau că nu Soarele dă lumină, ci că lumina există de la sine, iar Soarele numai "o lasă să treacă". Pînă şi vestitul gînditor francez René Descartes împărtăşea această eroare.
ªtiinţa îi datorează astronomului danez Olaus Römer (1644―1710)
descoperirea unui adevăr important, complet opus celor ce se spun în Biblie,
şi anume că lumina care se revarsă asupra lumii noastre provine de la Soare,
iar propagarea ei nu este instantanee. Römer a determinat viteza luminii, stabilind ― şi pînă astăzi lucrul acesta a fost dovedit de nenumărate ori ― că lumina străbate distanţa de la Soare la Pămînt în 8 minute şi 18 secunde,
adică are o viteză de aproape 300 000 km pe secundă. El a ajuns la această descoperire observînd şi studiind eclipsele sateliţilor lui Jupiter, planetă care face parte din sistemul nostru solar. Römer locuia pe atunci în Franţa şi, la 22 noiembrie 1675, a prezentat Academiei din Paris o comunicare despre descoperirea sa.

Autorul rîndurilor respective din Biblie a fost, desigur, un ignorant în materie de astronomie. , dar dumnezeu însă ar fi trebuit să ştie totul, chiar şi pe vremea cînd a fost scrisă Biblia.
Izbitor este şi rolul extrem de neînsemnat pe care Biblia îl atribuie stelelor
în programul făuririi lumii. "Cei doi luminători mari" sînt consideraţi Soarele şi Luna. Dar Luna nu este decît un satelit neînsemnat al Pămîntului nostru!

Obscurantista carte a Facerii nici nu bănuieşte că Luna, Pămîntul şi chiar
Soarele nu înseamnă mare lucru în raport cu universul! Pînă şi Soarele orbitor, principalul astru din lumea noastră solară, nu este decît o modestă stea, una dintre zecile de miliarde de stele care alcătuiesc un uriaş sistem
stelar, galaxia noastră. Autorul "sfînt" nu vede decât Pămîntul şi reduce totul
la Pămînt. Pămîntul însă nu este decît una dintre planete. El se mişcă în jurul unei stele relativ mici. Ignorantul autor al cărţii "Facerea" consideră că
această stea ― Soarele nostru, care este totuşi de 1 300 000 de ori mai mare
ca Pămîntul ― ar fi total dependentă de satelitul ei Pămîntul.



Nu stiu daca sunteti un Evoluţionist "teistic", dar, iată ce spun "niste creationisti evolutionisti":

- ce spunea părintele cuanticii, fizicianul german Max Planck, în cuvântarea rostită la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru fizică (1918):

“Ca un om care şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei exacte – studiului materiei - vă pot spune, ca rezultat al cercetărilor mele în legătura cu atomii, doar atât: nu există materie ca atare. Tot ceea ce numim 'materie' îşi are originea şi există doar în virtutea unei forţe care face să vibreze particulele unui atom şi care menţine integritatea acestui minuscul sistem solar al atomului. Suntem obligati să presupunem că în spatele acestei forţe există minte conştientă şi inteligentă. Aceasta minte este matricea întregii creaţii.”

- Iar in ceea ce priveste evolutia cred că Malraux a profeţit cu adevărat. El a înţeles prea bine ( vezi Filosofia U.N.E.S.C.O.!) că cei 100 de ani de fundamentare evoluţionistă a lumii o vor aduce în cele din urmă pe muchia prăpastiei. întoarcerea evoluţionistă de acolo nu este posibilă, aşa că numai acea latură a umanităţii care nu a fost atît de letal afectată de evoluţionism – adică sentimentul religios – mai oferă o şansă.

"Filosofia U.N.E.S.C.O. – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, ªtiinţă şi Cultură – era şi este clară încă din 1949, atunci cînd Sir Julian Huxley (nepotul “buldogului lui Darwin” – Thomas Huxley) a redactat Manifestul U.N.E.S.C.O. Iată un eşantion:

Unificarea tradiţiilor într-un singur rezervor comun de experienţă, conştienţă şi motivaţie este o necesitate a priori pentru progresul viitor al evoluţiei umane. În acest sens, deşi unificarea politică într-un fel sau altul de guvern mondial va fi necesară pentru atingerea acestui nivel, unificarea în lucrurile minţii nu este numai necesară, ea poate chiar deschide calea spre alte tipuri de unificare. Cîtă vreme copilul respiră aerul otrăvit al naţionalismului, educaţia în spirit mondialist nu poate produce decît rezultate precare. Aşa cum am subliniat, deseori familia este cea care infectează mintea copilului cu naţionalism extrem. ªcoala trebuie de aceea să utilizeze căile descrise anterior pentru a combate atitudinea familială."

