avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriașii imobilului cumpărat refuză încheierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriașii imobilului cumpărat refuză încheierea unui contract scris cu mine, noul proprietar. Cum îi pot obliga?

In luna octombrie am cumparat un apartament despre care am fost informata ca are persoane in chirie. Intre fostul proprietar si chiriasi exista un contract de inchiriere incheiat printr-o agentie imobiliara, contract ce se termina in luna martie 2018. Chiriasii stiau inca din luna august ca apartamentul este pus in vanzare, insa nu au fost instiintati de catre proprietar in scris, ci doar verbal. Inainte de cumpararea apartamentului ne-am intalnit cu chiriasii si fostul proprietar si am agreat ca dupa cumparare vom face un nou contract pe care il vom declara la fisc. In contractul de vanzare cumparare apartamentul apare ca degrevat de orice sarcini. Ma gasesc acum in situatia in care chiriasii nu doresc sa semneze alt contract sub nici o forma pe perioada stabilita cu ei initial (max 1-2 luni), motivand ba ca nu au bani de garantie, ba ca pur si simplu nu doresc sa isi mai bata capul cu un nou contract. Am dovada scrisa intr-un sms ca nu vor incheia noul contract propus. Eu nu doresc sub nici o forma sa primesc bani de la ei pe chirie fara un document perfect legal. Avand in vedere ca trebuie sa trec utilitatile pe numele meu, si luand in calcul situatia de mai sus, se poate considera abuz din partea mea daca suspend curentul si celelalte utilitati ? Nu doresc sa ma trezesc in situatia in care sa platesc ceva ce nu am folosit. Pot intra in locuinta mea fara sa fiu acuzata ca fac o ilegalitate ? Repet,chiriasul nu doreste sa semneze nici un act cu mine sa intre in legalitate si se bazeaza pe un contract incheiat cu fostul proprietar, din ce am inteles contractul nu ar fi fost declarat la fisc. Este de ajuns sa fac sesizare de politie pentru evacuarea chiriasilor ? Mentionez ca nu am alt imobil si in momentul actual trebuie sa stau pe la rude pana se rezolva situatia.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2017
Admin, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiu ca nu poate sa declara la fisc decat "proprietarul". Dar pe contract este fostul proprietar, iar actualul nu apare in contract. Ce calitate are el in aceasta situatie? In ce calitate se duce la ANAF? Asa oricine gaseste pe strada un act de acest gen se poate duce la fisc sa il inregistreze ?
la ANAF puteti rezolva, puteti face o declaratie pe proprie raspundere, fara sa aveti contractul. Daca vreti sa-i evacuati, faceti o notificare prin executor judecatoresc, de obicei sperie.
DinuX a scris:
Daca vreti sa-i evacuati, faceti o notificare prin executor judecatoresc, de obicei sperie.

De ce sa se sperie daca locatarii au contract pana in martie 2018?

