avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Despre Biblie
Discuție deschisă în Cultură generală

Despre Biblie

Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ?
ContSters64839 a scris:

Lamuriti-ne si pe noi, totusi, ce este Bibilia?
:happy:


Este cartea cu cele mai multe interpretari....
@Dharma, cartea cu cele mai multe interpretari la… ce?! :hm:
@MIHAI GRIGORE: Faptul ca in numele unui sistem se comit erori nu inseamna ca acel sistem le genereaza. Desi e asociat in principal cu religia, fanatismul isi gaseste loc si in stiinta. Nazistii considerau ca ajuta evolutinismul grabind disparitia raselor umane sortite extinctiei. Comunismul a transformat evolutionismul intr-o forma de religie, si cunosc multi care au intrat in inchisori pentru ca au detinut copii xerox ale unor teorii mai putin ortodoxe (de ex. Intelligent Design)

Fratii catolici au o istorie mai zbuciumata. Inchizitia a fost la originie o politie papala, menita sa impuna primatul Papei. In fapt cazurile instrumentate de Inchizitie (si in special de cea spaniola) tin mai mult de jocurile puterii, posesiuni, bani etc. Vrajitoarele nu prea intrau in vizorul inchizitie, ci erau judecate mai mult de tribunalele locale. Era un prilej bun sa scapi de sotie cand aveai o amanta, si asemenea chestiuni aveau prea putin in comun cu religia. Epidemiile de ciuma sau de holera culminau deseori cu arderea pe rug a unei presupuse vrajitoare, ori asemenea mizilicuri nu intrau in atributiile Inchizitiei. Instrumentarea ereziilor intra, insa Inchizitia intervenea doar atunci cand lucurile luau o intorsaturi care amenintau sa distruga unitatea Bisericii, si de regula cand acestea se asociau cu crime, cum este cazul sectei dolcinienilor, care gaseau normal sa spanzure familii intregi si sa arda casele celor care li se opuneau.

Pe de alta parte problema manipuarii e discutabila pentru ca presupune ca cel care manipuleaza sa nu creada in existenta divinitatii. Cred mai degraba ca cei cu gust pentru putere s-au folosit de sistemele religioase pentru a obtine anumite avantaje. Scopul - in esenta nobil - scuza mijloacele, si de aici s-au facut multe. Cred ca e vorba mai mult de natura umana decat de religie, hibe care se intalnesc in orice sistem, fie el religios sau nu.

Religia este in esenta o forma de intelegere a lui Dumnezeu, o forma insotita de manifestari de adoratie (rugaciune, practica ascetica etc.), diferita de conceptiile religioase personale. As zice sa nu dam cu pietre prea usor pentru ca problema prezinta multe nuante.

Poate ca e mai bine sa punctam un pic cate ceva despre Dumnezeu, eventual in comparatie cu stiinta. O metoda buna ar fi adoptarea unor principii de discutie. Iata cateva:

1. nu epuizam nici un punct al discutiei. N-avem cum. Atigem cateva probleme si trecem mai departe.
2. n-avem cunostinte exhaustive in nici un domeniu. Avem Google daca ne trebuie ceva. Discutam, nu intram in concurs. Cand apar greseli le corectam din mers. Construim un sistem de idei, nu judecam persoane.

Tot referitor cele afirmate de dl. Grigore - si anume ca Dumnezeu este iubire - imi amintesc ca Hegel, in a sa Filosofiei a religiei, ridica o problema interesanta. Este necesar ca Dumnezeu sa existe fizic intr-o forma sau alta, caci daca il definim afectiv obtinem mai mult o idee de Dumnezeu decat un Dumnezeu existent. Chestiunea se incurca atunci cand confundam existenta cu materia, impunandu-i lui Dumnezeu o existenta materiala.

Daca inainte de aparitia revolutionara a teoriilor cuantice materia era bine asezata, pipaibila, acum lucrurile s-au schimbat radical. Materia nu e decat o forma de energie, practic o energie diferit organizata. Nimeni nu si-ar fi inchipuit pe la 1400 ca universul in care traim si noi insine suntem in fapt o suma de particule tinute laolalta de te miri ce panza invizibila (particula lui Dumnezeu sau bozonul lui Higgs). Teoria universurilor coexistente a fost pusa pe tapet de multa vreme, chiar daca existenta unor asemenea univesuri n-a fost probata inca.

La fel ca si religia, stiinta a prins o pojghita de popular, un fel de plasa de siguranta fina, care odata inlaturata scoate la iveala probleme extrem de controversate. Cu alte cuvinte, la un anumit nivel, nici stiinta nu mai este terenul solid de care ne agatam.

Referitor la materie vizibila si invizibila, simpla afirmatie iarba este verde nu corespunde faptului stiintific. Compozitia moleculara a ierbii blocheaza/elibereaza o parte din undele luminoase. In realitate iarba este INCOLORA. Mai mult: spectrul eliberat e captat de celule specializate ale ochiului uman (paremi-se trei la numar). Cel care produce culoarea e de fapt creierul, culoarea fiind mai mult o senzatie psihologica. O simpla anomalie a ochiului face ca receptorul sa incurce culorile cu un numar de oscilatii apropiat (verdele cu rosul). Aici apare o problema de logica: sustinem ca noi, cei care percem iarba ca fiind verde suntem cei normali, iar ei, cei care nu o percep corect, sufera de o afectiune. Dar daca omenirea ar fi in proportie de 90% daltonista nu cumva noi, cei care vedem normal am trece automat in tabara cealalta?

