avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CIND MA POT PENSIONA !??
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CIND MA POT PENSIONA !??

Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta sau anticipata .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:20, 11 Octombrie 2009
Date generale: Potrivit actualei legislatii a pensiilor, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului de cotizare realizat de dvs. pana in prezent i se adauga un stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 6 ani.
Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca si in conditii deosebite, aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 7 ani si 6 luni.

De pensie pentru limita de varsta puteti beneficia atunci cand veti implini 57 ani si 6 luni iar de pensie anticipata partiala puteti beneficia atunci cand veti implini 60 de ani (v-am spus si asta pentru ca informatia sa fie completa).

Somajul constituie perioada asimilata stagiului de cotizare (adica, nu afecteaza nimic, din contra). Problema nu este stagiul de cotizare, pe care il aveti, ci varsta standard de pensionare, conditie pe care n-o indepliniti pentru a beneficia de vreuna din cele doua categorii de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce varsta pot iesi anticipat la pensie ContSters127432 ContSters127432 Sunt nascut in 1955 ianuarie 19 Am 31 de ani si 7 luni cotizabili din care 11 ani si 7luni - grupa II 12ani si 6luni - grupa I. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cand ies la pensie tomozeiu iulian tomozeiu iulian data nasteri 1953 15 februarie30 de ani vechime grupa a 2-a (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)