@ Gabriela1982E, sunt doua chestiuni aparent distincte in aceasta discutie si anume, pe de-o parte relatia dvs (in calitate de dobanditor al imobilului) cu vanzatorul (in calitate de locator) si pe de alta parte, relatia dvs (in calitate de dobanditor al imobilului) cu locatarii (zis, chiriasii). Aceste chestiuni se refera la urmatoarele;
1) Prin cumpararea imobilului, dvs v-ati subrogat in toate drepturile si obligatiile locatorului care izvorasc din locatiune (in temeiul art.1813 C.civ., va las placerea sa-l lecturati). Ce inseamna aceasta subrogare? Este de fapt un caz particular de cesiune de contract (de inchiriere in speta) care are anumite caracteristici derogatorii de la prevederile dreptului comun si care se realizeaza fara consimtamantul cocontractantului cedat, adica al locatarului (nu o sa dezvolt si alte explicatii din dorinta de a nu deraia de la obiect). Astfel ca, in mod normal dvs ar fi trebuit ca, impreuna cu vanzatorul sa incheiati, in mod amiabil, un act (aditional) privind contractul de inchiriere, act cu care vanzatorul sa se radieze de la fisc, iar dvs sa va declarati la fisc cu venituri, conform legii. Bun, acum daca acest lucru nu se putea realiza amiabil, starea de fapt si de drept se putea constata in instanta de judecata, la cerere (a dvs dupa caz, se intelege).
2) In ceea ce priveste relatia cu locatarii, trebuia distins dupa cum contractul lor cu locatorul (vanzatorul) va era opozabil (conform cu art.1811 C.civ. si art.278 C.proc.civ., va las placerea sa le lecturati) sau nu, caz in care daca va era opozabil trebuia respectat, fie prin buna intelegere (si in conditiile explicate anterior), fie la fel, la cerere, printr-o actiune in constatare la instanta civila, iar daca contractul de inchiriere nu va era opozabil, atunci dvs puteati intenta o actiune in evacuare din imobille folosite sau ocupate fara drept, eventual cu un capat de cerere privind plata chiriei restante sau a despagubirilor privind lipsa de folosinta la valoarea chiriei, dupa caz.
Am scris la inceputul mesajului ca cele doua chestiuni sunt aparent distincte, deoarece nu era exclusa nici posibilitatea sa-i chemati in judecata pe amandoi printr-un artificiu procedural, pentru ca intre cele doua cauze exista o stransa legatura si un interes comun.
Acum, pentru ca nu ati realizat nici una dintre cele expuse mai sus si pentru ca uneori oamenii inteleg daca li se explica, aveti la indemana mai multe abordari, incepand cu varianta fie sa apelati la un mediator (care sa-i invite la mediere si sa le explice avantajele inchiderii amiabile si legale a unui eventual litigiu a care se expun), fie sa apelati la un avocat (care sa faca demersurile de conciliere necesare si eventual ulterior sa procedeze la ce stie mai bine sa faca), fie sa apelati la un executor judecatoresc pentru notificari (daca stiti ce anume trebuie notificat), fie sa initiati actiunile de mai sus pe cont propriu (daca stiti ce anume trebuie scris si facut in concret). In rest si pe scurt cam aceasta este situatia si alte solutii minune nu exista.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
De ce sa se sperie daca locatarii au contract pana in martie 2018?


Vorbesc din experienta, stiu un caz in care chiriasii aveau contract pana in decembrie 2018, cam doua luni au zis ca nu pleaca ca au contract, dupa ce au fost notificati prin executor au eliberat imobilul.

Sa faca denuntarea contractului prin executor si sa astepte termenul prevazut in codul civil, daca nu au alte termene in contract. Este drept ca poate sa dea peste unul care sa nu vrea nici in acest caz, atunci actiunea de evacuare ramanand singura solutie.
NU contest experienta si nu contest ca s-a intamplat dupa cum spuneti, insa o situatie nu se potriveste cu alta si nu toate contractele sunt la fel. Spre exemplu, ce spune art.1812 C.civ. alin.(1)? Spune ca, "Dacă părţile convin astfel, locaţiunea încetează în cazul înstrăinării bunului dat în locaţiune." Asta inseamna ca, per a contrario, partile pot conveni intr-un numar infinit de moduri, intre care si eliberarea imobilului in caz instrainare chiar daca contractul este pe perioada determinata. Mai mult, trebuie vazut daca contractul de inchiriere este opozabil cumparatorului sau nu. La fel, situatii diferite, solutii diferite. Si asa mai departe ...

Alte discuții în legătură

Proprietarul casei în care stau fără contract de închiriere a vândut imobilul. pot fi obligat să mă mut imediat? serios66 serios66 stau cu chirie la o casa pe care am inchiriato verbal fara contract de inchiriere mentionez faptul ca stau acolo de 2 si 6 luni si m au tot dus cu vorba ca o ... (vezi toată discuția)
Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)