avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze șoferul unui autoturism 8+1 pentru efectuarea de servicii de transport persoane?

Buna ziua!

In timp ce ma deplasam cu un autoturism cu 9 locuri ( 8+1), am fost oprit de un echipaj format din 2 inspectori antifrauda din cadrul ANAF, care mi-au solicitat sa deschid portbagajul sa arat ce transport si vazand numarul de persoane , 8 calatori, m-au intrebat de unde ii transport. Le-am raspuns ca venim din Ungaria si ne deplasam catre domiciliile noastre. M-au intrebat ce taxa am perceput pentru transport. Am raspuns ca punem in comun suma aferenta combustibilului, adica in jur de 800 lei dar alimentarea fiind facuta deja si in afara tarii, am zis cu aprox 150-200 euro. Aceasi intrebare au pus si calatorilor. Acestia au raspuns identic, precum ca platim impreuna combustibilul. In urma acestora am fost intrebat daca detin vreo forma de transport. Am raspuns negativ. In urma acestora am fost sanctionat pentru efectuarea unor servicii fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. ( art 1 lit a din Leg 12 / 1990) si mi s-a confiscat suma aferenta combustibilului, adica 800 lei.
Dilema mea este daca autovehicolul este un AUTOTURISM a unei persoane fizice, nicidecum autoUTILITARA a vreunei persoane juridice, a fost legala masura impotriva mea? Sanctiunea + confiscarea sumei aferente combustibilului) Este legala ca inspectorii ANAF sa opreasca autovehiculele in trafic? Este legal ca acestia sa ceara( indiferent ei sau politia nationala) sa le arat continutul portbagajului autoturismului fara ca ei sa detina vreun act care sa ma oblige acest lucru? Chiar daca pe viitor transport si membrii familiei intro excursie sa zicem si cotizam cota egala la combustibil, eu sunt pasibil de sanctiune si confiscarea unei sume de bani aferente combustibilului?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 22:09, 25 Noiembrie 2017
ludo a scris:

Ar fi interesant sa ne spuneti cum v-au oprit sau , mai ales,de ce ati oprit si ati stat de vorba cu ei
ca se vede ca stiti codul rutier?


Ne avand nimic de ascuns, cand mi-au facut semn sa opresc, nu am tinut cont ca nu sunt organe de politie. M-au rugat sa le arat ce transport. Le-am raspuns ca sunt doar putinele bagaje personale ale noastre. M-au rugat sa deschid compartimentul pt bagaje. Am facut. Mi-au cerut actele. Le-am dat..Si de acolo a inceput episodul cu ".. aveti vreo forma legala de transport..? .." am raspuns NU , ".. ce suma a-ti pretins pt transport? ", raspuns "Nici o suma, fiind apropiati, punem cota egala suma aferenta combustibilului" , urmatoarea intrebare "ce suma"..Si de acolo am descris cele intamplate in primul post. M-au condus la sediu, unde am fost sanctionat si mi s-a cerut sa colectez de la cei din autoturism suma aferenta combustibilului, ( colecta ce pana atunci nu am facut-o) , si mi s-a confiscat prin procesul verbal de contraventie acea suma.

P.S. Prevederile O.U.G 195 privind circulatia pe drumurile publice am consultat mai aprofundat dupa cele intamplate. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
Atee, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. REF. OUG 195/2002
SECŢIUNEA 1
Obligaţiile participanţilor la trafic
ART. 35, alin 4^1
"Funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului."

ART. 100
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
1. nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ale agenţilor de cale ferată, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei, pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, precum şi cele ale patrulelor şcolare de circulaţie şi ale nevăzătorilor;

Daca nu opreati la semnalele lor riscati o amenda contraventionala...

2. REF confiscare

Baza legala reise din procesul verbal intocmit la momentul constatarii, pe care l-ati mentionat si dvs, respectiv ART. 1, lit. a) din Legea 12/1990 - privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.
"Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;"

Eu zica ca ati scapat ieftin, pentru ca daca insistau si mergeau pe interpretarea la extrem a Codului fiscal, era deja infractiune (ex. evaziune), cu conditia sa fie si demonstrata.

Mai mult, sa ziceti mersi ca nu v-au oprit si politia sau cei de la transporturi, pentru ca transportul neautorizat de persoane are niste amenzi foarte mari (Legea nr. 38/2003 - privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere), mai ales ca in mod cert nu aveti atestate si autorizatiile necesare pentru o astfel de activitate.

"ART. 55
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
3. cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei:
h) aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3);"

Contra cost inseamna inclusiv contravaloarea carburantului.

Stiu, poate o sa spuneti ca a fost o cursa ocazionala, insa uitati ca pe anumite portiuni de drum mai sunt si camere de filmat si daca se doreste a se proba ca desfasurati o activitate de transport neautorizata, exista toate sansele ca acest lucru sa fie realizat (mai ales daca treceti frecvent frontiera).
Va multumesc pentru raspunsuri!
Multumiri ''mrays99'' pentru lamuriri, ne dadeam, care mai de care, cunoscatori ai codului rutier si cand colo ....
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
ludo, utilizator
Este cineva in masura sa-mi spuna ce trebuie sa fac sa evit incalcarile legale? Daca mai efectuez deplasari cu acest grup, sa fiu acoperit legal, nu cred ca trebuie sa fiu inregistrat ca taximetrist. Cursele sunt cam odata pe luna poate, in acest sens de ce as avea nevoie sa nu mi se gaseasca nereguli pentru care sa fiu sanctionabil?

Alte discuții în legătură

O.u.g.195 Decebal58 Decebal58 Politistii locali, au dreptul sa opreasca autoturisme in trafic si au voie sa aplice sanctiuni contraventionale la o.u.g.195/2002_ (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Ou 74/2013, norma speciala in raport cu codul rutier? nicollaes nicollaes Coroborand cele doua legi (ou 74/2013-art. 6, si codul rutier)......functionarii antifrauda anaf au dreptul de a opri auto de marfuri/persoane in ... (vezi toată discuția)