As dori sa stiu care este avantajul IMM-ului fata de SRL, mi-a explicat cineva foarte vag si fara amanunte. De asemenea, cum as putea inregistra un IMM (conditiile care trebuie indeplinite), sau eventual daca exista vreo piedica/prevedere legala care sa interzica unei agentii de publicitate sa devina IMM.
Si, in sfarsit, daca intr-adevar constituirea in IMM este mai avantajoasa, ce opreste SRL-urile sa devina IMM-uri, sau de ce nu s-au infiintat in acesta forma.
cu scuzele de rigoare pentru efortul dvs,
Multumesc anticipat
IMM se impoziteaza cu 3% pe venit, pe cand celelalte soc. cu 16% din profit. Vezi diferenta dintre venit si profit si vei intelege care sunt avantajele si dezavantajele
am sa incerc sa iti raspund la nelamuririle din mesajul tau:
-nu ai de unde sa stii pentru ce forma de plata a impozitului au optat aceste magazine de cartier, boutiquri si altele asemeni lor, pentru ca, nu cred ca te-ai dus sa intrebi. eu sunt aproape convinsa ca sunt declarate IMM-uri si platesc 3 % impozit pe venit.
-nu as putea sa iti spun cu exactitate care este difenta intre an fiscal si calendaristic. nu vreau sa emit teorii fara suport. am impresia totusi, ca e vorba mai mult de nuanta cuvintelor decat de fond, nu stiu....cred ca cel mai bine ti-ar raspunde un contabil.
-te poti declara IMM de la infiintare. exista in cererea de inregistrare si inmatriculare pe care o completezi pentru Registrul Comertului si o rubrica in care este specificat forma de plata a impozitului. fraza "poti opta pentru plata impozitului....." este valabila pentru societatile deja constituite si care vor sa devina platitoare de impozit pe venit, adica IMM-uri.
-in ceea ce priveste sfatul meu: asa cum recomand tuturor, forma juridica SRL societate cu raspundere limitata, "forma fiscala" IMM adica platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor. avantajul ar fi acela ca paltesti doar 3% impozit pe venit. (3% din ceea ce facturezi - (a se intelege minus)TVA).
daca mai ai si alte nelamuriri nu da inapoi in a ti le clarifica. pe mine chiar ma bucura oamenii care mai bine pun intrebari si invata decat sa faca prostii in ideea ca ei stiu mai bine ce au de facut.
Am sa tin cont de sfaturile dvs, multumesc mult. Am un domeniu de activitate mai.. creativ si nu pricepeam limbajul tehnic si diferentele de nuanta intre termeni, dar acum am lucrurile mult mai clare. Mi se pare insa ca, cu cat aflu mai multe, cu atat mai multe intrebari se ivesc..
Ati spus ca una din conditii pt un IMM este de max. 9 angajati. Suntem (mai exact vom fi) 2 asociati, si logic vom avea un contabil. Problema noastra va fi ca ne vom baza f. mult pe agenti comerciali. Intrebarea este: legea ne obliga sa angajam cu carte de munca contabilul si respectivii agenti? Mai exista ca forma legala contractul de colaborare? Si daca da, 6 persoane angajate 'in colaborare' se vor numara in cei 9, sau acolo intra doar cei cu carte de munca?
Nu am dori sa depasim limita de 9 angajati, si in acelasi timp avem totusi nevoie de cat mai multi agenti comerciali. Cam asta ar fi ideea principala.
ai grija ca in maxim 60 de zile de la infiintare trebuie sa iti angajezi o persoana pentru a beneficia de plata impozitului pe venitul microintreprinderilor. voi, ca asociati, nu sunteti considerati angajati, doar daca va faceti CIM. si oricum nu puteti sa va angajati amandoi in societatea voastra ci doar unul din voi. si contractele de colaborare sunt considerate tot angajari asa ca vedeti unde va opriti.