:luck:


godspeed a scris:

romania inedit a scris:


Autorul "sfînt" nu vede decât Pămîntul şi reduce totul
la Pămînt. Pămîntul însă nu este decît una dintre planete. El se mişcă în jurul unei stele relativ mici. Ignorantul autor al cărţii "Facerea" consideră că
această stea ― Soarele nostru, care este totuşi de 1 300 000 de ori mai mare
ca Pămîntul ― ar fi total dependentă de satelitul ei Pămîntul.

Autorul rîndurilor respective din Biblie a fost, desigur, un ignorant în materie de astronomie. , dar dumnezeu însă ar fi trebuit să ştie totul, chiar şi pe vremea cînd a fost scrisă Biblia.

@romania_inedit, ca sa nu o lungesc prea mult: definiti va rog cuvantul “zbraviton” si descrieti utilitatea obiectului intr-un limbaj accesibil.

Nu ar fi fair sa va las nici pe Dvs. si nici pe cei care urmaresc acest topic fara a revela “enigma zbravitonului”. :)
“Zbraviton” este un cuvant inexistent in acest moment, dar poate deveni o realitate in decenii/secole/milenii. Cuvantul acesta (sau oricare altul) va putea defini un obiect bazat pe nanotehnologie si alte inca “n” inventii care in acest moment nu ne sunt cunoscute, dar care ar putea sa ne dea explicatia e.g. aparitiei Domnului din Ioan 20:19-31 (numai pentru cei care pentru a ajunge la credinta, intr-o faza a vietii au nevoie de certitudini ) .
Tot asa, daca v-as ruga sa definiti si explicati semnificatia cuvantului si principiul de functionare a e.g. “televizorului” in asa fel incat sa inteleaga omul secolului III e.n., cred ca ati intampina reale dificultati. Si Dvs. si interlocutorul Dvs.

Credeti ca oricare din cele doua notiuni si-ar avea rostul in Scriptura? Teoriile stiintifice nu sunt infailibile; ele vin si trec, pe cand “Cuvantul Domnului ramane in veci” ( 1 Petru 1:25 ). Metalimbajul Biblic trebuie sa se adreseze eternitatii, ceea ce este genial nu numai pentru niste “flatlanders” ca noi, oamenii, ci este o dimensiune care ne depaseste (momentan sau nu). Apropo de termenul “flatlanders” va recomand lucrarile biologului si chimistului A.E. Wilder Smith, absolvent Oxford cu trei doctorate. Puteti sa incepeti cu “Originea omului. Destinul omului” si daca va pasioneaza evolutionismul si genetica, puteti continua cu “Alternativa stiintifica a teoriei evolutioniste neo-Darwiniste”.

Dar ideea este ca in niciun caz nu trebuie sa cadem in greseala proclamarii incompatibilitatii credintei cu stiinta. Ele sunt doua forme de cunoastere complementare, una obiectiva, alta subiectiva. Un crestin care refuza beneficiile stiintei, greseste, cum greseste si un liber-cugetator care vrea sa demoleze efectele benefice ale credintei.

Silvia Puskas

P.S. – Just in case… imi rezerv toate drepturile de autor in privinta termenului “zbraviton”;)
Tot ce trebuie sa stiu despre viata am invatat de la Arca lui Noe...

1. Nu pierde barca.
2. Aminteste-ti ca toti suntem in aceeasi barca.
3. Fa-ti planuri in avans. Nu ploua cand Noe si-a construit arca.
4. Fii pregatit. Cand vei avea "600" de ani , e posibil ca cineva sa-ti ceara sa faci ceva cu adevarat important.
5. Nu asculta criticile ; mergi inainte cu treaba care trebuie facuta.
6. Construieste-ti viitorul pe premise inalte.
7. De dragul sigurantei , calatoreste in pereche.
8. Viteza nu e totdeauna un avantaj. Serpii erau pe arca impreuna cu gheparzii.
9. Cand esti stresat , pluteste pe apa o perioada.
10. Aminteste-ti , Arca a fost construita de amatori ; Titanicul de profesionisti.

@godspeed a scris :

“Zbraviton” este un cuvant inexistent in acest moment, dar poate deveni o realitate in decenii/secole/milenii.

In limba sarba/macedoneana se folosesc cuvinte ca: ne ve zbrav (i), na zdrave.....daca adaugam si "ton"....poate iese ceva ! B-);)

In intelesul Ioan 5-18,7-1,7-11,9-12,19-38,20-19, si 1 Tesaloniceni 2-14 IIsus a fost amenintat frecvent cu moartea de evrei , iar anturajului sau a purtat frica de acestia . Cum se explica ? IIsus nu a fost evreu?
Nu stiu cat de relevanta este observatia… Pe Ghandi l-au amenintat cu moartea si indienii… Pe Saddam Hussein l-au amenintat cu moartea si unii irakieni…
Multi lideri – “pozitivi” sau nu – au primit amenintari cu moartea (unii chiar au fost ucisi) de conationali…
Cand unii isi simt amenintata autoritatea pot recurge si la amenintari cu moartea – asa se explica…Nu?!

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Instigat sa-si ucida unicul fiu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant: [quot]Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un ... (vezi toată discuția)