Revenind la Dumnezeu nu vad de ce i-am cere o existenta materiala. De ce nu vorbim de o entitate cu o forma diferita de organizare a energiei? De fapt nu existenta lui Dumnezeu e problema, ci existenta Lui in calitate de persoana, anume entitate constienta de propria-i existenta.

Nu stiu daca Biblia ar trebui readaptata. National Geographic si-a propus sa alcatuiasca o harta a ADN-ului uman, iar rezultatele n-au inatarziat sa apara:

New DNA studies suggest that all humans descended from a single African ancestor who lived some 60,000 years ago. To uncover the paths that lead from him to every living human, the National Geographic Society launched the Genographic Project, headed by Spencer Wells.


Geneza este un amestec de mituri, insa am putea vorbi de o memorie colectiva, nu una in care minte, ci una care spune adevarul, insa diferit. Din moment ce toti pastram din copilarie o serie de amintiri confuze, pe care ni le explicam mai mult sau mai putin corect, de ce sa nu vorbim si de o copilarie a omenirii? Sunt o gramda de teorii stiintifice care se potrivesc cu pasajele Bibliei, dupa cum sunt si o gramda de teorii care nu se potrivesc.

Biblia este in general o colectie de carti, alcatuite in timp, revizuite si ordonate in functie de anumite principii. Ca sa aflam ce e Biblia ar trebui sa o citam pe pisica din Cheshire, acel personaj ciudat din povestea lui Lewis Carroll: Daca vrei sa afli ce poteca sa urmezi trebuie mai intai sa stii unde vrei sa ajungi. Cu alte cuvinte poti gasi Bibliei o mie si una de intrebuintari, insa depinde de scopul cautat.

Este Biblia o carte inspirata de Dumnezeu? Noi consideram ca da. Pe ce ne bazam? Pe nimic. Sau daca vreti pe acelasi lucru pe care se bazeaza toti atunci cand spun ca Dumnezeu exista (si nu o afirma doar cei religiosi). In rest Biblia ofera un sistem de decodificare a lui Dumnezeu. De aici incep insa nuantele, si pentru asta ar trebui sa facem un pic de istorie a Bibliei. In fapt ne intereseaza mai mult sistemele de credinta ale diferitelor confesiuni religioase. Domeniul poarte numele de Simbolica si este foarte interesant.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Pixelut, utilizator
In aparenta exista o contradictie intre comportamentul lui Iisus , si a religiei in general ,cea ce se poate explica in mai multe feluri , prin care s-ar putea discredita intreaga gandire religioasa . Iisus foarte des ne-a indicat sa fim iubitori , sa ne iubim chiar dusmanii . In schimb acelasi Iisus a rasturnat mesele comerciantilor in sinagoga . Care este oare fata adevarata a Lui ?
Contradictiile aparente dintre cele spuse de Mantuitor nu slabesc , din contra intaresc crestinismul . Crestinismul are doua feluri de comportament, unu luptator , celalalt bland . Crestinismus este inconceptibil fara iubirea autosacrificatoare , smerenie , fara bolnavi , suferinzi , saraci in duh .
Iisus a cunoscut perfect natura umana , a cunoscut , ca putem invinge numai in cazul in care iubirea si adevarul se poate manifesta numai in cazul in care facem tot posibilul sa invingem raul , din noi si din anturajul nostru .Nu am adus pace , am adus sabie - spunea . Capabil de lupta impotriva raului - nu ma gandesc la lupta armata , criminala - numai acel om este in care foarte puternic traieste credinta .
Componenta morala este o parte importanta a sistemului religios, insa a reduce intreg crestinismul la un set de legi morale e o modalitate gresita de a-l intelege. In plus setul de legi propus de crestinism e uzual, intalnit in orice religie. Mai mult, acelasi set este intalnit si in cazul ateilor. Crestinismul ofera in primul rand explicatii despre natura lui Dumnezeu (Dumnezeu intreit, Tatal, Fiul si Sfantul Duh), anumite explicatii despre natura imparatiei divine, dar in special descrie modul in care Dumnezeu ne vine in ajutor prin oferirea harului.

Noul Testament - prisma prin care noi, crestinii, privim si interpretam intreaga Biblie - are ca scop dobandirea imparatiei divine. Preocuparea principala e viata de dupa moarte si rolul nostru in ceea ce sa va intampla dupa incheierea acestui pasaj scurt pe care il numim viata.

Problema e ca in epoca moderna eshatologia (viata de dupa) si-a pierdut complet importanta, Dumnezeu fiind util doar in derularea vietii pamantesti. Rezultatul e un fel ciudat de crestinism laic, un set moral, un fel de carte a bunelor maniere in varianta religioasa.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Pixelut, utilizator

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Instigat sa-si ucida unicul fiu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant: [quot]Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un ... (vezi toată discuția)