avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cât poate dura un proces penal pentru accident și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cât poate dura un proces penal pentru accident și alcool la volan?

Bună seara ! Am și eu o problemă. Acum 5 zile pe data de 22.10.2017 am făcut accident acrosând trei mașini parcate din care au rezultat doar pagube materiale nu și victime. Am consumat băuturi alcoolice înainte de a mă urca la volan iar etilotestul a arătat o îmbibație alcoolică de 0.78 mg/alcool în aerul expirat. Am fost dus și la recoltare de probe biologice dar încă nu am aflat nimic. Am câteva întrebări ( țin să menționez că mi sa întocmit un dosar penal ) : Când aflu rezultatul probelor de sânge ? Când mi se va transmite pe cât timp mi se va suspenda/anula permisul de conducere ? Cât poate dura procesul până să mi se dea sentința ? Și când voi putea da din nou de permis ?
Țin să menționez că sunt la prima abatere penală , și că nu am părăsit locul faptei, nu am avut victime și sunt începător cu permisul de 8 luni. Doresc să primesc un răspuns cât se poate de concret . Mulțumesc anticipat !
Ultima modificare: Vineri, 27 Octombrie 2017
Admin, administrator
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este ultima modalitate de individualizare judiciară a pedepsei prin care condamnatul nu execută în regim de detenţie pedeapsa aplicată de către instanţă.

Spre deosebire de amânarea aplicării pedepsei, în cazul suspendării sub supraveghere, instanţa pronunţă o soluţie de condamnare în urma căreia stabileşte şi aplică pedeapsa, numai executarea acesteia fiind suspendată.

legiuitorul prevede o condiţie suplimentară, respectiv acordul inculpatului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, întrucât, potrivit art. 93 alin. (3) NCP, prestarea unei munci în folosul comunităţii este obligatorie pe parcursul termenului de supraveghere.

Potrivit art. 378 alin. (3) NCPP, în situaţiile în care legea prevede posibilitatea ca inculpatul să fie obligat la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, acesta va fi întrebat dacă îşi manifestă acordul în acest sens, în cazul în care va fi găsit vinovat.


Totodată, conform art. 404 alin. (2) NCPP, instanţa va menţiona expres în dispozitiv consecinţele nerespectării obligaţiilor, ale săvârşirii unor noi infracţiuni, precum şi cele două entităţi din comunitate unde urmează să se execute obligaţia de prestare a unei munci neremunerate în folosul comunităţii.

Din această perspectivă, pedeapsa aplicată trebuie să fie închisoarea de cel mult 3 ani, indiferent dacă această pedeapsă este aplicată pentru o singură infracţiune sau este pedeapsa rezultantă în cazul unui concurs de infracţiuni.

De asemenea, trebuie ca infractorul să nu fi fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia situaţiilor când a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, precum şi cu excepţia situaţiilor prevăzute de art. 42 NCP (condamnare anterioară pentru fapte care nu mai sunt prevăzute de legea penală, pentru infracţiuni ulterior amnistiate sau pentru infracţiuni săvârşite din culpă);



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebare consecințe accident auto fără victime - autor fără permis și sub influența alcoolului Bianca.kieke Bianca.kieke Bună seara ! Am și eu o întrebare! Un prieten de al meu a condus fără permis , sub influenta alcoolului și a făcut accident, fără victime! Se poate ... (vezi toată discuția)
Salut am și eu o întrebare, conducere fără permis Hoanca ionut Hoanca ionut Cu puțin timp înainte sa iau permisul, defapt eram în școala de șoferi când am fost prins la volan fără permis, după care cam la 6 luni după ce am ... (vezi toată discuția)